DOKS'en ud af boksen - Tina Christiansen

Skrevet af Mikael Garnæs.

Filmmusik på orglet og koncerter i gågaden
Tina Christiansen fortæller om at komme ud med det gode budskab om orglet

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 5, oktober 2020

En af ildsjælene i Odenses musikliv er Tina Christiansen (f. 1984), organist ved Ansgars Kirke siden 2015 og med mange jern i ilden ved siden af. Hun er efter eget udsagn ikke så god til at sige nej, men kaster sig ud i nye udfordringer med et åbent sind. ”Det begyndte allerede i studietiden, hvor jeg medvirkede i mange projekter. Udfordringen kan være, at man får travlt, men fordelen er, at det har givet mange store oplevelser.”

Tina begyndte oprindeligt som pianist og blev optaget på MGK med klaver som hovedfag. ”Lidt tilfældigt” kom hun i kontakt med orglet, som hun faldt for, og søgte ind på Det Jyske Musikkonservatorium med. Her fik hun Ulrik Spang-Hanssen som lærer og debuterede fra solistklassen i 2013. På kandidaten havde hun cembalo som andet hovedfag med Lars Colding Wolf som lærer, og i solistklassen studerede hun også et år hos Anders Johnsson ved Musikhögskolan i Malmö.
Efterfølgende har hun haft en livlig koncertvirksomhed over store dele af Europa, inkl. Rigas Domkirke og St. Paul’s Cathedral i London. Lige nu krydser hun fingre for, at en planlagt koncertturné til Rusland i februar 2021 kan gennemføres trods corona.
Foruden solokoncerter og kammermusik er et af hendes projekter koncerter med filmmusik på orglet. Her har hun været engageret af Odense Symfoniorkester til at spille med orkestret i et program med science fiction-musik, hvor også Bachs Toccata og fuga i d-mol var på programmet. De unge tilhørere tog virkelig stykket til sig, og det inspirerede hende til at lede efter endnu mere filmmusik, der kunne spilles på orglet. ”Ofte tager jeg udgangspunkt i klavertransskriptioner, men jeg laver også selv arrangementer og får desuden nogle fra en hollandsk kollega. Jeg bygger ofte programmet kronologisk op, så vi starter med Chaplin og fortsætter frem til i dag med John Williams og Hans Zimmer. Jeg gjorde meget ud af PR-arbejdet ved to filmmusikkoncerter i Ansgars Kirke. Der kom 200 tilhørere, og flere tilbagemeldinger var ”Jeg har aldrig været til kirkekoncert før, men jeg kommer helt sikkert igen.”
Tina er initiativtager til og formand for Odense Internationale Orgelfestival. ”Det begyndte med, at jeg spurgte ledelsessekretæren ved Odense Symfoniorkester, om ikke koncerthusets orgel skulle bruges lidt mere. Det førte til et stort samarbejde, hvor vi i 2019 gennemførte første udgave af festivalen med koncerter i midtbyens kirker og i koncerthuset med Odense Symfoniorkester. Vi holdt masterclass og inviterede skoleklasser, Orgelklubben var forbi, og på Odense Universitetshospital transmitterede vi en koncert fra kirkesalen ud til hele hospitalet. I gågaden opstillede vi et elektronisk orgel, hvor vi forud for festivalen reklamerede ved at spille koncert i tre timer. Der var fuldt hus til næsten alle koncerter. Vi må ud med det gode budskab, og i 2021 laver vi Odense Internationale Orgelfestival for anden gang.”

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.