DOKS’en ud af boksen - Maria Skuratovskaia Jensen

Skrevet af Mikael Garnæs.

Et blæksprutteagtigt job

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 2, april 2020, s. 24

Maria Skuratovskaia Jensen, organist ved Hvidovre Kirke, fortæller om at være ny i stillingen  

Maria Skuratovskaia Jensen har siden juni 2019 været ansat som organist og korleder i Hvidovre Kirke. Det er hendes første faste ansættelse. Hun er på barselsorlov med sit andet barn, da Organistbladet er på besøg. Lille Victor sover trygt under hele samtalen, så hans mor har god tid til at fortælle om sine oplevelser i forbindelse med overgangen fra konservatoriet til arbejdslivet i Folkekirken. 

Hun er født i 1989 i det daværende Sovjetunionen. Da Maria var to år gammel, emigrerede forældrene, der begge er violinister, til Danmark, hvor de fik stilling i Odense Symfoniorkester. I modsætning til familietraditionen valgte Maria at spille klaver, sang også i kirkekor, og søgte efter musikfaglig studentereksamen og PO på kirkemusikskolen i Roskilde ind på konservatoriet i København, hvorfra hun tog kandidateksamen i august 2019.

Maria blev ansat i Hvidovre Kirke i juni 2019, nogle måneder inden sin afsluttende eksamen. ”Jeg glædede mig til at komme ud og bruge det jeg har lært i en menighed. Første gang i egen kirke var en ny fornemmelse. Nu er du ansvarlig for det hele – hvad gør man f.eks. når noget går i stykker i orglet? Jeg blev klar over, at det er et blæksprutteagtigt job, hvor der er megen administration. Man tror man skal til at øve sig, men der er mange andre ting der optager ens energi. Der er overraskende mange møder, og man skal tage stilling til sangerløn og kontrakter, finde vikarer, osv. Jeg har prioriteret at deltage i samtlige menighedsrådsmøder, for jeg vil gerne påvirke stillingsbeskrivelsen. Jeg har også fået indført, at menighedsrådsmødet indledes med en sang.”

”Det første halve år gik med at lære stedet at kende, og jeg glæder mig til at det bliver mere rutine. Der skal bygges et koncertliv op igen, for kirken har haft et år uden fast organist. Jeg har heldigvis kun fået positive reaktioner fra gode kolleger og en sød menighed, der møder talstærkt frem og synger godt med ved gudstjenesterne. Nogle har spurgt, om jeg ville lave stemmeopvarmning med de højmessebesøgende inden gudstjenesten, og det vender jeg tilbage til, når jeg kommer tilbage efter barselsorloven til november. Jeg er gift med en organist, Johan Sigvard Jensen, og det er skønt som nyansat organist at have en sparringspartner derhjemme.”

Samtidig med konservatoriet har Maria studeret i tre år på Børnekorakademiet, som hun afsluttede i 2019, og hun afslutter sin kandidat som korleder på Syddansk Musikkonservatorium i 2020. Hun har siden 2018 ledet spirekor, juniorkor og ungdomskor i Simon Peters Kirke i København. Hendes ambition er at sætte gang i korlivet ved Hvidovre Kirke.

Maria fik sidste år udgivet sit første orgelstykke i samlingen ”Pasta, Piber og Pedaler”, og ved præsentationen blev børnenes favorit kåret – det blev Maria Skuratovskaia Jensens Bach-inspirerede variation over ”Du, som har tændt millioner af stjerner”. 

 
 

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.