DOKS'en ud af boksen - Irina Gerkeuli

Skrevet af Mikael Garnæs.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2021, s. 24

Orglet var en magisk barndomsoplevelse

Irina Gerkeuli, organist i Ganløse og Slagslunde Kirker, om sin georgiske baggrund

Da Irina Gerkeuli var barn i Tbilisi, Georgien, opdagede hun en dag, at i et stormagasin var der et elektrisk orgel til salg.

”Det var sådan et stort, sovjetisk storcenter, hvor dette brune, mystiske instrument, med pedal og tilhørende bænk, stod i afdeling for musikinstrumenter, blandt shampooer og sutsko. Det gjorde et stort indtryk på mig, og jeg begyndte at besøge stormagasinet jævnligt, bare for at se det. Det lykkedes mig aldrig at spille på det eller se klaviaturet, da det altid var lukket. Efter ca. et år forsvandt det pludselig, uden varsel. Jeg har mange gange spekuleret over hvor det mon var havnet henne, hvem havde købt det og hvem spillede på det nu. Jeg tænker nu, at det helt sikkert var noget bras, men dengang syntes jeg, det var helt magisk.”

Georgien er et gammelt kristent land med smukke kirker og polyfon korsang, men der er ingen orgeltradition. I hovedstaden Tbilisi, en by på størrelse med København, findes der kun to orgler – i konservatoriets koncertsal og i den katolske kirke, fortæller Irina. Det var derfor en stor oplevelse i hendes barndom at høre en orgelkoncert i Riga Domkirke, samt orglerne i Schwerin og Rostock i DDR. Drømmen om at spille på orgel fik også næring af mange LP’er.

Vejen til orglet var dog lang og snørklet. Hun studerede på konservatoriet i Tbilisi med klaver og musikhistorie som hovedfag. Som 20-årig rejste hun til Aarhus for at studere på eurytmi-skole, efter at have set en fortryllende forestilling “Ildfuglen” ved en festival i Tbilisi.

Et par år efter flyttede hun til København og fik omsider mulighed for at spille orgel - først på et AOF-kursus hos Hanne Ryholt, senere hos Leif Valbjørn og sluttelig hos Bine Bryndorf på konservatoriet, hvor hun endelig var kommet på rette hylde. ”Jeg følte mig som en fisk i vandet, forstået og set.” Efter konservatoriet havde hun et studieophold hos Olivier Trachier i Paris og var organist ved den danske kirke. Siden 2015 har hun været ansat ved Ganløse og Slagslunde Kirker, en arbejdsplads som hun holder meget af – ”med de bedste kollegaer i verden i smukke, idylliske omgivelser.” Orglerne er små, men i Slagslunde er orglet lige blevet renoveret og udvidet med 3 stemmer og ekstra manual. Der planlægges anskaffelse af et nyt orgel i Ganløse kirke.

Hendes tilgang til orglet er stadigvæk, at det er eksotisk og fascinerende. Hun minder jævnligt sig selv om, at det er hendes drøm, som er gået i opfyldelse.

”Jeg havde ikke troet, at jeg skulle blive i Danmark, men nu har jeg boet her i 30 år, og jeg føler mig både som georgier og dansker. Mine børn er voksne, født og opvokset i Danmark. Generelt er det kompliceret at have to hjemlande, men det er også en kæmpe berigelse. Man lærer flere verdener at kende indefra, ikke kun sproget, kulturen, men også tankegangen. Jeg arbejder til tider som tolk, hvilket er meget spændende og lærerigt”.

 

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.