Introitus

Skrevet af Mikael Garnæs.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 4, august 2022, s. 2

Sang kan løfte børn ud af mistrivsel

Korsang er en social aktivitet. At synge sammen med andre aktiverer en hel række bevidste og ubevidste medmenneskelige mekanismer, som også kan være værdifulde i mange andre sammenhænge, og det har man gennem tiderne været opmærksom på.

I Venezuelas slumkvarterer blev der for nogle år tilbage skabt fænomenet El Sistema, der har givet mange børn musikalske kompetencer og været deres vej ud af fattigdom. At de gode effekter ikke kun var af social karakter viser sig deraf, at denne uddannelse har ført nogle musikere helt til verdenstoppen, som f.eks. dirigenten Gustavo Dudamel. (Se oktobernummeret 2016).

I dansk sammenhæng oplever vi i disse år et andet projekt, der kombinerer opgradering af musikalske færdigheder med styrkelse af trivsel, sociale færdigheder, indlæring, koncentration og sprog. Det hedder Alle Kan Synge og er opstået på den socialt udfordrede københavnske Vestegn.

Initiativtageren og projektleder Anne-Kari Ferenczi fortæller om projektet, der er et samarbejde mellem skole, kirke og kommunal musikskole i Herstedøster. Det bygger på et 2-lærer-system med læreren og en Alle Kan Synge-korleder, som er uddannet i en særlig pædagogik, der lægger vægt på trivsel og styring af energierne i klassens rum.

Herstedøster Kirke har lagt resurser til projektet, men har fået meget tilbage, bl.a. i form af øget tilslutning til kirkens egen børnekorvirksomhed.

Også politisk har initiativet vakt opmærksomhed fra bl.a. borgmester og kulturminister, og der er blevet tilknyttet et forskningsprojekt, der undersøger og dokumenterer de sociale effekter af en opgradering af korsangen. Anne-Kari Ferenczi ser det som en diakonisk opgave for folkekirken, at kristendommens budskab om næstekærlighed kan blive praktiseret i skolen, uden forkyndelse, men med uddannede korledere fra kirken.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.