Nye publikationer

Skrevet af Mikael Garnæs.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 1, februar 2021, s. 22

Hans Sørensen: 16 koralbearbejdelser for orgel. 11 kompositioner for kor. 7 kompositioner for kor og orgel. Forlaget André Palsgaard. Noderne kan købes for kr. 100,- pr. stk. ved henvendelse til forlaget. Kan også udprintes gratis fra hjemmesiden www.orgelsamling.dk

Hans Sørensen, mangeårig organist i Struer Kirke, har udgivet tre hæfter med orgel- og kormusik på den initiativrige André Palsgaards forlag. Indholdet er blandede kompositioner i velkendte stilarter. Koralbearbejdelserne ligger i traditionen fra Wøldikes og Viderøs samlinger af orgelkoraler til kirkeåret. Blandt korkompositionerne finder man arrangementer af både kirkelige og ”verdslige” sange, stykker for lige stemmer, firestemmigt blandet kor og SAB. Kompositionerne for kor og orgel rummer et par antifoner, en frugt af komponistens engagement i engelsk kirkemusik, en motet ”Vi kræver tegn” med tekst af Jens Rosendal og melodi af Ole Ugilt Jensen, samt en udsættelse af ”Behold os, Herre! Ved dit ord” for ligestemmigt kor, orgel og solofløjte.

Sten Høgel: Johann Abraham Peter Schulz. Den folkelige fællessangs far. Multivers. Pris kr. 349,95
J.A.P Schulz (1747-1800) var tysker, men højdepunktet af hans karriere var det 8 år lange ophold i København, hvor han var en meget rost kapelmester for Det kgl. Kapel og lærer for den unge Weyse. I Danmark skrev han på kronprinsens opfordring en tryksag om musikkens indflydelse på et folks dannelse, hvilket fik stor indflydelse på musikkens plads i de nyoprettede seminarier og dermed skoleskemaerne. Hans tre samlinger af ”Lieder im Volkston” med den berømte formulering ”skær af det velkendte” blev senere ledestjernen bag Laubs og Nielsens folkelige sange. Han skrev også syngespil og store kirkelige kompositioner. Universitetslærer emeritus Sten Høgel har skrevet den første omfattende levnedsbeskrivelse af Schulz på dansk, baseret på breve, men også andre trykte og utrykte kilder. Man får et godt indtryk af Schulz’ smukke menneskelige egenskaber og hans betydning som komponist og faderskikkelse for den folkelige fællessang. Bogen indeholder også et essay om Schulz’ musikalske univers af Merete Wendler, hvis artikel “Var det nu også J.A.P. Schulz, der skrev den melodi?” blev bragt i oktobernummeret 2019.

In the Name of Fuzzy. Fuzzy (elektronik) og Duo1702 (Louise Hjorth Hansen, blokfløjte, og Katrine Immerkjær Kristiansen, orgel). Optaget i Aarhus Domkirke. Gateway Music Duo170202
Denne spændende CD er et samarbejde mellem komponisten Fuzzy og Duo1702, som består af Katrine Immerkjær Kristiansen, kendt også for sit store orgelpædagogiske virke, samt blokfløjtespilleren Louise Hjorth Hansen, senest omtalt i Organistbladet i forbindelse med hendes soundscapes til Lars Nielsen Sardemanns ”10 Blikke på den levende Gud.” De tre musikere har arbejdet sammen om et cross-over projekt mellem elektronik og akustiske instrumenter, en slags kreativt remix af Fuzzys tidligere værker. Fuzzy siger: ”Mit udgangspunkt var, at jeg udover at anvende to orgelværker fra min ”Notre-Dame Trilogy” og ”A Short Story”, som er skrevet til Louise, måtte bruge og omarbejde materiale og idéer fra tidligere værker. Dette valg gav mig en bunke muligheder, og langsomt fik koncerten sin endelige form i ét langt og sammenhængende forløb, som det fremstår på denne CD.” Nysgerrige ører kan begynde her.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.