Introitus

Skrevet af Mikael Garnæs.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 5, oktober 2021, s. 2

To hurraer for streamingtjenesterne

Bedst, som alt var klart til det længe ventede og gennem fem år forberedte Nordisk Kirkemusiksymposium i Helsingfors, slog pandemien til igen og ændrede dagsordenen på et øjeblik.

Med få ugers varsel måtte arrangørerne forholde sig til en virkelighed der tilsagde, at kun ganske få deltagere fik lov til at være fysisk til stede i den finske hovedstad. Udenlandske korkoncerter måtte aflyses, og det samme gjaldt workshops og seminarer. Omhyggeligt lagte planer gik i vasken, og mange forventningsfulde deltagere måtte afbestille rejsen.

Alligevel blev der et symposium, takket være streamingtjenesterne og de handlekraftige arrangører. I stedet for en tur til Helsingfors blev det for mange deltagere til fire dage foran computeren, og de blev faktisk indholdsrige. Der var meget at komme efter og hente inspiration fra. Hurra, hurra for streamingtjenesterne. Streaming af gudstjenester, koncerter og meget andet er godt og nyttigt, når det gælder om at få begivenhederne ud til personer, der af den ene eller anden grund ikke kan være til stede. Men det tredje hurra mangler, for streaming kan ikke formidle fællesskabet under en gudstjeneste (eller i en koncertsal), samværet med en interagerende menighed, hvad der er grundprincippet i den protestantiske kirkeforståelse.

På nogle områder er de nye teknologiske muligheder et ubetinget gode. I Næstved er organisterne gået sammen om et projekt, hvor kirkerne producerer musikalske indslag, der bliver tilgængelige via en QR-kode, som kan høres på iPhone og smartphone. I sin klumme fortæller Christian Kampmann Larsen om ideen, hvor besøgende i kirken ved nogle få klik kan danne sig et indtryk af kirkemusiktraditionen ved den pågældende kirke. Og som en krølle på historien fortæller han, at det i Sct. Peders Kirke ikke har været nødvendigt at producere nyt lydmateriale, eftersom kirken allerede lå inde med et omfattende materiale af virtuelle gudstjenester og andagter fremstillet under coronatiden.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.