DOKS'en ud af boksen - Gudmund Mortensen

Skrevet af Mikael Garnæs.

Jeg oplever en utrolig opblomstring af det færøske musikliv

Gudmund Mortensen, domorganist i Tórshavn, fortæller om kirkemusik på Færøerne

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2020, s. 24

Rigsfællesskabet omfatter som bekendt også de naturskønne Færøerne, og også her er der en DOKS-organist ansat. Gudmund Mortensen er født i Tórshavn, men fik sin uddannelse i Danmark, først som lærer, siden kirkemusikalsk diplomeksamen ved Vestjysk Musikkonservatorium i 1987. Efterfølgende arbejdede han i Danmark i mange år, men vendte hjem til Færøerne i 2007, da muligheden bød sig.

”I 1980-erne fik Færøerne sin første musikskole, hvilket gav øerne et stort musikalsk opsving. Jeg var i Danmark på det tidspunkt, men i 2007 opslog man en halvtidsstilling som orgellærer på musikskolen. Samtidig blev stillingen i Tórshavn Domkirke ledig. Jeg blev ansat på halv tid i domkirken og halv tid på musikskolen, og har elever fra hele landet og på alle niveauer. Vi har etableret en PO-uddannelse i samarbejde med Sjællands Kirkemusikskole, og lægger stor vægt på at uddannelsen ækvivalerer med den danske.

Troslivet er centralt på Færøerne, og der er mange aktive frikirker. I folkekirken står orglet i centrum, og vi møder ikke krav om rytmisk musik i kirken, da det ses som noget frikirkerne bruger. Vores salmebog rummer både Kingo, Brorson og Grundtvig i færøsk oversættelse, men der er også en kerne af færøske tekster og melodier. Som domorganist fungerer jeg også som orgelkonsulent. For tiden er der to nye orgler under bygning på Færøerne, foruden renoveringer af gamle orgler, bl.a. af det færøske orgelbyggerdynasti Verland Johansen. Der er eksempler på at stumme instrumenter er blevet sat i funktionsduelig stand og igen klinger i kirken. Det er spændende at komme rundt i bygderne og opleve de små orgler og sætte dem i stand.

Jeg oplever en utrolig opblomstring af det færøske musikliv, og det inden for alle genrer. I Tórshavn er der en ret stor MGK-afdeling med alle instrumenter repræsenterede. Sidste år tog vi en ny musikskole i brug med en stor orkestersal. Vi har et symfoniorkester, mange velfungerende kor og gode organister. Udover mig er der to organister med en lang uddannelse samt 10 PO-organister.

Vi er et lille land med 50.000 indbyggere, men der er 60 kirker, og mange organister spiller uden løn. Min stilling er honorarlønnet. Den færøske organistforening har sammen med stiftet udarbejdet en bekendtgørelse om aflønning af organister, der snart er klar til at blive underskrevet af ministeren for området”.

I november kunne Gudmund fejre sin 70-års fødselsdag. ”Jeg har sagt, at jeg vil gå af, men har givet menighedsrådet tid til at finde ud af, om man vil have en organist på fuld tid, eller om de to stillinger fortsat skal hænge sammen. Jeg vil gerne fortsætte i en lille stilling og med at undervise. Også konsulentarbejde vil jeg gerne fortsætte med, og jeg kunne tænke mig at lave et kompendium i harmonilære på færøsk. En anden opgave kunne være at skrive forspil og diskanter til de færøske salmemelodier.”

 

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.