Organistbladet nr. 6, december 2018

  • Du kan læse de sidste numre af Organistbladet ved at klikke på et af bladene herunder.
  • Du kan se artiklerne i sidste nummer af Organistbladet ved at rulle længere ned på siden.
  • Du kan søge artikler bragt i Organistbladet fra 2000 frem til i dag, med søgefunktionen her til højre.
 
Nr. 6, december 2018 Nr. 5, oktober 2018 Nr. 4, august 2018
   
Nr. 3, juni 2018 Nr. 2, april 2018  Nr. 1, februar 2018  

Klumme - En ”nåså’ers” bekendelser

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2018, s. 5.

Af Tine Fenger Thomsen, rektor for Vestervig Kirkemusikskole

Kalendertiden er over os, og tv-kanalerne opfinder såkaldte familiejulekalendere, som markedsføres med betegnelser som ”eventyrlig” og ”samler familien”. Nu skal man nok være lidt varsom med at bruge udtrykket ”samler familien”, eftersom kun 55 % af Danmarks børnefamilier lever som traditionel kernefamilie med mor, far og fælles børn. Ifølge Danmarks Statistik er der hele 37 forskellige måder at være børnefamilie på i Danmark, så 45% lever altså i andre kombinationer (halvsøskende, papforældres børn, fastboende og samværsbørn), heraf en meget stor gruppe (14 %) med kun én forældre.

Introitus

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2018, s. 2

Spids ørerne

På DOKS’ årskursus i Odense i april besøgte deltagerne Syddansk Musikkonservatorium og overværede blandt andet en undervisningstime med lektor Hans Mydtskov, som underviste en gruppe studerende i rytmisk hørelære. Det var inspirerende glimt man fik af Hans Mydtskovs pædagogiske metodik og de studerendes høje niveau, og vi har derfor bedt ham om at give en nærmere indføring i sin pædagogik.

Hørelære og musikalsk bevidsthed

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2018, s. 6.

Af Hans Mydtskov, lektor i rytmisk hørelære på Syddansk Musikkonservatorium

På mit skema står der ‘hørelære’ - og jeg er lektor i ‘rytmisk hørelære’. Jeg synes egentlig, at faget burde hedde ‘musikalsk bevidsthed’. Det er, hvad undervisningen i faget efter min mening bør formidle. En måde at tilgå musikken på, som er baseret på metoder og øvelser. I sidste ende skal meget af den i faget opnåede viden - hvis projektet lykkes - kanaliseres over i en mere intuitiv tilgang til musikken og dens elementer. Men for at komme derhen er det en mulighed at arbejde konkret og metodisk med dem. Altså en måde at opgradere sin musikalske bevidsthed på som genererer redskaber, man kan arbejde med som udøvende og skabende musiker - for det er dét, det hele drejer sig om. At få de studerende til at spille bedre.

Kirkemusikskolerne opruster med konference og nye handlingsplaner

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2018, s. 10.

Vestervig Kirkemusikskole stod i september for en konference om fremtidens kirkemusikskole i forlængelse af den omfangsrige rapport ”Kirkemusikskolernes fælles strategi og vision 2017”. Deltagerne var fortrinsvis lærere og ansatte ved landets tre kirkemusikskoler, som sammen med udvalgte interessenter fik faglige input i form af foredrag, oplæg og gruppedebatter.

European Conference for Protestant Church Music

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2018, s. 18.

I dagene fra den 20.-24. september mødtes 44 kirkemusikere fra 16 forskellige europæiske lande til konference for protestantisk kirkemusik i Palanga i Litauen, en meget livlig badeby i sommermånederne. Byen ligger ud til det baltiske hav og har en enorm mole. På vej derud er vejen tæt belagt med restauranter og barer. På trods af det gode vejr var der nu meget roligt i byen, da vi var der.

Nekrolog - Karsten Blond 1944-2018

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2018, s. 20.

Karsten Blonds bratte bortgang d. 13. oktober er kommet som et chok for os, som kendte ham. Han var kun syg i meget kort tid. Randers, ja hele Danmark har mistet en personlighed, som gennem 44 år satte sit markante spor i musiklivet i Randers, og som gang på gang vendte hjem med fornemme priser fra korkonkurrencer med et af sine kor.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.