Camille Saint-Saëns som organist og orgelkomponist

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 3, juni 2021, s. 4

Af Hans Fagius, professor emeritus fra DKDM

For de fleste musikelskere er Camille Saint-Saëns nok mest kendt for nogle få værker som operaen Samson et Dalila, den tredje symfoni i c-mol (med orgel), Danse Macabre for orkester, det virtuose violinstykke Introduction et Rondo capriccioso og – ikke mindst – den komiske Les Carnevals des Animeaux (Dyrenes Karneval), et værk han selv anså for at være en ubetydelig bagatel.

Klumme: Nej tak til online korsang: Lad os mærke den fælles vejrtrækning igen

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 3, juni 2021, s. 15

Af Kirsten Wind Retoft, organist i Ringe Kirke

”Du laver da ikke ret meget i denne tid, hva’?”  En sætning, jeg har mødt en del gange i den forgangne periode. Godt nok har kirken været lukket ned og begrænset under coronavirussens hærgen, men jeg synes alligevel, at der har været en hel del at se til. For tiden er gået med at være omstillingsparat. Aflysninger, ombookninger, alternative måder at være kirke på trods lukkede døre.

Buxtehude-orgel under lup

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 3, juni 2021, s. 16

I 1940'erne, 50'erne og 60'erne var der stærke kræfter, der - med betydeligt held - arbejdede for at lancere Danmark som orgel-kulturland. Dette var i sandhed en heroisk kamp, for bortset fra Compenius-orglet og en håndfuld ganske vellykkede nye instrumenter ejede vi ikke noget, der for alvor kunne påkalde sig international interesse og berettige os til at gå i konkurrence med berømte orgelnationer som Tyskland, Holland og Frankrig.

DOKS’en ud af boksen

Man skal turde gå mod strømmen

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 3, juni 2021, s. 24

Rasmus Koppelhus, organist i Frederiksværk og Vinderød Kirker, om vigtigheden af ikke at gro fast

Rasmus Koppelhus vidste tidligt at han skulle arbejde med musik, men ikke helt i hvilken form det skulle være. Han har været aktiv på mange felter: klaver, orgel, musikvidenskab, komposition og forlagsvirksomhed. I coronatiden er han gået i gang med at lære at spille harmonika.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.