Musik til gudstjenesten - 1. søndag efter Helligtrekonger, 2. tekstrække

Skrevet af Mikael Garnæs.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2021, s. 17

Carsten Popp, organist i Vejleå Kirke, fortæller om sine musikvalg
Vejleå Kirke i Ishøj er en moderne kirke med fornem arkitektur, kendt også for sin kunstneriske udsmykning ved Peter Brandes.

Siden 2009 har man haft et 3 manualers Marcussen-orgel med 40 stemmer, som Carsten Popp er meget glad for. Kirken har desuden ansat 13 korister, hvoraf 8-9 medvirker ved højmesserne efter en turnusordning. Ved koncerter suppleres de fastansatte korsangere af frivillige sangere, der tilsammen danner Vejleå Kirkes kantori. Korarbejdet har en høj prioritet hos Carsten Popp, der har været ansat ved kirken siden 1998. Koret synger ofte introitus, enten i stedet for eller i forlængelse af et orgelpræludium.

Om overvejelserne bag sine musikvalg til 1. s.e. Helligtrekonger siger Carsten: ”Vi er i epifani-tiden, hvor Kristus træder i karakter. Vi bliver bedt om at tage stilling til, hvem han er, og hvem vi er i forhold til ham. Samtidig har helligtrekongerstiden stadig julekarakter, og jeg vil gerne udtrykke begge dele ved musikvalget.”

Kollekten er salme 8, og det foregriber Carsten Popp med valget af introitus, Egil Hovlands Almindelig Introitus II, der netop har salme 8 som tekstgrundlag.

Evangeliet (Markus 10,13-16) er dåbsberetningen med ordene ”Lad de små børn komme til mig”, og det afspejles i motetten, Emil Hartmanns Bliv barn igen på Jesu ord. Under altergangen synges der firestemmigt, og her vælger Carsten en lovsang: Himlene, Herre, fortælle din ære.

Julepræget får lov at bestemme postludiet, Bachs Christum wir sollen loben schon fra ”Orgelbüchlein”. ”Satsen dækker hele spektret, fra det dybeste C til det højeste, som en lovsang der omfatter alting.”

Musikvalg:
Introitus: Egil Hovland: Almindelig Introitus II (WH)
Motet: Emil Hartmann: Bliv barn igen på Jesu ord (Laudamus 3, Egtved)
Under altergang: Korsang: Himlene, Herre, fortælle din ære (DDS 392)
Postludium: J.S. Bach: Christum wir sollen loben schon (Orgelbüchlein)

 

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.