Formanden har ordet

Skrevet af Karin Schmidt Andersen.

Åbning

Af Karin Schmidt Andersen, formand for DOKS

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 3, juni 2020, s. 10

Nedlukning er et af de nye begreber der ramte os med regeringsindgrebene i marts. Statsministeren slukkede som bekendt ikke for Danmark, men lukkede delvist ned.

Store dele af samfundet, inkl. visse af kirkens funktioner, har i hele perioden været tilgængelige for befolkningen. Mange har arbejdet hjemme, og på imponerende kort tid fik f.eks. hele undervisningssektoren omlagt sine funktioner. Således har også konservatorierne og kirkemusikskolerne ydet en enorm indsats og tilbudt undervisning, optagelsesprøver og eksamen trods nedlukningen.

Alligevel har nedlukningen dog føltes massiv og haft fatale konsekvenser for mange, ikke mindst i kulturlivet og blandt kunstnere. Et væld af kulturelle og sociale begivenheder har måttet aflyses eller udsættes på ubestemt tid.

Nedlukningen har sat samfundet på pause. Som ugerne er gået har vi forstået at det ikke bare er en pauseknap, der fryser billedet til vi kan genoptage det vi var i gang med, men at åbningen bliver gradvis og kræver nye måder at omgås på, der får vidtrækkende betydning i meget lang tid.

Nedlukningspausen har været en mental udfordring for mange af os. Hvor tit har man ikke ønsket sig et pusterum og forestillet sig al den inspiration og fordybelse, det ville føre med sig. Men uvisheden og en gryende forståelse af at vi ikke bare vender tilbage til det vi slap, har slidt på os. Der er ingen der fyldestgørende kan svare på, hvad en gradvis åbning indbefatter under forsamlingsforbud og krav om afstand imellem os. De kreative løsninger må komme undervejs i takt med at restriktionerne lempes. Her er det nødvendigt med klar kommunikation fra ledelsen, gode samarbejdsrelationer mellem alle faggrupper på arbejdspladserne og inspiration fra kollegialt netværk. Bestyrelsen og sekretariatet vil naturligvis gøre hvad vi kan for at informere og støtte DOKS’ medlemmer gennem de nye udfordringer.

Mens disse linjer skrives, er sektordialogen på folkekirkens område i gang. Regeringen har bedt landets forskellige sektorer om at bidrage med viden til politikerne, der skal træffe beslutningen om hvordan processen fra nedlukning til åbning skal forløbe. På folkekirkens område har der været gode drøftelser, hvor repræsentanter for alle der arbejder i og med folkekirken har deltaget under kirkeministeriets ledelse. Det har været en konstruktiv og løsningsorienteret dialog, drevet af ønsket om snarest at åbne kirken på en ansvarlig måde. Det er en sundhedsfaglig og politisk beslutning, der afgør hvornår og hvordan det kommer til at ske i den kommende tid.
Det er vidunderligt at epidemien er så meget under kontrol at vi nu tænker tanker om åbning og tilbagevenden. Vi har brug for at mødes og komme ud af de små cirkler vi har befundet os i – og vi længes efter levende musik.

DOKS har måttet aflyse årskurset, men foreningens generalforsamling skal afholdes så snart som muligt. Bestyrelsen afventer myndighedernes åbningsstrategi og vil gøre meget for at generalforsamlingen kan afholdes i en form, hvor det bliver muligt at mødes fysisk.

Med forhåbning skal min slutreplik være: Vi ses inden længe.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.