Introitus

Skrevet af Mikael Garnæs.

En tone i livet

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 1, februar 2021, s. 2

Syngedrengene ved Vor Frue Kirke, Assens, er Danmarks ældste eksisterende drenge-mandskor, men det er også et kor, der har gennemgået en stor organisatorisk og kunstnerisk opgradering gennem de seneste ti år. Ikke mindst har oprettelsen af Assens Sangkraftcenter været en afgørende faktor bag udviklingen i både koret og det musikalske liv i lokalområdet. Organistbladet var i begyndelsen af december på besøg i den vestfynske købstad, hvor Finn Pedersen, organist ved Vor Frue Kirke og leder af Syngedrengene, fortalte om det imponerende organisatoriske arbejde der ligger bag vore dages udgave af Syngedrengene, samt filosofien bag det.

”Vision parret med strategi og organisation”, er hans beskrivelse, altså at en grundlæggende vision skal hjælpes på vej af nogle solide logistiske og administrative redskaber. Som i landets andre sangkraftcentre drejer det sig om at komme videre fra ”enmandshæren”, hvor korlederen står med alle opgaverne, og frem til en model, hvor mange medarbejdere inddrages og virker sammen. Det giver f.eks. mulighed for at sangerne kan opgradere deres kvalifikationer, administrationen professionaliseres og korlederen kan frigøre kræfter til det kunstneriske arbejde. I Assens har man i stor stil inddraget både frivillige og lønnede medarbejdere for at nå dette mål. Og selv ved et kort besøg oplever man fornemmelsen af teamwork, god tone og fællesskabsfølelse i organisationen bag Syngedrengene. Det handler også om at hjælpe de unge herrestemmer videre i tilværelsen og at give dem et dannelsesideal – ”en tone i livet”, som korets slogan lyder. Som Finn Pedersen siger, går projektet ud på, at alle dele af organisationen skal være udskiftelige, i sidste ende også korlederen.

Det andet hovedtema for dette nummer af Organistbladet er de nye domorganister. I de senere år er der sket en række udskiftninger på orgelbænkene i landets domkirker. Det har betydet en musikalsk kurs- eller stilændring i mange stifter, og vi kan også notere, at 6 ud af landets 10 domorganiststillinger nu er besat med kvinder, hvilket aldrig er set før. ”Mød de nye domorganister” er overskriften på en enquete, hvor vi har talt med de tre senest udnævnte domorganister, Jørgen Ellekilde i Aalborg, Else-Marie Kristoffersen i Helsingør og Morten Ladehoff i Viborg. Her fortæller de om, hvilke opgaver de hver især vil fokusere på, og hvad deres visioner er for gudstjenester, orgel- og kormusik i kirken og stiftet. Svarene er lige så forskellige, som forholdene i de forskellige stifter.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.