DOKS'en ud af boksen - Mark Baumann

Skrevet af Mikael Garnæs.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 2, april 2021, s. 24

Jeg synes den danske salmetradition er meget smuk

Mark Baumann, 2. organist ved Københavns Domkirke, fortæller om at være dansk kirkemusiker med tysk baggrund
Siden 2018 har man kunnet høre Mark Baumann spille til morgenandagterne fra Københavns Domkirke i DR.

Som navnet antyder, er han tysk af fødsel, født i Hamburg. ”Jeg blev interesseret i kirkemusik som konfirmand, hvor jeg blev fascineret af orglet og den store liturgi. Jeg fik min første organiststilling i en lille kirke i Hamburg som 17-årig. Hen imod slutningen af mit studium blev jeg ansat som 2. organist ved Petri Kirche, en af byens fem hovedkirker, hvor jeg var i tre år. Jeg har altid arbejdet med kor, mest amatørkor, og startede det ambitiøse Hamburger Kammerchor med 16 sangere, professionelle og gode amatører.”

Mark kom til København i 2009, hvor han blev ansat i den tyske Sankt Petri Kirke. Her havde han et Sauer-orgel til sin rådighed, ledede kirkens kantori, bl.a. i opførelser af større værker med orkester, samt underviste børnekor i Sankt Petri Skole. ”Det var spændende at lære den danske kultur at kende. Den er konsensus-præget til forskel fra Tyskland, hvor man godt kan finde ud af at diskutere, uden at verden går under. Danskerne har flade hierarkier, det er meget kollegialt og venskabeligt.”

I oktober 2018 skiftede Mark arbejdsplads over på den anden side af gaden til Københavns Domkirke, hvor han blev 2. organist og kantor med ansvar for 16 professionelle sangere og for morgenandagtens motetrepertoire. ”Den danske salmetradition synes jeg er meget smuk. Den indeholder langt flere romantiske melodier end man har i den tyske salmebog. Jeg laver normalt mine egne harmoniseringer, men i december kom Hanne Kuhlmann og spurgte forsigtigt, om jeg ville holde mig til koralbogen ved julesalmerne. Det blev klart for mig at den originale harmonisering af romantiske melodier ofte er en afgørende del af kompositionen.”

”Morgenandagterne er på en måde mere krævende end højmesserne, fordi de transmitteres i radio og tv. Det betyder også, at man får en særlig døgnrytme, hvor man går tidligt i seng når man skal op og spille til morgenandagt. Jeg kan bedst lide at være der klokken halv syv og varme op inden korprøven kl. 7.45.”

Mark komponerer også. ”Ind imellem sætter jeg en motet af mig selv på planen for morgenandagterne, når deadlinen nærmer sig, selv om den ikke er skrevet endnu. Min kæreste kalder det for et kviklån. Jeg vil ikke betegne mig som komponist; for mig er det en del af arbejdets mangfoldighed. Når jeg komponerer kan jeg godt lide at der er kontrapunkt i musikken, og forsøger at finde moderne samklange.”

”Jeg vil blive i Danmark. Jeg havde ingen specielle forventninger da jeg kom hertil, men opdagede at der er en høj livskvalitet. Jeg har en dansk kæreste. Dansk kirkemusik er levende, der udgives meget, og jeg kan godt lide, at det ikke altid behøver at være så prætentiøst, som jeg har oplevet det nogle gange i Tyskland. I flere år tænkte jeg på at søge en dansk stilling, men havde ikke troet at det lige skulle blive i domkirken. At de tager en udlænding i sådan en stilling, føles som en ære.”

 

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.