DOKS’en ud af boksen - Benjamin Friis Nielsen

Skrevet af Mikael Garnæs.

Benjamin Friis Nielsen, organist i Sct. Catharinæ Kirke, Ribe, om at falde godt til i en lille provinsby

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 4, august 2020, s. 24

Til oktober har Benjamin Friis Nielsen været ansat ved Sct. Catharinæ Kirke i Ribe i ti år, og det er han glad for. Ribe var ellers ikke en by han drømte om at ende i, da han gik på konservatoriet i København.

”Da min lærer Kurt Levorsen fortalte, at der ville blive en stilling ledig i Ribe, var min første tanke, at der skulle jeg ikke hen. Men jeg fik at vide at der var et godt orgel i en kirke med katedralakustik, og jeg besluttede så at sende en ansøgning. Man kunne jo altid se hvad der skete. Nu har jeg været her i ti år og er faldet godt til. Dels på grund af faciliteterne – kirkerummet er dejligt, og orglet fremragende -, dels på grund af fine kolleger. Og dels på grund af et menighedsråd, som altid har lyttet og støttet op om mine forslag. Jeg har kone, barn og hus og trives godt.”

Benjamin stammer fra Falster og er en af fem søskende, der alle spillede et instrument. Han startede med trompet, orglet kom i de sene teenageår. ”Sjællands Kirkemusikskole havde en dag i Toreby, hvor jeg deltog, og derefter gik i kast med orgelspillet med Niels Bitsch Nielsen og Fl. Chr. Hansen som lærere. Efter at have taget PO tilbragte jeg et spændende år som organist i Den danske Kirke i London, hvor jeg fik privatundervisning hos David Sanger. I Londontiden var jeg til optagelsesprøve på konservatoriet i København, og begyndte hos Hans Fagius og Kurt Levorsen.”

Sct. Catharinæ Kirke kan føre sin historie tilbage til sortebrødrene, der drev udstrakt diakoni ved kirken. Traditionen blev bevaret efter reformationen, og der er stadig en stor gruppe udviklingshæmmede, som mødes hver tirsdag formiddag i kirken, hvor Benjamin spiller en 40 minutters koncert. ”Repertoiret er blandet: Salmer, improvisation, repertoire, og altid den samme slutsang. Det er den bedste menighed man kan forestille sig. Den er også ret deltagende, når den klapper med og spiller luftguitar til.”

Blandt Benjamins andre tiltag er et drengekor, som er ca. 5 år gammelt. ”Jeg er nu kommet dertil, at de største af drengene kan synge med til gudstjenester på mere fast basis, og det er jo skønt, for hvilket kor døjer ikke med at der altid mangler tenorer? Jeg har en sangpædagog tilknyttet, og til koncerter allierer jeg mig med nogle mandsstemmer. Inden corona lukkede alting ned, havde vi planlagt en tur til Stockholm, hvor vi skulle have sunget i Storkyrkan og Strängenäs Domkirke. Vi fik dog afsluttet på en god måde før sommerferien, hvor hver dreng, måtte vælge den største is han kunne spise - den mest populære var 4 kugler med softice, guf og flødebolle”

”Ribe er en lille by, men meget livlig hvad angår kultur og koncerter. Kirkerne fylder meget i indbyggernes bevidsthed, og det forventes, at man går ind i noget foreningsarbejde. Det burde egentlig stå i stillingsopslaget. Jeg har blandt andet været i bestyrelsen for Kulturnatten, men er nu ”kun” med i tre foreninger, heriblandt bestyrelsen af drengekoret.”

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.