Musik til gudstjenesten - 1. søndag i fasten, 2. tekstrække

Skrevet af Mikael Garnæs.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 1, februar 2022, s. 19

Amanda Marie Mortensen, organist i Jægersborg Kirke, fortællerom sine musikvalg

Jægersborg Kirke råder foruden det berømte hovedorgel også over et cembalo af Matthias Kramer samt et kororgel af P.G. Andersen. Koret består af fem voksne korsangere (SSATB), der synger motet og ind imellem introitus eller exitus.

”Vi varierer lidt”, siger Amanda Marie Mortensen, der har været ansat ved Jægersborg Kirke siden oktober 2020. Der er ikke meget plads til sangere på orgelpulpituret, og det har givet coronarelaterede pladsproblemer for korsangerne, som i perioder har måttet møde i reduceret antal. Det forventer Amanda også der vil være til februar, men alligevel regner hun med at der kan synges firestemmig musik ved at ledsage fra orglet. Man har prøvet at lade nogle sangere stå nede i kirken under gudstjenesten, men det vurderede man ikke var optimalt af forskellige årsager.

Om musikken til første søndag i fasten understreger Amanda, at den afspejler søndagens alvor. Kain og Abel-historien, der fortælles i lektien, og evangeliet (Luk. 22,24-32), hvor disciplene strides om hvem skal regnes for den største, har en dyster side, som passer til indledningen til fastetiden. Et andet tema for dagen er retfærdighed, og det afspejles alt sammen i præludiet, Pachelbels Toccata i e-mol.

Motetten, arrangeret af Niels W. Gade, beskæftiger sig med synd, og altergangssalmen hænger ligeledes sammen med evangelieteksten. Men Gud er i sidste ende den højeste, og det afspejles i postludiet, Michael Praetorius’ orgelkoral over Ein feste Burg ist unser Gott, som lader gudstjenesten slutte opløftende og håbefuldt.

Musikvalg
Præludium: Johann Pachelbel: Toccata i e-mol
Motet: Niels W. Gade: Det hellige kors
Under altergangen: DDS 36 Dybt fornedres skal enhver
Postludium: Michael Praetorius: Ein feste Burg ist unser Gott

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.