Klumme - Aux Champs-Élysées… et år i Paris

Skrevet af Lars Fløe.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 4, august 2021

Af Lars Fløe, organist i Egå Kirke

Gennem århundreder har kunstnere søgt til Paris for inspiration og kulturel dannelse, og ligeledes har danske organister gennem årtier søgt lærere som Langlais, Litaize, Marie-Claire Alain, Susan Landale, Daniel Roth, Sophie-Véronique Choplin, Latry m.fl. En af de nuværende stjerner på lærerhimlen i Paris er Éric Lebrun, som jeg selv havde den ære at studere hos i 2017-18.

Et studieophold i Paris er en oplevelse for livet, og da corona-pandemien synes at gå på hæld, vil det forhåbentligt snart igen blive muligt at nyde alle de vidunderlige ting, Paris har at tilbyde:

Pragtfulde koncertsale som La Maison de la Radio et de la Musique, La Philharmonie, Théâtre des Champs-Élysées, Théâtre du Châtelet, Opéra Bastille & Garnier, Opéra Comique, La Seine Musicale og Salle Gaveau, hvor verdensnavne ugentligt kan opleves.

Ikoniske kirker og katedraler med legendariske Cavaillé-Coll-orgler, hvor der ofte udbydes gratis koncerter.

Prægtige teatersale som La Comédie Française, Odéon, Théâtre de l’Athénée, Bouffes du Nord, Édouard VII og Mogador, hvor klassiske komedier af Molière, absurd teater af Ionesco og moderne stykker spilles.

Eventyrlige museer som Petit & Grand Palais, Musée d’Orsay, Jacquemart-André, Musée Marmottan, Musée de l’Orangerie, Louvre, Fondation Louis Vuitton for blot at nævne nogle få, og ikke mindst hele det kulinariske univers, som Frankrig er så berømt for.

Frederikskirken i Paris er en institution; ikke blot som kirke, men også som centrum for dansk kultur i en fransk verden. Kirken er et naturligt samlingssted for udlandsdanskere og for danskere på gennemrejse.

Om søndagen er der dansk gudstjeneste med efterfølgende kirkekaffe. Onsdage og lørdage er der børnehave og skole for børn af dansk-franske familier. Ugentligt er der foredrag, kor, filmaften, café, yoga, sprogundervisning, og en gang om måneden kirkefrokost, Frederiksbar og udflugter.

Kirken er selvfinansierende, og alle penge til driften indtjenes primært under den årlige julebasar.

Præst, ungdomsrådgiver og kirkeassistent bor i huset, hvorimod organisten selv må finde bolig. Dette er kun en fordel, da organisten således kan komme og gå, som det passer.

Da der ikke er tale om fuldtidsjob, har man som organist frihed og tid til at studere ved siden af, gå til koncerter og franskundervisning, udforske byen og få nye venner.

Da det er vanskeligt at få øvetid i franske katolske kirker, består lønnen for organisten ved Den Danske Kirke fortrinsvis i tilgang til orgel og øvetid. Da Frederikskirken ikke kun er kirkerum, men også arbejdsplads og hjem for de øvrige ansatte, er det udfordrende, hvis organisten øver alle ugens dage fra tidligt til sent. Men hvis der generelt øves med svag registrering og der udarbejdes en øveplan, vil der være gode muligheder for øvetid i kirken. Jeg anbefaler dog, at man for fleksibilitetens skyld prøver at øve ude af huset et par dage om ugen. Med lidt snilde kan der arrangeres øvetid i både den tyske og svenske kirke, og som elev af Lebrun må man øve i kapellet på Hôpital St-Antoine og på konservatoriet i St-Maur.

De fleste danske organister, der kommer til Paris, bosætter sig på Fondation Danoise. Det er et dejligt sted med gode forhold.
Jeg valgte selv at bo hos en skøn og kulturelt interesseret fransk værtsfamilie i det 11. arrondissement og følte mig usædvanlig heldig. Jeg kan klart anbefale dette. Man kommer ind under huden på franskmænd på en helt anden måde, når man bor hos dem, og man får direkte adgang til det franske sprog. At bo hos min værtsfamilie var noget af det bedste under mit år i Paris.

Da jobbet som organist ved Frederikskirken i Paris kun er symbolsk lønnet, bør man søge legater i 6-12 mdr. før afrejse. Heldigvis er der mange fonde, der støtter studieophold i Frankrig. Fondsverdenen er en jungle, men jeg hjælper gerne med tips og idéer.

For mere info, kontakt:

Malene Bendtsen, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sven-Ingvart Mikkelsen, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Lars Fløe, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.