Nye publikationer

Skrevet af Mikael Garnæs.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 4, august 2020, s. 16

Når dagen hælder. Koralbog med salmeforspil til begravelser. Forlaget Mixtur. Pris kr. 499,-. Når dagen hælder. Orgelmusik til begravelser. Forlaget Mixtur. Pris kr. 599,-. Sampak pris kr. 950,-

To udgivelser med musik til begravelser i fornemt udstyr fra Forlaget Mixtur har set dagens lys. Dels en koralbog med salmeforspil, dels en omfangsrig antologi af orgelstykker. Koralbogen indeholder 65 melodier fra DDK. De fylder hver et opslag i normal og dyb udgave, og alle er forsynede med et enkelt og brugbart forspil komponeret af Lasse Toft Eriksen. Der er også angivelse af antal af vers og begyndelsen på sidste strofe.

Bindet Orgelmusik til begravelser indeholder 133 orgelsatser fra barokken til vor tid, såvel frie som koralbundne stykker med relevans for begravelser. Meget af stoffet kender de fleste nok i forvejen, men der er altid gode fund at gøre, og her er det hele samlet i et smukt og brugervenligt bind. En del af stykkerne bringes desuden i praktiske arrangementer for orgler uden pedal. Derudover har Lasse Toft Eriksen skrevet en række glimrende nye arrangementer af koralmelodier kombineret med motiver fra andre klassiske stykker, f.eks. er et par Weyse-salmer flettet fint sammen med motiver fra Weyses små orgelpræludier. Begge bind er i solidt udstyr med lærredsindbinding og er, som det hedder i forordet, ”udprægede brugsbøger, der skal være praktiske at tage med, hvis man som organist skal have en kapel-tjeneste eller lignende.”


Helge Fl. Pedersen: 4 nye melodier til salmetekster af Johannes Johansen. Humlebæk 2020. Bestilles på 21 67 08 61 eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Pris kr. 50,- + forsendelse

I modsætning til salmebogen er koralbogen ikke autoriseret, og selv om en salmemelodi er optaget i koralbogen og godt indsunget er der frit spil for at bruge en anden. Tidligere rektor for Sjællands Kirkemusikskole Helge Fl. Pedersen skriver i sit forord, at hans nye melodier til salmetekster af Johannes Johansen udspringer af et ønske om alternativer til de gængse melodier. Og hvis man f.eks. leder efter et alternativ til Erik Sommers ”Du, som har tændt millioner af stjerner”, er denne smukke og enkle melodi et godt bud. ”Dommer over levende og døde” er en ”rytmisk” præget melodi med højt opbyggede klange. ”I blev skabt som mand og kvinde”, der bringes både i en orgel- og en klaverversion, får en klassisk hymnisk melodi med en fyldig harmonik, mens ”Min nåde er dig nok” er mere ballade-agtig. Det sætter teksterne i et nyt og anderledes lys.


Johan Sigvard Jensen: 30 korsatser til gudstjenestebrug. Forlaget Sigvard. Bestilles på: www.werkshop.dk/producenter/110-forlaget-sigvard/. Pris kr. 200,- (150,- ved køb af 5 stk. eller flere)

Johan Sigvard Jensen, organist ved Sions Kirke, København, viser en klar og personlig komponistprofil i denne samling korsatser til gudstjenestebrug. Han formulerer det sådan, at ”Mine største inspirationskilder har været den ”kølige” nordiske tone, som man finder den hos eksempelvis Leif Kayser og Niels la Cour, samt den mere parfumerede franske harmonik – påvirkning frkomponister som Duruflé og Poulenc vil således flere steder kunne anes. Desuden hverken kan eller vil jeg sige mig fri for en vis inspiration fra Disney-hitmageren Alan Menkens sange.” De 30 korsatser er gennemgående korte, mange vil være egnede som introitus, andre som motet eller under altergang. Lidt over en tredjedel af satserne er arrangementer af eksisterende salmemelodier, der får en ny og anderledes harmonisk behandling, ofte også satsteknisk interessant. Flertallet er frie kompositioner over bibelske tekster eller vers fra salmebogen, og her udfolder Johan Sigvard Jensens melodiske og harmoniske stil sig naturligvis mest udpræget. Vanskelighedsgraden ligger nok lidt over, hvad et amatørkor kan præstere, især med kort tid til indstudering, men for trænede sangere vil det være spændende arbejdsmateriale. Komponisten gør opmærksom på, at førsteudgaven rummer en trykfejl, som man kan får rettet ved henvendelse til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Knud-Erik Jensen: 32 orgelkoraler. Salg: Aarhus Musik. Pris kr. 199,-

Tidligere organist ved Hørsholm Kirke Knud-Erik Jensen har udgivet denne samling meget anvendelige orgelkoraler, tænkt som præludier til højmesser og gudstjenester og for de flestes vedkommende komponeret inden for de sidste par år. I forordet skriver komponisten: ”Til dåbs- og børnegudstjenester har jeg ofte benyttet orgelkoralerne over Weysesalmerne. Et bredere udvalg af orgelkoralerne har jeg også valgt til stille musik under altergang eller til brug mens følget samles.” Koralerne bevæger sig gennem en række forskellige satstyper og stilarter og lægger op til en fantasifuld registrering, selvom angivelserne i så henseende er bevidst sparsomme. Flertallet er nok i den mere romantiske stil med ekspressiv harmonik, ofte med en stemningsfuld indledning inden koralmelodien sætter ind. Også Laubs melodi til ”Stat op, min sjæl i morgengry” får denne romantiske drejning fra lukket svelle til fuldt værk.

Til årets tider. Almanak. 12 sange og salmer af Lisbeth Smedegaard Andersen, med melodier af Birgitte Agerskov Buur. Inklusive en cd med alle sangene indspillet af Simon Mort, sang, Jacob Agerskov Buur, violin, Asger Agerskov Buur, cello, Mathilde Quist, kontrabas og Birgitte Agerskov Buur, klaver. Eksistensen. Pris kr. 129,-

Denne udgivelse er kommet i stand på initiativ af komponist og organist Birgitte Agerskov Buur, der opfordrede Lisbeth Smedegaard Andersen til at skrive sange eller salmer til hver af årets måneder. Det er der blevet en smuk digtkreds ud af, hvor de skiftende årstider skildres i et suggestivt sprog, med indtryk fra både naturen og bylivet og med referencer til bibel- og salmesteder. Birgitte Agerskov Buurs melodier er med komponistens ord skrevet for at understøtte teksten, og vil kunne fungere både som solo- og fællessang. Bogen rummer også korte refleksioner over årstidernes skiften ved forfatteren, samt en række sort-hvide naturfotografier. Med bogen følger desuden en cd, hvor Simon Mort synger sangene musikalsk og tekstnært ledsaget af et lille ensemble med komponisten ved klaveret. Arrangementerne ændres i de enkelte vers, uden at det afleder opmærksomhed på digtene.

Mixtur Portræt - Peter Arendt: 33 salmeforspil. Forlaget Mixtur. Pris kr. 149,- Mixtur Portræt – Birgitte Skovmand: 35 salmeforspil og intonationer. Forlaget Mixtur. Pris kr. 149,-

Forlaget Mixtur fortsætter sin serie af komponist-portrætter med yderligere to samlinger af salmeforspil. Peter Arendt, organist i Haslev Kirke, ”har altid haft svært ved at holde sig til noderne”, som han selv siger. Han er sin egen, henter inspiration fra mange stilarter, og selvom ikke alt er lutter lystighed, er der i denne samling en markant overvægt af glad musik, som f.eks. et forspil til Blomstre som en rosengård i polka-rytme, fanfareagtige satser og et overstadigt ”Efterspil/Rondo” over Tak og ære være Gud. ”Det har altid været mit håb, at kirkegængerne måtte gå lidt gladere fra kirke, end de kom. Derfor signalerer mine forspil også – mere end at introducere melodien – at nu skal vi have fest!”
Også Birgitte Skovmand, lærer på Løgumkloster Kirkemusikskole og organist ved Strib/Vejlby/Røjleskov kirker, skriver gerne lys og let musik, selvom hendes forspil og intonationer i højere grad end Peter Arendts hører til den klassiske skole med en del fugerede satser. ”Mine forspil afspejler forhåbentlig min barnlige livsglæde ved den sang og kirkemusik, der kan løfte sindet til den levende Gud og medmennesker i et ikke for tungt tempo, nodebillede og harmonivalg.”

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.