Nye publikationer

Skrevet af Mikael Garnæs.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 2, april 2022

Christian Præstholm: Orgelkoraler bd. 26. Kan bestilles på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Pris kr. 139,-.
I sit projekt om at skrive orgelkoraler til samtlige melodier i Den danske Koralbog er Christian Præstholm nu nået til imponerende 26. bind.

Hæftet indeholder 14 orgelkoraler over både meget kendte og mindre benyttede melodier. Der er ingen tegn på svigtende inspiration, og variationsbredden, både hvad angår længde, satstype og stilistisk bredde, matcher ambitionsniveauet. I slutningen af heftet findes en fortegnelse over alle orgelkoralerne i de 26 første bind, hvor det bl.a. kan konstateres, at komponisten ikke altid nøjes med at skrive en enkelt version af hver salmemelodi. Der er alene ti (!) versioner af Dagen går med raske fjed/Altid frejdig. Hvilken produktivitet.

 

Christian Præstholm: Præludium og fuga over Rådhusklokkerne i København for orgel. Forlaget Præstholm
Vægtersangen (komponeret af P.E. Lange-Müller), der klinger tre gange i døgnet fra Københavns rådhusklokker, danner grundlaget for Christian Præstholms Præludium og Fuga, der er skrevet i hhv. 2020 og 2021 på bestilling af James D. Hicks, som også har indspillet værket på cd. Det er et flot og virtuost stykke med ca. 11 minutters spilletid, med et fransk præg, hvilket også afspejler sig i registreringsangivelserne, der tager udgangspunkt i et ganske stort fransk katedralorgel.

 

Karsten Gyldendorf: Satser til kirkeårets fester. Op, glædes alle, glædes nu for blandet kor, trompet og orgel. Forlaget Mixtur. Pris kr. 24,-.
Karsten Gyldendorf: Satser til kirkeårets fester. Forunderligt at sige for sopran, tenor, trompet og klaver. Forlaget Mixtur. Pris kr. 34,-.
I to hæfter fra Forlaget Mixtur giver Karsten Gyldendorf sit bud på velklingende, fantasifulde og meget anvendelige satser for vokalstemmer, trompet og orgel/klaver til advent og jul. Forunderligt at sige er bygget over Carl Nielsens melodi, som bl.a. bringes i kanon mellem tenor og sopran, mens Op, glædes alle, glædes nu har en original melodi af komponisten. Det angives også, at satserne kan opføres med alternative tekster, hvilket selvsagt øger anvendelsesmulighederne.


Kristi Fødselsdag. Proklamationen om Kristi fødsel musikalsk tilrettelagt og på dansk ved Peter Weincke. Forlaget Mixtur. Pris kr. 49,-.
Proklamationen om Kristi fødsel opføres hvert år ved midnatsmessen julenat i Peterskirken i Rom. Peter Weincke har lavet denne musikalske tilrettelægning og fordanskning, og publikationen rummer desuden fyldige redegørelser for dens liturgihistoriske og musikhistoriske betydning ved hhv. Jørgen Kjærgaard og Peter Weincke. Om dens praktiske brug hedder det: ”I dansk folkekirkelig sammenhæng vil den være velegnet som liturgisk solosang udført af en korsanger eller kirkens præst og placeret enten som introitus eller som optakt til eller i forbindelse med f.eks. De Ni Læsninger.”