Introitus: Aktiviteter i en krisetid

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 2, april 2021, s. 2

Krisetider sætter noget i skred hos mennesker, og indimellem kan det komme til udtryk i fællessang. Besættelsestiden fik f.eks. folk til at strømme til alsangs-arrangementer, og da vi sidste år kunne fejre både 75-året for Danmarks befrielse og 100-året for genforeningen, havde projektgruppen bag ALSANG planlagt en række arrangementer landet over, som skulle fejre friheden, fremtiden og fællessangen. Som bekendt kom der imidlertid en ny krise, som vendte op og ned på planlægningen.

Fællessang i Gellerup

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 2, april 2021, s. 4

Af Martin Lysholm Hornstrup, organist i Gellerup Kirke

Fællessang er måske ikke det første, man tænker på, når man forstiller sig livet i et belastet boligområde i Aarhus Vest, hvor kun 27% er medlemmer af folkekirken. Ikke desto mindre trives fællessangen godt, og med støtte fra alsang.dk er indsatsen den seneste tid blevet intensiveret.

Midtvejskonference om folkekirkens liturgiarbejde

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 2, april 2021, s. 8

Lørdag d. 16. januar blev der afholdt en heldagskonference om folkekirkens liturgi. Konferencen var åben for alle, og ca. 450 interesserede og fagfolk fra forskellige hjørner af folkekirken havde tilmeldt sig for at diskutere gudstjenestens liturgi og dens betydning for både det enkelte menneske, kirken og kulturen. Det foregik naturligvis digitalt pga. de herskende corona-restriktioner.

Klumme: Musikkens menukort

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 2, april 2021, s. 11

Af Lise Faber Hanskov, organist i Vedbæk Kirke
Det er et dejligt job at være organist. Dels er der så mange udfordringer i at spille orgel, og dels er der så meget fantastisk musik, som man kan vælge at udfordre sig selv ved at spille. Dertil kommer, at vi ganske ofte bliver udfordrede, når en pårørende eller en kommende brud eller brudgom ringer og ønsker noget bestemt musik spillet ved deres handling i kirken.

Anmeldelse: Kirkemusikalsk brugskvalitet – i rå mængde

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 2, april 2021, s. 14

Christian Præstholm: Orgelkoraler, bind 23, 24 og 25. Eget forlag, Pris pr. bind kr. 139,-
I rækken af hæfter med orgelkoraler fra Christian Præstholms myreflittige hånd er vi nået til nr. 23, 24 og 25, og hermed har komponisten rundet imponerende 300 bearbejdelser ud af de planlagte over 600 – et direkte vildt antal, der i sig selv aftvinger respekt. Præstholms erklærede hensigt har fra starten været at skrive orgelkoraler til alle melodier i koralbogen. Dette forpustelsesfremkaldende projekt er meget malende blevet kaldt et kompositorisk maratonløb. Efterhånden som stykkerne har materialiseret sig, er der opskaleret til en ironman – indtil videre uden symptomer på metaltræthed.

Formanden har ordet

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 2, april 2021, s. 19

En banebrydende aftale forhandlet i velprøvede rammer

Af Karin Schmidt Andersen, formand for DOKS

Der var grund til at bruge store ord, da DOKS d. 7. februar udmeldte resultatet af de netop afsluttede overenskomstforhandlinger. Bestyrelsen er nemlig godt tilfreds, og mener at medlemmerne har grund til at være det samme, for ved OK21 lykkedes det at få løst nogle af de problemstillinger skiftende bestyrelser og formænd har kæmpet med.

Musik til gudstjenesten – 3. søndag efter påske, 1. tekstrække

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 2, april 2021, s. 21

Charlotte Dagnæs-Hansen, organist i Præstø og Skibinge Kirker, fortæller om sine musikvalg.
Præstø og Skibinge Kirker er begge middelalderkirker. I Præstø Kirke er der 2 orgler, et Busch-orgel fra 1910 og et Carsten Lund-orgel fra 1988. De er placerede i hver af kirkens to skibe, men der er hurtig forbindelse mellem dem, og det er muligt at benytte begge orgler ved samme tjeneste. Skibinge Kirke har et orgel af Anders Havgaard Rasmussen fra 2000.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.