Musik til gudstjenesten

Skrevet af Mikael Garnæs.

3. søndag efter påske, 2. tekstrække
Astrid Johanne Thomsen, organist ved Aastrup og Vonsbæk kirker, fortæller om sine musikvalg 
 
Aastrup og Vonsbæk kirker er begge middelalderkirker. Aastrup er et forstadssogn til Haderslev og ligger mellem by og land, Vonsbæk er en landsby med ca. 500 indbyggere. De to kirker har fælles præst og organist, men hver sit menighedsråd, der arbejder godt sammen, fortæller Astrid Thomsen, der har været ansat der siden 1. december 2019.

Orglerne i de to kirker er begge bygget af Marcussen & Søn, men fra hver sin tid. Vonsbæk Kirkes smukke og meget velklingende orgel er fra 1899 og har 9 stemmer, 1 manual og pedal. I Aastrup Kirke står der også et velklingende orgel på 15 stemmer med 2 manualer og pedal fra 1994. Begge orgler står på gulvet i kirken, hvilket giver god kontakt til menigheden.

3. søndag efter påske er der konfirmation i begge kirker: I Aastrup kl. 9.30 og i Vonsbæk kl. 11. Salmerne blev allerede valgt i begyndelsen af februar, hvor præsten, Inge Lindhardt Mikkelsen, og konfirmanderne mødtes med forældre og pårørende til gudstjeneste, hvor et par af salmerne blev sunget igennem, heriblandt ”Uberørt af byens travlhed”. Derfor vælger Astrid Thomsen at spille Per Günthers orgelkoral over denne salme som præludium.  Som postludium spiller hun Lefébure-Wélys ”Sortie i B”. ”Det skal være festligt. Jeg ved, at jeg får nogle udfordringer på det lille orgel Vonsbæk, men jeg allierer mig med min søde kirkesanger til omregistrering undervejs, og så skal det nok gå.”

I de to kirker er der ansat 2 kirkesangere, som deles om tjenesterne. Kirkerne har intet kor, men Astrid Thomsen leder et seniorkor, der synger til ni læsninger i adventstiden i den ene kirke og til forårskoncert i den anden. Liturgien ved højmessen er ret enkel, med få korsvar og ingen motet eller interludium. Nadverliturgien følger er en forsøgsordning, hvor man efter nadverindledningen synger vers 2 af DDS 2, ”Lover den Herre” og ved afslutningen vers 7 af DDS 192,”Hil dig, frelser og forsoner”. Der kommer ganske mange til gudstjenesterne, fortæller Astrid Thomsen. Der er plads til ca. 200 i hver kirke, og det kan give problemer ved konfirmationen i Aastrup, hvor der er 14 konfirmander. Man overvejer at sætte en monitor op, så gudstjenesten kan følges i sognehuset, og ingen skal gå forgæves.
 
Musikvalg:
Præludium/Indgang: Per Günther: Uberørt af byen travlhed (fra ”9 Orgelkoraler til nye salmer”)
Postludium/Udgang: L.J.A. Lefébure-Wély: Sortie i B
 

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.