Musik til gudstjenesten – 3. søndag efter påske, 1. tekstrække

Skrevet af Mikael Garnæs.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 2, april 2021, s. 21

Charlotte Dagnæs-Hansen, organist i Præstø og Skibinge Kirker, fortæller om sine musikvalg.
Præstø og Skibinge Kirker er begge middelalderkirker. I Præstø Kirke er der 2 orgler, et Busch-orgel fra 1910 og et Carsten Lund-orgel fra 1988. De er placerede i hver af kirkens to skibe, men der er hurtig forbindelse mellem dem, og det er muligt at benytte begge orgler ved samme tjeneste. Skibinge Kirke har et orgel af Anders Havgaard Rasmussen fra 2000.

Kirkerne og orglerne er meget forskellige, og repertoiret må tilpasses efter rum og orgler, fortæller Charlotte Dagnæs-Hansen. Hun har været ansat i de to kirker siden 2001. Der er hele fire kor tilknyttet kirkerne: spirekor og børnekor, pigekor samt et voksenkor (menighedskor, hvor alle kan være med). Hvert kor er selvstændigt og har sine egne opgaver, men spirekoret og børnekoret fungerer også som fødekæde for pigekoret.

Charlotte betegner pigekoret som ret godt. ”Der var, før vi lukkede ned i december, 23 sangere. I voksenkoret er der en del medlemmer, som også synger i Præstøkoret, som er et stort amatørkor, jeg har under aftenskolen. De forskellige kirkekor synger på skift til gudstjenester. Dog synger pigekoret de fleste søndage. Det sker også, at flere kor medvirker ved en tjeneste. Én gang om året er alle fire kor med til gudstjenesten, nemlig ved høstgudstjenesten i Præstø kirke.”

Som så mange andre oplever hun udfordringer med korsangen under coronatiden. ”Det er svært at lave en langtidsplanlægning. Man har nogle ideer. Og så må man lave det om. I denne tid har jeg 5 piger, der synger på skift. Men heldigvis får musikken også lov til at fylde noget i de korte gudstjenester.”

”Søndagens navn er Jubilate Deo, og hos os vil denne søndag være den første søndag efter påske, hvor vi ikke har konfirmation, så med en tekst, der signalerer så meget glæde og opstandelse, og som peger frem mod Kristi himmelfart, vil jeg understrege disse temaer. Jeg har valgt ikke at bruge den salme, der er helt oplagt til søndagen, DDS 540 En liden stund i rosens lund som motet, da jeg synes, den gør bedst fyldest som fællessalme. Som introitus synger mit pigekor morgensangen fra Gades Elverskud. Vi har ofte korindslag efter den første læsning, som tit er GT-læsningen. Hvis jeg har en god korsats benytter jeg den gerne til andre tekster, som passer til søndagen. Det har jeg f.eks. gjort med den motet, jeg har valgt til 3. s. efter påske. Under altergangen bliver det et andet stykke glad og populær musik, Bachs Jesus bleibet meine Freude i dansk oversættelse. Som postludium spiller jeg min mand Kurt Levorsens orgelkoral over Tag det sorte kors fra graven.”

Musikvalg:
Introitus: N.W. Gade / B.S: Ingemann: I østen stiger solen op
Motet efter GT-læsning: Leonard Blake / Grundtvig: Halleluja for lysets drot, DDS 261 vers 1, 4 og 5
Under altergangen: J.S. Bach: Jesus, livets sol og glæde
Postludium: Kurt Levorsen: Tag det sorte kors fra graven

 

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.