Nye publikationer

Skrevet af Mikael Garnæs.

Christian Præstholm: Orgelkoraler bd. 21.
Pasta, piber og pedaler. Orgelmusik til familiegudstjenester.
Philip Aggesen: 30 salmeforspil og ledsagesatser.
Steen Wrensted Jensen: 30 salmeforspil og ledsagesatser.
 
Christian Præstholm: Orgelkoraler bd. 21. Pris kr. 139,- + porto.
Bestilles på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 
Dette er 21. hæfte i Christian Præstholms serie på eget forlag, der skal ende med at omfatte orgelkoraler over samtlige melodier i Den Danske Koralbog. Projektet har nu nået de 250 titler, og der er stadig fuld damp på kedlerne. De 11 satser i dette hæfte omfatter bl.a. orgelkoraler over to morgensalmer, en dansant trio over Rind nu op i Jesu navn, og intrada over Gud ske tak og lov. De to melodier til påskesalmen Du, som går ud fra den levende Gud har fået henholdsvis en flot virtuos toccata over Franck/Laubs melodi og en romantisk/let impressionistisk koral over Barnekows. Præstholm nævner selv blandt sine inspirationer Arvo Pärt (Hvem skal jeg klage mit sorgfulde mod) og Philip Glass (Verdens igenfødelse). Og som han også anfører, får Kirkeklokke, mellem ædle malme en mere udtryksfuld orgelkoral end melodien og teksten måske fortjente, men det gør ikke stykket ringere. Som i de øvrige hæfter er der til s  idst en opdateret fortegnelse over titler på alle de indtil nu udkomne koraler, så de let kan findes i det pågældende bind. 
 
Pasta, piber og pedaler. Orgelmusik til familiegudstjenester. Forlaget Mixtur. Kr. 199,-
 
Hvad spiller man til familie- og spaghettigudstjenester, hvis man ønsker at gøre børnene og deres forældre interesserede i orglet snarere end at skræmme dem væk med lange og krævende værker? Der har i nogen grad manglet repertoire i børnehøjde, men det gør Orgelklubbens stifter Katrine Immerkjær Kristiansen meget fortjenstfuldt noget ved med dette projekt. De 40 små stykker af komponister af alle aldersgrupper og baggrunde er skrevet efter en rundkastet opfordring om at skabe ny orgelmusik specielt tilpasset familie- og spaghettigudstjenester. Ikke blot karakter og tonesprog skulle være børnevenligt, men også længden, som ikke måtte overskride et minut. Der indkom mange forslag, og en jury udvalgte de 40 stykker, der er med i denne bog. Selvom dogmerne overholdes, er variationerne stykkerne imellem store.  De rækker fra de stemningsfulde til de skægge og festlige, f.eks. en swingende udgave af Fastelavn er mit navn. Der er frie stykker, tonemalerier af historier fra Gamle og Nye Testamente og hvad man kunne betegne som orgelkoraler i børneformat over kendte salmer. En del af stykkerne er tiltænkt børn og unge, der spiller orgel, andre kræver en lidt mere udviklet teknik. Der er masser at stof at hente, såvel til det officielle formål, som præ- og postludium til spaghettigudstjenester, som til undervisning. Og så giver Marie Hjorth Mathiesens hyggelige tegninger bogen et fint og indbydende udseende.
 
Philip Aggesen: 30 salmeforspil og ledsagesatser. Mixtur Portræt. Forlaget Mixtur Kr. 149,-
Steen Wrensted Jensen: 30 salmeforspil og ledsagesatser. Mixtur Portræt. Forlaget Mixtur Kr. 149,-
 
Forlaget Mixtur har i anledning af sit 10-års jubilæum introduceret en ny nodeserie med forspil og ledsagesatser under titlen ”Mixtur Portræt”. På bagsiden af hvert hæfte præsenterer komponisten sig selv og sin karriere. De to første hæfter indeholder satser af to meget kompetente bidragydere fra hver sin del af landet, Steen Wrensted Jensen, organist i Kristkirken, Tønder, og Philip Aggesen, organist i Davids Kirke, København. Der er mange godbidder at finde, f.eks. et salmeforspil af Philip Aggesen til Vågn op og slå på dine strenge, der helt sikkert vil få menigheden til at vågne op.
Med de relativt få udgivne ledsagesatser in mente, er det specielt interessant at få de to komponisters bud på hvordan det kan gøres: Omharmonisering i forskellige stilarter, forlæggelse af cantus firmus til tenor eller bas osv. Begge har skrevet en ledsagesats til ”Nu takker alle Gud”, så der kan de sammenlignes direkte, Wrensted Jensen frisk og karsk, Aggesen i noget der minder om engelsk katedralstil.
”Vi håber, udgivelserne vil vidne om den musikalske mangfoldighed, der præger og farver gudstjenestelivet over hele landet, og at musikken vil være til glæde og inspiration”, står der i forordet, og det gør de to første hæfter i serien helt klart.
 

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.