Introitus

Skrevet af Mikael Garnæs.

Og dog bære blus vi med glæde!

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2020, s. 2

Midt i et corona-udfordret efterår er det glædeligt at kunne konstatere, at der stadig er masser af grøde i kirkemusiklivet. For eksempel lykkedes det at gennemføre to store orgelfestivaler i Aarhus og København i begyndelsen af november. Det Jyske Musikkonservatorium og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium var drivkræfterne i de to festivaler, der begge kunne fejre restaureringen og genindvielsen af et stort orgel: Marcussen-orglet i DKDM’s koncertsal og orglet i Aarhus Domkirke.

Den officielle genindvielse af Aarhus-orglet, der fandt sted i oktober, blev ligefrem dækket af diverse tv-nyhedsudsendelser, som ellers sjældent beskæftiger sig med vores område af musikken. Orglet, der nu igen er Danmarks største, blev fejret med festgudstjeneste og koncert, og i sin nyrestaurerede stand er det en rejse værd, som en trestjernet Michelin-restaurant, siger Poul Skjølstrup Larsen i sin reportage.

Ved Aarhus Internationale Orgelfestival blev en nyfunden orgelsymfoni af Gaston Litaize uropført af Ulrik Spang-Hanssen, som på opfordring fortæller om værket og sine erindringer og tanker omkring Litaize.

Et meget spændende og nytænkende projekt er blevet lanceret af Lindevang Kirkes organist Lars Nielsen Sardemann. Han har i flere år arbejdet med korimprovisation som et led i gudstjenesten, og det er mundet ud i udgivelsen af 10 blikke på den levende Gud – korimprovisation med soundscape. Hvor improvisation ved orglet i et eller andet omfang er hverdag for de fleste organister, er korsangen normalt nodebundet. Det behøver den ikke at være, og den frihed, som en velforberedt improvisation giver, kan give et nyt løft til gudstjenesten. Vi bringer et interview med Lars Sardemann, og Susanne Krog Thesbjerg anmelder den spændende udgivelse.

Og så er der godt nyt til alle dem, der har efterlyst vejledende vikartakster for organister. Vikaropgaver falder ikke ind under nogen overenskomst, så det er op til den enkelte at forhandle sig frem til en acceptabel aflønning. Det gør forholdene komplicerede, for alle vikariater er forskellige, fra sted til sted og fra person til person. Men med udgangspunkt i et EU-direktiv, der fastslår at deltidsansatte ikke må forskelsbehandles, har Organistforeningen og DOKS nu i fællesskab udgivet vejledende minimumstakster for vikaropgaver, der afspejler overenskomstens løn- og pensionsforhold. Formand Karin Schmidt Andersen redegør for de overvejelser der ligger bag i Formanden har ordet, og selve taksterne kan du finde på DOKS’ hjemmeside.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.