Musik til gudstjenesten - 20. søndag efter trinitatis, 2. tekstrække

Skrevet af Mikael Garnæs.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 5, oktober 2022, s. 21

Anders Brunsholt Frederiksen, organist i Frederikskirken, Aarhus, fortæller om sine musikvalg

Frederikskirken i det sydlige Aarhus har et hybridorgel. Det oprindelige 21 stemmers A.C. Zachariassen-orgel, som har stået der siden kirkens indvielse, blev i 2015 udvidet med en række digitale stemmer, betalt af fondsmidler. Det har givet fine nye muligheder, fortæller Anders Brunsholt Frederiksen. ”Jeg bruger pibeorglet som kernen i klangen og supplerer med de digitale stemmer. Desuden er der også mange gode digitale solostemmer.”

Koret er på 5 sangere, og Anders betegner det som et ægte kantori bestående af konservatorieuddannede musikere, hvor der ikke har været udskiftninger i 8 år. Ind imellem medvirker sangerne også som instrumentalister i gudstjenesten og ved koncerter i kirken.

Anders er selv også konservatorieuddannet klassisk guitarist og spiller undertiden guitar under altergangen. Det fungerer fint som variation til orgelmusikken, dog kun ved mere ”stilfærdige” højmesser. Derfor har han kormusik parat som alternativ i tilfælde af at der bliver dåb.

Dagens tekst er en af de lidt skrappere evangelietekster, og Anders lader præsten om at udlægge teksten om de dræbte vinbønder og vælger som emne for introitus en lidt mere opbyggelig del af teksten: Den sten, som bygmestrene vragede, er blevet hovedhjørnestenen. Det bliver med en munter, norsk folkemelodi, som Otto Mortensen har arrangeret.

Om postludiet siger Anders: ”Mit temperament er nok mest til festlige postludier. Jeg har altid haft en kærlighed til engelsk kirkemusik, ikke mindst efter min tid ved den danske kirke i London. William Mathias’ Processional ligger et sted, hvor det er umiddelbart opfatteligt, men stadig kilder i øregangene. Og med hybridorglet kan jeg lave den brede, engelske klang, som passer perfekt til musikken”.

Musikvalg:
Introitus: Otto Mortensen: Om alle mine lemmer (fra ’Syv salmer’, Edition Egtved)
Nadvermusik: John Duarte: Folk Song (fra ’English Suite’, Novello Publishing) for guitar, eller DDS 332 På Jerusalem det ny, Henrik Rungs sats for SA vekslende med koralbogens sats for SATB
Postludium: William Mathias: Processional (fra ’A William Mathias organ album’, Oxford University Press)

 

 

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.