Formandens klumme

Optakt til OK18-forhandlinger

Af Karin Schmidt Andersen, formand for DOKS

December måned er traditionelt forberedelsestid og forventningstid, og i år er det i særligt grad tilfældet i forhold til de ventende overenskomstforhandlinger, OK18.

DOKS er en del af det samlede forhandlingsfællesskab på det statslige område, og derfor dækker en række centrale aftaler om lønregulering, ferie, pension og andre goder også DOKS’ medlemmer på lige fod med øvrige ansatte i staten. Disse centrale forhandlinger sker mellem finansministeren og det centrale forhandlingsudvalg, CFU, der repræsenterer i alt 180.000 statsansatte, herunder også ansatte i folkekirken.

Vi ses i Odense

Af Poul Skjølstrup Larsen, Bente Hogrefe Nielsen og Christina Beltoft Mortensen  (DOKS' stævneudvalg)


DOKS glæder sig over, at det både traditionsrige og stadigt fornyende årskursus har så stor opbakning og tilslutning fra medlemmerne, og det er med denne forvisning, at bestyrelsen byder velkommen på Radisson Blu H.C. Andersen Hotel i Odense, som vil danne rammerne for DOKS’ årskursus d. 16.–18. april 2018.

Drenge indspiller video på 12 kirkeorgler

Hvordan får vi børn til at interessere sig for at spille på orgel? Jo, man kan jo begynde med dem, der allerede er i kontakt med kirkerne, som er fortrolige med lyden af et orgel og som har en rollemodel i den orgelspillende korleder: medlemmerne af børnekorene. Julemånedens inspirationshistorie er hentet i Haderslev Drengekor. Korets leder, domorganist Henrik Skærbæk Jespersen, opmuntrer sine sangere til at engagere sig i andre musikalske aktiviteter ved siden af korarbejdet, herunder især også orgelspil. I øjeblikket er der seks af korets sangere, der har kastet sig over instrumenternes dronning og flittigt øver sig på den svære kunst at spille med hænder og fødder.

Smørum Kirkes Ungdomskor i Prag 2017

Der er ikke overvældende mange mennesker i lufthavnen en meget tidlig lørdag morgen i efterårsferien. Men vi skal alligevel lige strække lidt hals for at finde hinanden alle sammen. 18 piger i alderen 11-19 år, 2 korrådsforældre, en korleder, en organist og en præst samles og tjekker ind – turen går til det smukke Prag. Stemningen er høj og forventningsfuld – et hurtigt farvel til alle forældrene, og vi forsvinder op ad trappen til security-tjekket. Flyvetiden er kun en god times tid, så vi har hele lørdagen for os i Prag. Vi har booket plads på et hostel i centrum af den gamle bydel, så vi befinder os midt i det pulserende turistliv og i gåafstand fra de største attraktioner. Tynkirken bliver besøgt og vi får ”hilst” på Tycho Brahe, hvorefter vi sætter næsen mod Karlsbroen. På broen ”popper vi op” med 2 danske sange inden vi tager den legendariske tur frem og tilbage over broen. Det er høj solskin og 22 grader – vi kan lige klare det.

Anmeldelse - Let tilgængelige SAB-satser af svingende kvalitet

Glæde og lys. 16 korsatser til kirkeåret arrangeret for blandet kor SAB a cappella af Naji Hakim. Forlaget Mixtur. Pris kr. 130,-

Når man kender Naji Hakims orgelkoraler, slår man op i den nye node med visse forventninger. Han har jo vist, at han kan kaste et frisk lys ind over pæne, tonale melodier – ofte med en god del humor. Det er kun til en vis grad lykkedes i denne samling.

Anmeldelse - To musikalske perspektiver på Grotrian

Jørgen Lauritsen: Citroner til Vorherre. Ti motetter til tekster af Simon Grotrian for blandet kor a cappella. Wilhelm Hansen Musikforlag
John Frandsen: 15 Grotrian-salmer for blandet kor a cappella. Wilhelm Hansen Musikforlag

Den produktive forfatter og salmedigter Simon Grotrian har efterhånden fået en god del af sine tekster tonesat af vidt forskellige komponister. Og nu er der kommet yderlige to skud på stammen: Jørgen Lauritsen med Citroner til Vorherre – Ti motetter til tekster af Simon Grotrian og John Frandsen med 15 Grotrian-salmer. Begge samlinger er skrevet for blandet kor a cappella.

Nye cd’er

Haderslev Domkirkes Pigekor
Haderslev Domkirkes Pigekor har udgivet hele to cd’er, den ene med den unge fremadstormende norske komponist Kim André Arnesens (f. 1980) smukke Magnificat for pigekor, strygere, klaver og orgel. Der står ikke meget om komponisten i bookletten, men man kan heldigvis finde materiale om ham på nettet, hvor også hans udpræget lækre korværker, præget af bl. a. amerikansk minimalmusik, er tilgængelig.

Modtagne publikationer

Bøger
Bitten Hylleqvist Weile og Lene Bordorff: Musikalsk legestue kirkeåret rundt – for de 3-6 årige. Wilhelm Hansen Musikforlag

Henrik Engelbrecht: Opera i guldalderens København. 184 sider. Illustreret. Gyldendal. Vejl. pris kr. 299,95

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.