Musik til gudstjenesten

Skrevet af Mikael Garnæs.

4. søndag efter trinitatis, 2. tekstrække

Jørgen Lauritsen, organist i Anna Kirke, fortæller om sine musikvalg

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 3, juni 2020, s. 22

Anna Kirke er en fredelig lille landsbykirke midt på Nørrebro i København, tegnet af bygmester P.V. Jensen Klint. Kirken har et 20 stemmers Bruno Christensen-orgel fra 1979 og et Boston klaver, et firestemmigt højmessekor samt løse sangere til kirkelige handlinger.

Her har Jørgen Lauritsen har været ansat siden juli 2019. Han tog eksamen fra DKDM i 1990 og i 1992 eksamen som jazzpianist fra Rytmisk Musikkonservatorium. Siden da har han virket som komponist af filmmusik, orkesterarrangør, teaterkapelmester og meget andet. Disse erfaringer tager han med i sit arbejde i kirken, hvor han i godt samarbejde med præster og kirkens øvrige personale arbejder med en crossover-profil, der omfatter såvel klassisk som ”rytmisk” musik. Sognet har mange børnefamilier, og ved babysalmesang og familiegudstjenester er musikvalget overvejende fra de ”rytmiske” genrer. Jørgen Lauritsen spiller jævnligt jazz-standarder eller gospelhymner med tekstlig reference til den pågældende tjeneste. Ved højmesserne er stilen mere traditionel, og musikvalget oftest præget af ro og plads til eftertanke. ”Jeg ønsker ikke at udfordre menigheden, men er højmessens musikalske tjener. Hvor jeg kan, lægger jeg musikken til rette så alle kan være med. For eksempel også i valg af tonearter. Jeg improviserer hyppigt præ-, post- eller interludium over dagens salmer, eller supplerer og nuancerer med andre salmereferencer, for eksempel fra salmebogens forslag til salmevalg, eller kirkemusikalsk kompetencecenters ”Bag om helligdagen”. Jeg veksler mellem orglet og klaveret i kirken; det giver nærhed til menigheden og variation i gudstjenesten.”
Motetten er fra Jørgen Lauritsens samling af korsatser til tekster af Simon Grotrian, som han havde et personligt venskab med. Søndagens evangelium og Simon Grotrians bøn om fred passer godt sammen.

Musikvalg
Præludium: Buxtehude: Erhalt uns, Herr, bei deinem Wort.
Interludium: Oscar Petersons Hymn To Freedom, også i anledning af Copenhagen Jazz Festival.
Motet: Bøn om fred fra ”Citroner til Vorherre”, tekst Simon Grotrian, musik Jørgen Lauritsen, udgivet på Edition Wilhelm Hansen.
Postludium: Kor og menighed synger Otto Mortensen og Thøger Larsens Du danske sommer, jeg elsker dig med klaverakkompagnement.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.