Introitus

En tone i livet

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 1, februar 2021, s. 2

Syngedrengene ved Vor Frue Kirke, Assens, er Danmarks ældste eksisterende drenge-mandskor, men det er også et kor, der har gennemgået en stor organisatorisk og kunstnerisk opgradering gennem de seneste ti år. Ikke mindst har oprettelsen af Assens Sangkraftcenter været en afgørende faktor bag udviklingen i både koret og det musikalske liv i lokalområdet. Organistbladet var i begyndelsen af december på besøg i den vestfynske købstad, hvor Finn Pedersen, organist ved Vor Frue Kirke og leder af Syngedrengene, fortalte om det imponerende organisatoriske arbejde der ligger bag vore dages udgave af Syngedrengene, samt filosofien bag det.

Vision parret med strategi og organisation

På besøg hos Syngedrengene i Assens

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 1, februar 2021, s. 4

Det er dagen derpå for Syngedrengene ved Vor Frue Kirke, Assens. I weekenden forinden har drenge-mandskoret gennemført to vellykkede opførelser af Messias, og som korleder Finn Pedersen siger, har det været som en forløsning efter et år med stribevis af aflysninger af arrangementer og korrejser.

Klumme - Et vanvittigt projekt

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 1, februar 2021, s. 11

Af Christian Præstholm, komponist og organist ved Sankt Mortens Kirke, Randers

Jeg har altid haft mange jern i ilden. I al min tid som organist i folkekirken har jeg også beskæftiget mig med musik på andre måder. Som studerende, solist og kammermusiker, siden underviser og især i de senere år også som komponist. For mig – som for sikkert mange andre – har det været meget livgivende også at have et (musikalsk) liv uden for kirken. De forskellige fokusområder har suppleret hinanden godt; var man kørt træt i bisættelser, gav det fornyet energi at undervise; når det var træls at rette endnu en stak teoriopgaver, kunne man glæde sig til søndagens højmesse.

De nye domorganister - Morten Ladehoff, Jørgen Ellekilde, Else-Marie Kristoffersen

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 1, februar 2021, s. 14

Aktualitet, originalitet, og kunstnerisk relevans

Af Morten Ladehoff, domorganist i Viborg

Hvilke opgaver vil du fokusere på i din stilling som domorganist?
Jeg vil prioritere det kunstneriske arbejde højt og forsøge at tilrettelægge tingene, så det hele ikke drukner i administrative opgaver. Jeg forestiller mig, at man har valgt en med min profil, fordi der efterspørges et liturgisk og koncerterende orgelspil med et fagligt fundament og en stilistisk åbenhed.

Formanden har ordet

Vågeblus

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 1, februar 2021, s. 19

Af Karin Schmidt Andersen, formand for DOKS
I skrivende stund er indholdet af de seneste retningslinjer for trossamfund netop blevet bekendtgjort. Folkekirken skruer ned på vågeblus, en svær øvelse, men ikke umulig. Vi ønsker at se kirken som et sted, hvor hjerterummet er mindst lige så stort som husrummet. Sådan er det ikke i øjeblikket. Der er udsatte grupper, der anbefales at holde sig hjemme, og til de øvrige er der yderst begrænsede pladser til rådighed. Det fællesskab der skaber menighed når man synger sammen, tager en snak i våbenhuset eller mødes ved kirkekaffen, er ikke tilgængeligt. Al den værdi korarbejde og koncertaktivitet skaber, må vi undvære.

Musik til gudstjenesten - 3. søndag i fasten, 1. tekstrække

Claus Ladekjær Wilson, organist i Fredens Kirke, Odense, fortæller om sine musikvalg

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 1, februar 2021, s. 21

Fredens Kirke er tegnet af P.V. Jensen-Klint, og har et 3-manualers Marcussen-orgel med 29 stemmer fra 1968, omintoneret i 2005. Desuden er der et Schimmel-flygel i kirken og et øveorgel på organistkontoret. Kirkens kor består af 6 sangere (SSATTB). Rummet er svært at synge op, så det er nødvendigt med gode sangere, siger Claus Ladekjær Wilson, der har været organist ved kirken siden 2009.

DOKS'en ud af boksen - Jens Ramsing

Hvor heldig kan man være

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 1, februar 2021, s. 24

Jens Ramsing, organist i Sct. Peders Kirke, Næstved, om at have to parallelle karrierer

Jens Ramsing er både pianist og organist, og han dyrker begge instrumenter lige intenst. Han blev optaget i solistklassen efter diplomeksamen i klaver på DKDM 1980 og debuterede i 1983. Men han har fra barnsben spillet begge instrumenter.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.