Et fantastisk årsmøde

Skrevet af Lene Rasmussen.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 3, juni 2022, s. 4.

DOKS’ årskursus i Aarhus 2.-4. maj 2022
Af Lene Rasmussen, organist og korleder ved Roskilde Domkirke

Det var med store forventninger jeg tog afsted fra Farum mod Aarhus i højt solskin mandag morgen. Endelig kunne vi igen mødes til DOKS´ årskursus efter to års pause!

Turen til Aarhus gik efter planen, og jeg ankom til hotel Scandic Aarhus Vest netop som Merete Kuhlmann fik overrakt det første eksemplar af sin nye Korbog 3 lige uden for hovedindgangen.
Kl. 14 bød formand Karin Schmidt Andersen velkommen, og vi sang Når man spiller orgel af Sigurd Barrett, der er skrevet i anledning af Orgelklubbens 10 års-jubilæum. Første programpunkt var som altid ”Nyt fra Kirkeministeriet”, i år ved chefkonsulent Christa Hector Knudsen. Hun indledte med at beklage, at sagsbehandlingen i kirkeministeriet desværre stadig er præget af de sidste to års Covid-19. Heldigvis er der sket andet trods Covid-19, og CHK nævnte derefter tre punkter:

  1. Den nye overenskomst OK-21, som det lykkedes at få på plads rimelig hurtigt. Christa Hector Knudsen takkede i denne forbindelse DOKS´ bestyrelse for godt samarbejde, med stor ros for gensidig respekt og god tone.
  2. Den nye gruppe vedrørende det psykiske arbejdsmiljø i Den danske Folkekirke, der primært består af præster. Flere underskriver hensigtserklæring og opretter arbejdsmiljørådgivning, der hjælper lokalt.
  3. Den grønne omstilling. Selvom Grøn kirke har eksisteret siden 2008 er der en øget bevidsthed omkring grøn omstilling, så i øjeblikket sker der en større optælling af folkekirkens jorder og bygninger i hele landet.

I den efterfølgende spørgetid blev det bemærket, at det kan være/er et problem, at den nye gruppe vedrørende det psykiske arbejdsmiljø primært består af præster. Så opfordringen fra Christa Hector Knudsen var, at det er vigtigt at de øvrige faggrupper inden for folkekirken giver lyd! Derefter takkede hun af og tog tilbage til et møde i København.

Derefter måtte kaffen vente lidt endnu, da vi lige skulle have et ”reklamespot” fra TJM-forsikring ved forsikringstillidsmand Poul Borch. TJM-forsikring blev stiftet for 85 år siden, og har igennem flere år ligget helt i top på det danske forsikringsmarked. Poul Borch slog fast, at det er vigtigt, at det er den rigtige pris fra starten og deres udgifter til salg og administration er væsentligt lavere end andre selskaber. TJM-forsikring er i forbrugerbladet ”Tænk” kåret som ”Bedst” på bil-, ulykkes- og indboforsikringer samt deres samlede forsikringspakker. Poul Borch havde kort med, som man kunne udfylde i kaffepausen, og dermed deltage i lodtrækning om 4 gevinster.

Efter en velfortjent kaffepause, hvor snakken gik lystigt, blev de 4 heldige vindere udtrukket, og så var vi klar til orientering fra vores gode støtte, sekretariatsleder Bjørn Arberg. Bjørn nævnte først den store omvæltning i sekretariatet: Farvel til Lene Arberg den 31. marts efter 15 års ansættelse, og dernæst velkommen til cand.linc.merc. Stine Fredsted Bergquist som ny sekretariatsmedarbejder pr. 1. april.

Dernæst havde Bjørn Arberg også det psykiske arbejdsmiljø på programmet, hvor han kom med sin helt egen karaktergivning for arbejdspladsen. Heldigvis kunne mange af os i salen række hånden op på spørgsmålet, om vi kunne se vores egen stilling inden for karaktererne 7-12. Desværre ser Bjørn også eksempler, hvor det er lige modsat. Han nævnte flere eksempler på dårligt arbejdsmiljø: struktur, ledelse eller mangel på samme, arbejdskultur, mobning, konfliktskyhed, magtsprog og primadonna-ansatte. Opfordringen herfra skal være: Tøv ikke med at kontakte Bjørn, hvis I har problemer derude!

Derefter fortalte Bjørn Arberg om de nye barselsregler pr. 1. august. Den store ændring er den øremærkede barsel til faren, der går tabt hvis ikke man bruger den. Dog var flere i salen mere interesserede i det næste punkt, der var seniorordninger. Der er forskellige muligheder for aftalebaserede seniorordninger: Retræte i ”charge”, med løn og pension, retræte i tid med fuld pension og op til 12 seniordage, samt lokale muligheder for at aftale ændringer i opgaver eller arbejdstid. Vigtigt er det at notere sig, at seniorbonus er en ret, ligesom tjenestemænd med fuld tjenestemandspensionsalder har ret til engangsvederlag. Øvrige emner, der blev berørt, var ferietillæg og CFU-forliget. Bjørn slog fast, at man ikke skal regne med at der bliver åbnet for lønposen i denne tid.

Stævnegudstjeneste og koncert i Domkirken

Tidsplanen blev holdt stramt, og bussen holdt klar udenfor hotellet. Vi blev kørt til Skt. Lukas Kirke, hvor biskop Henrik Wigh-Poulsen var prædikant og kirkens nye organist (siden 1. januar 2022) Vibeke Astner sad ved orglet. Det ny Kammerkor under ledelse af Anders Gaden indledte gudstjenesten i bedste ”Mr. Bean ånd” med Gustav Holsts Lord, who hast made us for Thine own. Fantastisk salmesang, når så mange organister er samlet, og vi blev ledt på smukkeste vis af Vibeke Astners flotte, sprudlende akkompagnement. Salmemelodien fløj med lethed mellem versene fra sopran til bas-cantusfirmus hele tiden med afveksling i harmonik og nøje afstemt med salmeteksten. Det ny Kammerkor sang meget overbevisende H. Schütz Die Himmel erzählen die Ehre Gottes som motet. Helt igennem flot gudstjeneste, hvor musik og tekst gik hånd i hånd.

Så var vi åndeligt tanket op, og efter en rask gåtur ned til ”Madklubben” fik vi middag med færøsk laks og Kylling Danoise, hvorefter vi lidt forsinket skyndte os videre til Domkirken. Domorganist Kristian Krogsøe var klar ved orglet og førte os igennem det flotteste program med fransk musik af Louis Marchand, Jean-Baptiste Robin og Marcel Dupré, hvor vi fik hørt orglets mange fantastiske rørstemmer, et imponerende udvalg i alle størrelser på alle manualer og pedal. Et orgel med sådan et kæmpe rørværk og to 32-fødder, subbas 32´og contrabombarde 32´ i pedalet, kan noget! Ind i mellem det franske, spillede Kristian Krogsøe et enkelt stykke Legende af hollandske Gerard Bunk. Dette orkestrale værk, måske ikke så ofte spillet, synes jeg klædte domkirkens orgel særdeles godt med de fineste klangfarver og dynamikker. Tak til Kristian Krogsøe for en meget flot koncert, både teknisk og musikalsk helt i top. Derefter kørte bussen os tilbage til hotellet, hvor baren var åben.


Tirsdag: Korworkshop, generalforsamling og festmiddag

Tirsdag stod vi op til stor morgenbuffet med det hele, og så var vi klar til korworkshop ved kordirigent Jonas Rasmussen. Vi begyndte kl. 9 med opvarmning, og i løbet af formiddagen gav Jonas mange fine tips og tricks til opvarmning, hørelære i korprøven, sangteknik, kanons og flow i korprøven. Han kom med rigtig gode eksempler på ”korlege”, hvor han fik hele gruppen til at hoppe og klappe til højre og venstre, og alle fik et godt grin. En vældig inspirerende formiddag med stort smil. Derefter var det tid til frokost inden den årlige generalforsamling, der sluttede tidligt. Dermed var der både tid til at kigge på nodeudstillingen fra ”Århus Musik” og en gåtur i det flotte solskin inden aftenens festmiddag.

Humøret var højt, da vi satte os til bords senere ved aftenens festmiddag. Vi sad ved borde á 10 personer, og rundt om vores bord blev vi hurtigt enige om, at vi sad ved bord 1! Menuen stod på hvide asparges, oksefilet samt æblegrød med hvid chokoladecreme og vin ad libitum. Første tale fra formand for Organistforeningen Ingrid Bartholin, og senere et muntert indslag fra David Danholt, Dansk Kirkemusiker Forening. Efter middagen spillede Ole Sloths trio op til dans. Trioen spillede dejligt afdæmpet, så man kunne snakke sammen. Bord 1 blev således inspireret til at komme med det ene forslag af sang efter det andet. Trioen tog godt imod, selvom de til sidst erkendte, at de ikke havde spillet meget fra deres oprindelige plan. Maribos domorganist Vibeke Vanggaard fik til sidst trioen til at spille ”Vi maler byen rød”, og bord 1 sang højlydt med - sikke en fest!

Onsdag: Foredrag og koncert

Onsdag morgen krævede måske en ekstra kop kaffe efter festmiddagen. Kl. 9 stod det på foredrag med lektor Søren Holst ”Adam og Eva og Patrick fra Herlev” om den nye oversættelse af Bibelen 2020 – en fiktiv person på 14 skal kunne forstå Bibelen. Søren Holst kom med rigtig gode eksempler på, hvordan sproget var ændret fra forrige oversættelser til den nye. Han fortalte også om, hvilke tanker og overvejelser en ny oversættelse afstedkommer.

Derefter holdt bussen en sidste gang uden for hotellet for at køre os til Vor Frue Kirke, hvor årsmødets sidste koncert fandt sted. Her sad kirkens organist Poul S. Jacobsen ved orglet, og ved hans side en dygtig strygekvartet. De spillede først Concerto nr. 2 (oprindeligt for cembalo) af G. V. Palschau. Dejlig let musik, men personligt fortrækker jeg nok disse koncerter spillet på cembalo, satserne er meget lange med fløjte 2’ i klangen. Derimod synes jeg Antonin Dvorák Bagatelles op. 47 med sine fem satser var en perle, hvor orglet gav en god fyldig bund til kvartetten. Sidste værk var koncert af Joseph Haydn (Hob XVIII:1) for orgel og orkester, igen let musik vi kunne flyve hjem på. Tak for endnu en herlig musikoplevelse. Efter stående applaus og Haydn i ørene spredtes hele ”organistbanden” for alle vinde. Nogle kørte tilbage til frokost på hotellet, andre havde ”to-go” frokost i tasken til hjemturen.

Stor tak til DOKS´ bestyrelse for et fantastisk årsmøde, og tak for super inspirerende koncerter, workshop og foredrag. Det har været en fornøjelse at være med.
På gensyn i Svendborg i 2023!

 

 

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.