Organistbladet nr. 3, juni 2018

  • Du kan læse de sidste numre af Organistbladet ved at klikke på et af bladene herunder.
  • Du kan se artiklerne i sidste nummer af Organistbladet ved at rulle længere ned på siden.
  • Du kan søge artikler bragt i Organistbladet fra 2000 frem til i dag, med søgefunktionen her til højre.
 
Nr. 3, juni 2018 Nr. 2, april 2018 Nr. 1, februar 2018
     
     

Introitus

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 3, juni 2018 - s. 2

Sommertid

I april holdt DOKS årskursus i Odense, og som Niels Bitsch Nielsen skriver i sin reportage, var det nogle vellykkede dage fyldt med faglig inspiration og godt kollegialt samvær. De tre dage bød på gudstjeneste, koncerter, workshops, ministermøde, bjørnetime og generalforsamling, men gav også lejlighed til at mødes med kolleger på kryds og tværs af sogne- og stiftsgrænser. Det er ikke blot hyggeligt, men også stands- og identitetsforstærkende, hvilket også de deltagende orgelstuderende kunne berette om. At årskurset oven i købet fandt sted med kontrapunkt i de dramatiske OK 18-forhandlinger, der kulminerede i de samme dage og som potentielt kunne have udløst den første arbejdskonflikt i Folkekirkens historie, gav det en særlig intensitet, og demonstrerede med al ønskelig tydelighed værdien i at stå sammen.

Klumme - Tro, håb og kirkekaffe

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 3, juni 2018, s. 10

Tanker om det gode samarbejde
Af Martin Lysholm Hornstrup, organist i Gellerup Kirke


Da jeg for lidt over 10 år siden tiltrådte mit nuværende job, var det almindelig praksis søndag morgen, at organisten og kirkekoret sad i den ene ende af huset og drak morgenkaffe, mens præsten og kordegnen sad i den anden ende og drak morgenkaffe. Det gav en glimrende anledning til at sidde i musikenden og brokke sig indædt over de ’elendige’ salmer, som præsten nu havde valgt til søndagens højmesse. Derfor fik jeg hurtigt indført, at alle vi, der skal lave gudstjeneste sammen, mødes til morgenkaffe omkring det samme bord søndag morgen.

Status over folkekirkens musikliv

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 3, juni 2018, s. 12

Denne artikel er en forkortet version af Peter Weincke og Lene Kofoeds artikel af samme navn »Status over folkekirkens musikliv«. Deres artikel i den fulde længde kan læses her.

I 2016-18 foretog organist Peter Weincke og religionssociolog Lene Kofoed en undersøgelse for Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV) om Folkekirkens målsætningsarbejde med kirkemusikken som case.  Undersøgelsen blev iværksat for at gøre status over folkekirkens musikliv med særligt fokus på menighedsrådenes målsætningsarbejde med kirkemusikken. Rapporten blev offentliggjort på FUV’s hjemmeside, og fra 1. juni kan man på DOKS’ hjemmeside læse en supplerende artikel af Peter Weincke og Lene Kofoed, Status over folkekirkens musikliv, som har særlig interesse for kirkemusikere.

Nekrolog - Grethe Krogh 1928-2018

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 3, juni 2018 - s. 14

”En rigtig én af slagsen”
”Far, Svend Krogh Christensen, var musiker, en rigtig én af slagsen! […] Han blev kaldt Viborgs musikdirektør, og spillede til alt, hvad der kunne spilles til, lige fra – i de helt unge år – biograf, som jo endnu dengang var i stumfilmens tid, bal i omegnens forsamlingshuse, foreningsfester, private fester samt på byens danseskole. Næsten alle skolekammeraterne gik til dans på fru Neerholts danseskole, hvor vi lærte de klassiske danse, lige fra vals og tango til lancier. […] Ofte spillede far til sent om natten, og havde på trods heraf klaverelever næste dag. Jeg mindes, at der altid var musik i huset, og hvis der ikke var, øvede jeg mig, for jeg vidste, fra jeg var fem år, at jeg ville være musiker.”

Anmeldelse - Bach: Clavierübung

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr 3, juni 2018, - s. 19

J. S. Bach: Clavierübung III. Teil (CDKlassisk)
Lars Colding Wolf, orgel
I våre dager framstår tittelen Clavierübung, ”Klaverøvelse”, som noe av en underdrivelse, da denne store, firedelte samlingen med musikk for datidens tangentinstrumenter er tenkt atskillig videre enn bare tekniske etyder. Del 1 består av seks partitaer for cembalo (i vår tid også standardrepertoar for pianister). Del 2 inneholder en ouvertüre (her i betydningen suite) i h-moll og den velkjente italienske konsert i F-dur. Goldbergvariasjonene utgjør i sin helhet den fjerde og siste delen, mens del 3 består av den såkalte ”orgelmessen”, samt 4 duetter, ”rammet inn” av hhv. preludium og fuge i Ess-dur.

Anmeldelse - Per Nørgård: The Organ Book/Canon

Af Øystein Jæger, domorganist i Bodø, Norge

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 3, juni 2018 - s. 18

Per Nørgård: The Organ Book/Canon (Dacapo)
Jens E. Christensen, orgel
Den danske organisten Jens E. Christensen har siden 1989 vært organist ved Vor Frelsers Kirke i København, og har helt siden slutten av 1970-tallet vært en av Danmarks fremste konsertorganister. Gjennom hele sin karriere har Christensen prioritert den danske samtidsmusikken, og komponister som Per Nørgård, Ib Nørholm og Axel Borup-Jørgensen, for å nevne noen, har skrevet musikk spesielt til Jens E. Christensen.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.