Introitus

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2021, s. 2

Ud af nichen

Månedens inspirationshistorier kommer fra flere kanter: fra Aalborg, hvor Sigurd Barrett og domorganist Jørgen Ellekilde i oktober afholdt et forrygende ”orgelshow” for børn som en del af Aalborg-kirkernes musikfestival, og fra Odense, hvor man under den internationale orgelfestival tog et elektronisk orgel med ud i byen og gav publikum på Odense Banegård og professionshøjskolen UCL uventede oplevelser.

Mød publikum, hvor de er: Odense Internationale Orgelfestival 2021

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2021, s. 4

Optakten til Odense Internationale Orgelfestival foregik på banegården. Midt i mylderet af rejsende på Odense Banegård spillede Torben Krebs, Anders Grankvist Schou og Tina Christiansen 3 timers orgelkoncert på et lejet elektronisk orgel. ”Mange stoppede for at lytte, og vi snakkede med en del tilhørere og uddelte programmer til festivalen. Det er så uventet at se et orgel et helt andet sted, end man forventer.”

Sigurd og det magiske orgel - det VAR magisk!

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2021, s. 6

Anmeldelse af koncert i Musikkens Hus d. 3. oktober 2021
Af Katrine Bach Skovmand, klassisk sanger og korleder ved Sct. Olai Kirke, Hjørring
”Jeg har også set et orgel henne i en kirke!” ”Ja, og de har også et orgel der, hvor min lillesøster blev døbt!” ”Det lød godt nok højt!” ”Man kunne slet ikke høre de højeste toner. Det var kun hunde, der kunne høre det!” ”Det der piratfiskmusik…DET var virkelig mærkeligt!” (efterfulgt af en ret syret piratfiskdans)

Organistmager – Jan Pieterszoon Sweelinck døde for 400 år siden

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december, s. 8

Af Matthias Schneider, professor i kirkemusik ved universitetet i Greifswald

Hans betydning for sin tids nordtyske orgelmusik (og ikke kun den) kan dårligt overvurderes: Jan Pieterszoon Sweelinck, der døde den 16. oktober for 400 år siden, var i sin levetid en „kultfigur“ for orgelelever. Hvad denne fascination kommer af, og hvilke traditioner den katolske musiker i det calvinistiske Amsterdam stammer fra, viser et indblik i kilderne.

FAR bliver voksen

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2021, s. 15

På vej imod en permanent arbejdsmiljørådgivning i folkekirken

Af Bjørn Arberg, sekretariatsleder i DOKS

Går det efter planen, så etableres der den 1. januar 2022 en permanent folkekirkelig arbejdsmiljørådgivning, populært kaldet FAR. Rådgivningsenheden etableres på baggrund af en kirkeministeriel bekendtgørelse som en selvstændig institution i folkekirken.

Europæiske perspektiver i Strasbourg

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2021, s. 18

Af Poul Skjølstrup Larsen, næstformand for DOKS

Den årlige ”European Conference for Protestant Church Music” fandt sted i dagene den 23.-26.9., og som ofte før i Strasbourg. Der var 37 deltagere fra 17 forskellige lande. Undertegnede deltog som DOKS’ repræsentant. Dagene var spækket med interessante foredrag og diskussioner. Her kommer et lille uddrag af to af de vigtigste emner.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.