Musik til gudstjenesten -11. søndag efter trinitatis, 2. tekstrække

Skrevet af Mikael Garnæs.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 4, august 2022, s. 21

Klaus Viggo Jensen, organist ved Ringkøbing Kirke, fortæller om sine musikvalg

Ringkøbing Kirke er en korskirke og har to orgler. I søndre korsarm står hovedorglet, et 22 stemmers Frobeniusorgel fra 1974, og i vestenden et barokorgel med 13 stemmer fordelt på hovedværk og sokkelværk.

Barokorglet blev bygget af Mads Kjærsgård i 2019 bag en facade fra Chr. IV’s tid. Klaus Viggo Jensen har været organist i kirken siden 2002 og fortæller, at han som regel spiller på begge orgler under en højmesse. Barokorglet står det mest fordelagtige sted, akustisk set, men byder på udfordringer ved salmeledsagelse pga. den høje kammertone og middeltonestemningen. Derfor kommer valget af orglet først, når han har salmerne på plads. Menigheden sætter stor pris på barokorglet, som også kan følge med til en del nykomponerede værker, herunder nogle af Klaus’ egne kompositioner.
Kirkens kor har omkring 14 medlemmer, hvoraf cirka halvdelen medvirker ved gudstjenesten. Det består primært af gymnasieelever, og som så mange andre steder mangler der herrestemmer. Klaus laver derfor gerne selv SAB-satserne, som koret synger under altergangen, deriblandt dagens sats fra Lars Busk Sørensens Salmer til vor Tid.
Om præ- og postludiet siger Klaus: ”Der kan ske meget inden man kommer til teksten, så jeg vælger gerne orgelstykker der passer til første og sidste salme, f.eks. orgelkoraler.”
Klaus Viggo Jensen betegner Ringkøbing Kirke som et smørhul, hvor der er fremragende samarbejde mellem medarbejderne. ”For eksempel arbejder jeg oftest sammen med præsten om salmevalget, og det er en utrolig fornøjelse at arbejde med unge mennesker i kirkekoret. Jeg havde ellers ingen tilknytning til Vestjylland, men jeg trives virkelig godt her. Og med bygningen af det fantastiske barokorgel for et par år siden gik en mangeårig drøm i opfyldelse.”

Salme- og musikvalg
Præludium: Mads Høck: Vågn op og slå på dine strenge (Mixtur: 15 præludier over morgensalmer)
Salmer: 745, 294, 397, 151, 613, 425
Korsang under altergang: Du kærlighedens helt, dit liv (Lars Busk Sørensen/Bjarne Haahr)
Postludium: J.G. Walther: Herr Jesu Christ, dich zu uns wend (Breitkopf & Härtel, I, 36, var. 6)

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.