Skrevet af Jørgen Ellegård Frederiksen.

Utzonflyglet - et kirkeinstrument

Organistbladet oktober 2009.

Bagsværd Kirke har fået et nyt halvkoncertflygel bygget af det estimerede tyske håndbyggeri Steingraeber und Söhne, Bayreuth, og som noget helt enestående i dansk instrumenthistorie designet specielt til stedet af Jørn Utzon. Det er det første danske designflygel siden PH's flygel, dog var hans beregnet for masseproduktion, hvor Utzonflyglet er et unikum. Flyglet til Bagsværd Kirke blev Utzons allersidste opus.

Jørn Utzon har altid betragtet Bagsværd Kirke som et af sine bedste arbejder, og kirken besøges årligt af tusindvis af turister, ikke mindst arkitektstuderende. Efter at Utzon blev tvunget væk fra arbejdet med Operahuset i Sydney, var det en stor glæde og en positiv udfordring for ham at skabe Bagsværd Kirke (1968-76). Samarbejdet med menighedsrådet var forbilledligt. Der var stor forståelse for hans ideer, ideer der også blev til i stor respekt for menighedsrådets ønsker, og for husets funktioner og brug. Jørn Utzon var lykkelig for at få lov til at præge Bagsværd Kirke og kirkerummet helt ned i de mindste detaljer. Det var derfor en stor glæde for ham, da han blev spurgt om han ville se på udformningen af et nyt flygel til kirken. Han var meget glad for at man fra kirkens side forstod, at man ikke blot kan stille et sort standardflygel ind i det sarte kirkerum..

I betragtning af hvor mange midler der bruges på alterudsmykninger, renoveringer, og hvilke kvalitetskrav der stilles til orgler og deres fremtræden i rummet, er det interessant at klaverinstrumenter stadig lever en skyggetilværelse i vore kirker. Ikke mindst i betragtning af at det med den ny salmebog er blevet et nødvendigt liturgisk instrument. Godt nok kan det gå lidt trægt med at få et nyt orgel til millioner af kroner, eller at få udvidet/renoveret et eksisterende orgel for adskillige hundrede tusinder, men det er dog ikke umuligt. Så snart talen derimod kommer på at anskaffe et klaver oplever man ofte, at det helst ikke må koste noget. Eller at man vil nøjes med et elklaver. Jeg har fra begyndelsen satset på at få et førsteklasses flygel til Bagsværd Kirke, dels fordi det skulle leve op til arkitekturens kvalitet, dels fordi vi dermed fik mulighed for også at blive et lokalt koncertsted for bl.a. kammermusik.

Indrømmet: Klaverlyd i et kirkerum er en delikat sag. Ofte runger eller mudrer klangen, og de akustiske forhold kræver derfor særlige egenskaber af instrumentet. En helt enestående egalitet i klangen, som passede perfekt til Bagsværd Kirke, fandt jeg hos det lille håndbyggeri Steingraeber und Söhne, Bayreuth, som jeg i foråret 2008 blev præsenteret for. Steingraeber ligger i klasse med "de store kendte navne" både hvad angår kvalitet og pris, men ikke mange herhjemme kender dem (lige som der heller ikke var nogen der havde hørt om Valrhonachokolade før Claus Meyer introducerede den – men det ændrede pludseligt på vores opfattelse af hvad vi var vant til at betragte som kvalitetschokolade!). At Steingraeber tilmed kunne realisere Utzons skitse billigere end nærmeste konkurrent afgjorde sagen.

Firmaet har ingen samlebåndsproduktion, men lader på gammeldags vis een møbelbygmester og een tekniker følge hvert enkelt instrument til dørs. Denne byggemåde gjorde det både nemmere og billigere at foretage de mange tilpasninger som Utzons design krævede. Og moderationerne er ikke, som så mange interesserede har frygtet, gået ud over klangen – tværtimod: Normalt bygger man et flygel i de fineste træsorter og trækker det derefter – til klaverbyggernes fortrydelse – over med plastik (polyesterfinér og polyesterlak). Utzonflyglet er fineret i fyrretræ, og desuden konstrueret på en måde, så låget kommer til at fungere som en ekstra sangbund, hvilket har gjort klangen større og varmere. Særdeles interessant er det, at klangen fordeler sig helt jævnt og klart i kirkerummet, hvad vi ikke har oplevet med nogen andre firmaers instrumenter.

En normal indvending mod flygler i kirkerum går på, at de ikke kan holde stemningen på grund af de svingende temperatur- og fugtighedsforhold. Også Bagsværd Kirke er en udfordring på dette punkt (bl.a. er der gulvvarme). Derfor er Utzonflyglet monteret med et patenteret Piano Life Saver klimasystem, som sørger for at sangbund og øvrigt træ konstant har den rette fugtighed. Stemningen har holdt sig overraskende godt i løbet af den varme sommer. Jeg har et tilsvarende system hjemme og kan stærkt anbefale det, også til opretstående klaverer: Det virker faktisk, og tjener sig hurtigt ind i sparede stemninger og øget spilleglæde.

Fra idéen blev fostret, med at spørge Utzon om at formgive et flygel, til det i september 2009 kunne indvies, er der gået mindre end 2½ år, og det må siges at være hurtigt. Utzonflyglet er naturligvis blevet dyrere end et normalt flygel ville være – ekstraarbejderne og arkitekthonorar lægger godt 1/3 til listeprisen for et tilsvarende sort flygel – men der er stadig ikke tale om noget millionprojekt. Naturligvis har vi fået stor fondsstøtte, men det er gået meget lettere end jeg havde troet – navnet Utzon åbner mange døre, og det har været vores held. Menighedsrådet har betalt ca. 1/5 af de samlede omkostninger.

Det har været en meget lykkelig proces, og resultatet overgår mine vildeste forventninger. Ikke blot har Bagsværd Kirke fået et fantastisk velklingende instrument, det er samtidig lykkedes at respektere kirkerummets arkitektur, ja ligefrem berige den.

På Bagsværd Kirkes hjemmeside http://bagsvaerdkirke.dk kan man læse mere om flyglet og indvielseskoncerterne eller bestille den booklet om flyglet som kirken har udgivet. Allerbedst er det dog selv at komme til Bagsværd Kirke og opleve Utzonflyglet i sit rette element. Velkommen!