Anmeldelse - 86 epistelsalmer

Skrevet af Elsebeth Dilling-Hansen.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2021, s. 16

Epistelsalmer med kærlig hilsen

Med kærlig hilsen
86 epistelsalmer, red. Holger Lissner
Forlaget Eksistensen
Pris kr. 199,95

Da jeg i sin tid blev gift, havde jeg allerede nogle år på bagen på orgelbænken. Jeg opfordrede præsten til at læse teksten fra apostlen Paulus i sit første brev til korintherne. Hvad jeg ikke vidste dengang, var at netop denne tekst ville jeg komme til at høre igen og igen. Både til glædelige og triste begivenheder.

Ingrid Schrøder-Hansen skriver i prologen til bogen: Paulus er en af de besværlige venner, som man holder af på trods af deres fejl. For han er stejl og stædig, han er enøjet og udiplomatisk, han er skiftevis højt oppe og langt nede. Og altid er han stensikker på, at han har ret. Mennesker, der lever med sådan en lidenskab, ja vel er de besværlige, men de efterlader én med en dyrebar oplevelse af, at livet er noget vigtigt.

Nu er der også andre, der har skrevet breve, som bliver anvendt som epistellæsninger, men Paulus tegner sig for en stor del af dem. Epistelsalmerne er meget forskellige, så denne gruppe tekster er langt fra en homogen gruppe, skriver Holger Lissner.

Salmer til epistellæsningerne er en mangelvare, så derfor er denne bog udkommet. Det er i høj grad Holger Lissner, der samler trådene.

Det er Holger-banden, som de vist populært kalder sig i salmedigtergruppen, der igen er på banen. En masse nye tekster og melodier er skrevet og komponeret. Samtidig er tidligere salmeudgivelser også kommet med. Denne gruppe har tidligere udgivet flere hæfter. Jeg har størst kendskab til Lysets utålmodighed, 2011, hvor det er salmer der henviser til gammeltestamentlige læsninger samt Årets gang, 2014. Begge hæfter har jeg benyttet mig af med stor fornøjelse. Jeg har foreslået præsterne at bruge dem – eller de har været anvendt som Introitus, solo eller motet.
Det har været lidt svært at skulle anmelde disse salmer. Bogen har 13 forskellige salmedigtere, og der er 21 komponister repræsenteret. I nogle salmer går tekst og melodi op i en højere enhed.

Andre skal man nok have lidt længere tid til, før de kommer ind under huden. Men det er vel en helt naturlig reaktion. Foruden at forholde sig til epistelteksten, forholder mange salmer sig også til naturen og tiden på året. Og nogle går helt klart mere i dybden end andre.

For mig er det vigtigt, at en salme har sin egen melodi. Og det har de også alle her. Derfor synes jeg måske, det er lidt ærgerligt, at man ved en del salmer har foreslået en alternativ, kendt melodi. Men måske kan det have sin fordel nogle steder. Salmer lever af at blive sunget.

Bogens titel Med kærlig hilsen siger det hele. Både salmedigtere og komponister har noget på hjerte. Vi skal berøres – og vi skal have lyst til at bruge bogen. En gang, da jeg var organist i Randers, skulle jeg sende en mail til en kollega. Jeg underskrev med kærlig hilsen Elsebeth. Næste gang vi mødtes, udtrykte vedkommende stor glæde over denne fortrolighed, at jeg havde underskrevet mig på denne måde. Efter min mening er det er genial titel, denne bog har fået - og for mig gav det et nærvær og en fortrolighed over for salmerne på forhånd.

For nylig havde jeg tilfældigvis en af salmedigterne til bords til en fest. Vedkommende fortalte om, hvordan der arbejdes med tekster og melodier – når truppen samles og en udgivelse som denne forberedes. Vedkommende nævnte også en detalje, som jeg bed mærke i: når salmedigterne skal høre/læse hinandens tekster, kan de være meget kritiske over for hinanden. Nogle gange så meget, at salmen næsten skal skrives om. Komponisterne derimod fik ros for deres måde at komme med små ideer og forslag til ændringer, så melodien lige blev en tand bedre.

Der er mange salmedigtere i dag – og komponister. Og hvem der vil gå videre i historien, er det svært at spå om. For mig gør det ikke noget, at en salme måske også kun har en tid – og så er der andre, der viser sig at være langtidsholdbare.

Jeg kan anbefale at anskaffe bogen. Og tak til de kolleger, der vil skrive nogle korudgaver af salmerne.

 

 

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.