Nye publikationer

Skrevet af Mikael Garnæs.

Tre cd'er med Vibeke Astner; Mette Østergaard og Tine Fenger samt Den danske Salmeduo

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 1, februar 2020, s. 18

Boltrer sig med fantasi og teknisk overskud

Early Organ Music. Vibeke Astner spiller værker af Scheidemann, Sweelinck, Galuppi, Pasquini og Ferini på Gerhard Grinzing-orglet i Sct. Peders Kirke, Næstved. Gatewaymusic

Svaleredeorglet i Sct. Peders Kirke, Næstved, bygget af den Barcelona-baserede orgelbygger Gerhard Grinzing, har mange DOKS-medlemmer nok i venlig erindring fra koncerten ved årskurset i 2016. Ved den lejlighed spillede tre sjællandske organister en fin koncert på kirkens to nybyggede orgler. Renæssanceorglet er genskabt på sin oprindelige placering i kirkens kor bag en facade fra 1585 af Hans Brebus på baggrund af én eksisterende pibe. Det er stemt i middeltonestemning og med et A1 = 467 Herz, hvad der giver en frisk og noget anderledes høreoplevelse. Med delte registre, kortoktav, stort hovedværk, rygpositiv og en enkelt pedalstemme med kobling til hovedværket er det som skabt til tysk-nederlandsk musik fra renæssance og barok.

Vibeke Astner boltrer sig med fantasi og teknisk overskud i dette repertoire. Stykkerne på cd’en er ikke ordnet efter komponister eller kronologi, men er lyttevenligt opbygget som en afvekslende følge af dansesatser, partitaer, sonater og et enkelt præludium. Tidsmæssigt er vi tilbage i 15- og 16-hundredetallet med Scheidemann og Sweelinck som hovednavnene, men der bliver også plads til et par galante italienske barokstykker af Baldassare Galuppi. 

Et smukt program med fransk kirkemusik fra det 20. århundrede

Les Angélus. Værker af Jean Langlais, Louis Vierne, Arthur Honegger, Frank Martin, Anton Heiller og Darius Milhaud. Mette Østergaard, mezzosopran, Tine Fenger, klaver & orgel, Vestervig Kirke. Gatewaymusic.

Tine Fenger, rektor for Vestervig Kirkemusikskole, har sammen med mezzosopranen Mette Østergaard indspillet dette smukke program med fransk kirkemusik fra det 20. århundrede på hjemmebanen i Vestervig Kirke. Alt sammen sjældent hørt musik, inklusive to førsteindspilninger af Anton Heillers Pater Noster & Ave Maria (med sangstemmen udformet som tolvtonemelodier!) samt af Jean Langlais Trois antennes á la Sainte Vierge. Mette Østergaard synger med varm, mørkfarvet klang, god tekst og præcis intonation, og Tine Fenger akkompagnerer lydhørt på både orgel og klaver (Arthur Honegger tre korte versioner af calvinistiske davidssalmer og Anton Heillers Pater Noster & Ave Maria). Som orgelsolist kan man høre Tine Fenger i Frank Martins monumentale Passacaille pour orgue på Marcussen & Søn-orglet.

Et spændende projekt, der sætter genforeningen i et nyt og opdateret musikalsk lys

Du skønne land. Genforening og fællessang i nyt lys. Den Danske Salmeduo (Christian Vuust, saxofon, klarinet, Hans Esbjerg, klaver) spiller danske sange og salmer. Cd samt bog med perspektiverende tekster af Marianne Christiansen, Elsemarie Dam-Jensen og Katrine Nyland Sørensen. Aeromusi

I anledningen af 100-året for genforeningen (i Tyskland kaldet delingen af Slesvig) har Den Danske Salmeduo for en stund forladt salmerepertoiret og kastet sig over et repertoire af danske og tyske sange med relation til de historiske begivenheder. Det er et spændende projekt, der ud over at sætte sangene i nyt og opdateret musikalsk lys inkluderer en lille bog med et fint og omfattende billedmateriale og interessante kommentarer og artikler.

Christian Vuust og Hans Esbjerg er inspirerede af jazz, balladestil og nordisk folketone. De behandler melodierne frit og kreativt, så de får nye blues- eller swingartede former, der improviseres over. Harmoniseringerne krydres, taktarter ændres, typisk fra 4/4 til 3/4, eller tonekønnet, som f. eks Den gang jeg drog af sted i mol, hvilket giver den gamle krigssang en noget anderledes karakter.

I den medfølgende bog kan man studere en række plakater og fotos fra genforeningen. Biskop Marianne Christiansen skriver om sangenes betydning for fællesskabsfølelsen i historien og i nutiden. Museumsinspektør på Museum Sønderjylland Kulturhistorie Tønder Elsemarie Dam-Jensen fortæller om sange og sangtradition i Sønderjylland. Og kulturskribent Katrine Nyland Sørensen bidrager med noter om de enkelte sange, der også er aftrykt med den fulde tekst.