DOKS’en ud af boksen - Birgitte Agerskov Buur

Skrevet af Mikael Garnæs.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 4, august 2021

En melodi skal være enkel uden at være banal

Birgitte Agerskov Buur, organist i Lyng Kirke, skriver sange, salmer, musicals og teaterstykker

Salmer, ikke mindst nye salmer, står i centrum for Birgitte Agerskov Buur. Hun har været ansat i Lyng Kirke syd for Fredericia siden 2001. Her har hun opbygget en god menighedssang, og korarbejdet ved kirken er lagt an på at hjælpe menigheden til at synge godt med.

”Jeg har et pigekor, der arbejder med decideret korarbejde, samt et menighedskor, hvis primære opgave er at understøtte menigheden i de rigtig mange moderne salmer, som vi synger ved gudstjenesten. Pigekoret deltager ved det årlige stævne for børnekor i FRIK (Forum for rytmik i kirken).”
Blandt de nye salmer ved gudstjenesterne i Lyng Kirke er en del af Birgitte selv. Mange af dem er udgivet på WH og forlaget Eksistensen, herunder ”Til årets tider” med tekster af Lisbeth Smedegaard Andersen (omtalt i OB i august 2020). Hun var medredaktør på ”Salmer og Sange 2”, der blev udgivet af Dansk Sang i 2012.
Desuden er hun med i den såkaldte ”Holger-bande” omkring Holger Lissner. ”Vi mødes en gang om året, salmedigtere og komponister, i Haslev. Hver komponist har på forhånd fået tilsendt tekster, og det indledende samarbejde foregår via mail. Når vi mødes giver vi feedback på hinandens ting. Det slutter med en offentlig salmeaften i Haslev Kirke, hvor de nye salmer præsenteres. En del af dem udgives på forlaget Eksistensen. I år udkommer en stor samling nyskrevne epistelsalmer.”
”Moderne salmer er vigtige pga. nutidssproget. Hvis man får lov til at synge noget der går ind i ens hverdag, taler det direkte til folk. Det lukker en dør op, også for gamle salmer der siger det samme med et gammelt sprog. På den måde kan en ny salme styrke en gammel.” I sin komposition af salmemelodier er det vigtigt for Birgitte, at musikken har en støttende rolle. ”Enkelheden i en melodi, uden at den bliver banal, er det der holder. En god melodi kan bære selv den dårligste tekst igennem, men idealet er, at det skal være en enhed. Først da er det en salme.”
Der er meget musik i Birgittes familie. Hendes mand Thomas er pianist, og sønnerne Asger og Jacob er konservatorieuddannede på hhv. cello og violin. ”Vi har spillet sammen, siden drengene var små. Det startede på Båring Højskole, hvor vi spillede til fællessang alle sammen. Siden har vi lavet mange koncerter med et program fra klassiske ørehængere til arrangementer af sange og brasilianske tangoer. Musik er ikke kun klassisk eller pop, det kan sagtens sættes sammen. Lige som med salmer. Der er gode gamle og gode nye salmer, der skal prøves af. Egentlig burde salmebogen gå højskolesangbogens vej og udkomme noget oftere. Som det er nu, hvor der er halvtreds år mellem salmebogens udgaver, bliver den stadig mindre bærende for gudstjenesten, for præster og organister vil noget andet. Det er synd, for så tyer man til tillæg, og så synger man forskelligt i Sorgenfri og Aarhus Domkirke. Det går ud over sammenhængskraften.”

 

 

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.