Formandens klumme

En 84-årig i fuldt vigør

Af Karin Schmidt Andersen, formand for DOKS

Lige siden 1. januar 1934 har DOKS regelmæssigt udsendt et blad til sine medlemmer med fagspecifikke artikler, debat og aktuelle informationer om løn og ansættelsesforhold. I de forløbne mere end 80 år er der sket ikke så lidt i den måde vi kommunikerer med hinanden og den måde vi indhenter informationer på. DOKS’ medlemsskare bruger i dag helt selvfølgeligt de digitale platforme til at finde fagligt stof, at søge kollegial sparring og følge med i nyheder og debat.

Studiedage ved Nodebiblioteket

Igen i år har alle korledere i folkekirkens Ungdomskor mulighed for at komme gratis på studiedage ved Nodebiblioteket i Løgumkloster, når Folkekirkens Uddannelses– og Videnscenter sætter deres skønne studieværelser til rådighed i perioden 11.-20. juni 2018.

Nordiske toner fylder Odense og Fyn i 2018

Flere hundrede voksne korsangere fra de nordiske lande sætter næste forår deres præg på Odense.  Her mødes sangerne til Nordisk Kirkesangsfest, hvor sangen vil løfte sig både ved en kæmpe Alsang på Flakhaven i Odense, ved en stor koncert i Odense Musikhus og ved den afsluttende medvirken ved højmessen i Odense Domkirke søndag d. 13. maj 2018. Kristi Himmelfartsdag medvirker korsangerne i ca. 25 kirker fordelt ud på hele Fyn.

"Salmer i et nyt lys”

Poul Raaby er kirkesanger og -musiker og har gennem årene sat ny melodi til 200 af salmerne i salmebogen. En del af dem er udgivet i ”Supplement til Koralbog” med noder til i alt 111 nye melodier og på cd'en "Salmer i et nyt lys" med 40 af melodierne indsunget af Fie Pilgaard, akkompagneret på klaver af komponisten.

"Luther Musik" – reformatorens tid, liv, tanker og 500 års musik på en time

For at fejre reformationsåret spiller trompetist Dorthe Zielke og organist Søren Johannsen over 50 koncerter i kirker i hele landet, der med en visuel fortælling på storskærm går rundt om både mennesket Martin Luther, reformatoren og reformationen.
Under den visuelle redegørelse rejser musikerne gennem tiden og spiller musik fra de sidste 500 år af Praetorius, Telemann, Bach, Mozart, Pärt, Jesper Madsen og Fabricius-Bjerre.
”Næst efter Gud er musikken det, som mest fortjener at fejres” – Martin Luther

 

Tvekampen mellem Bach og Marchand

Louis Marchand

For 300 år siden, i efteråret 1717, fandt en af de kendteste episoder i J.S. Bachs liv sted: Louis Marchand, den berømte parisiske klavervirtuos og organist ved Solkongen Ludvig XIV’s hof, kom til Dresden som et led i en større koncertturné. Marchands arrogante og temmelig excentriske opførsel faldt ikke i alles smag, og koncertmesteren i Dresden, Jean-Baptiste Volumier, fik den ide at arrangere en konkurrence mellem ham og Bach. Den sachsiske konge, August den Stærke, bifaldt ideen og udlovede en usædvanlig stor belønning på 500 Daler. En duel på improvisation mellem de to cembalister blev arrangeret, men kun Bach mødte op. Da man ledte efter Marchand, fandt man ud af, at franskmanden havde forladt Dresden i al hast i de tidlige morgentimer. Bach måtte optræde alene og høstede stort bifald. Den lovede præmie på 500 Daler fik han dog aldrig, da en embedsmand stak pengene i sin egen lomme.

Improvisationskursus i de schweiziske Alper

Improvisationskursus i de schweiziske Alper: François Espinasse til venstre, mens Brett Leighton, professor i Linz, står med ryggen til

Af Martin Norddahl, organist i Ballerup Kirke

Siden 1975 har AJA (Association Jehan Alain) arrangeret en årlig tilbagevendende orgelfestival i byen Romainmotier, som ligger i den sydøstlige del af Schweiz. Festivalen har siden dens begyndelse været ledet af Guy Bovet (f.1942), som de fleste muligvis kender som organist og komponist af et stort antal værker, hvoraf særligt Trois Préludes Hambourgeois for orgel af og til høres herhjemme. Det var netop Guy Bovets hæderkronede navn, der ansporede mig til at opsøge orgelfestivalen, som i år fandt sted d. 17.-28. juli. At kurset finder sted i Romainmotier, er forresten ikke tilfældigt: Det er hér Albert Alain, pater familiae til den berømte Alain-familie, har haft sit berømte orgel stående siden 1991.

Anmeldelse - Nutidig orgelmusik

Peter Navarro-Alonso: Jægersborg Orgelbog

Til denne anmeldelse har jeg benyttet den trykte node samt en liveoptagelse af uropførelsen. Værket er bestilt af Jægersborg Kirke, støttet af det lokale menighedsråd og provstiudvalg samt DOKS´ Gramex-midler, komponeret i 2015-17 og tilegnet kirkens organist Mads Damlund.

Anmeldelse - Mangeårigt samarbejde mellem præst og organist

Erik Dybdal Møller og Thomas Kristian Nielsen: 15 motetter til juletiden for blandet kor a cappella. 71 sider.  Wilhelm Hansen Musikforlag
Cd: Erik Dybdal Møller og Thomas Kristian Nielsen: 15 motetter til juletiden for blandet kor a cappella. Sct. Pauls Kantori, dirigent Thomas Kristian Nielsen. Wilhelm Hansen Musikforlag

Disse 15 motetter er blevet til i et mangeårigt samarbejde mellem præsten Erik Dybdal Møller og organisten Thomas Kristian Nielsen, Sct. Pauls Kirke i Aarhus, hvis kantori musikken er skrevet til og uropført af.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.