Nye publikationer

Skrevet af Mikael Garnæs.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2019, s. 16

Søren Birch: Da lyset kom til verden. Julesuite for lige stemmer og harpe. Partitur kr. 229,-, korpartitur kr. 79,-. Forlaget Mixtur.
Søren Birch (f. 1955), komponist, dirigent og konservatorielærer, har skrevet en suite af advents- og julesange, der med sin besætning af lige stemmer og harpe giver et venligt nik til Brittens ”A Ceremony of Carols.” Melodistoffet er bearbejdelser af ældre salmemelodier og nyskrevne melodier. Nogle af sangene stammer fra den finsk-svenske skolesangbog Piae Cantiones fra 1500-tallet. Tekstdelen består af ældre og nyere danske salmetekster foruden bibelske og latinske tekster. Sammensætningen er en blanding af strofiske og gennemkomponerede satser, enkelte steder med diskant og mulighed for solo. Endelig er der et Intermezzo for harpe solo. Suiten indledes med et Introitus ”Veni, veni Emmanuel” som kan anvendes til procession. Komponisten åbner mulighed for, at harpestemmen udføres på klaver hvis man ikke har harpe til sin rådighed, ligesom satserne kan opføres i uddrag eller enkeltvis. Varigheden for det samlede værk er ca. 30 minutter.
 
Mads Damlund: Om levende blev hvert træ i skov – et portræt af Jægersborg Kirkes orgel. Med bidrag af Svend Prip, Frans Brouwer og Hanne Sander. Indlagt cd. Slotsforlaget. Udgivet i samarbejde med Det Danske Orgelselskab.
75 årsdagen for indvielsen af det skelsættende orgel i Jægersborg Kirke – resultatet af et tæt samarbejde mellem Poul-Gerhard Andersen, Finn Viderø og Sybrand Zachariassen – markeres bl. a. med udgivelsen af denne meget perspektivrige og velskrevne bog. Kirkens organist Mads Damlund beskriver kyndigt og kærligt orglet med dets baggrund i den tidlige orgelbevægelse. Vi kommer helt tæt på diskussionerne mellem de stærke personligheder i tilblivelsesfasen og får meget at vide om forgængere, forbilleder og dets virkningshistorie. Et specielt kapitel handler om indspilningerne på orglet. Desuden er der blevet plads til tre gæsteskribenter. Svend Prip fortæller om ”Jægersborg – og hvad dermed fulgte – med særligt henblik på Poul-Gerhard Andersens virke”, den hollandske orgelhistoriker Frans Brouwer præsenterer konklusionerne af et omfattende forskningsarbejde om Jægersborg-orglets reception i det store udland, og tidligere sognepræst i Jægersborg Hanne Sander sætter kirkens arkitektur og interiør ind i en teologisk og historisk ramme. Til overflod medfølger der en cd med en række nye og gamle optagelser på orglet, herunder også et femsatset værk, ”Lys”, for vokalensemble og orgel af Pelle Gudmundsen-Holmgreen, skrevet som juleliturgi til Jægersborg Kirke i 1976.
 
Vibeke Astner og Anne Kirstine Mathiesen: Danser med Orglet 2.
Saint-Saëns: Dyrenes Karneval. Grieg: Peer Gynt Suite No. 1. Ad Wammes: Wave. Carl Nielsen: Hanedans af “Maskarade. Orientalsk Festmarch af “Aladdin”. Saint-Saëns: Bacchanale af “Samson og Dalila”. Gateway Music VA 100
Som en indremissionsk præst engang skal have sagt, ”hvorfor skal de ugudelige have al lammestegen?”. Orgelduoen Vibeke Astner og Anne Kirstine Mathiesen har med deres nu to ” Danser med Orglet”-cd’er sat sig for at vise, at orkestermusikkens slagnumre også kan fungere i en orgelsammenhæng. Det gør de med humør, musikalsk overskrud og sprælske registreringer i denne cd på orglet i Vestervig Kirke. Foruden Dyrenes Karneval, Peer Gynt-Suiten og Bacchanale af “Samson og Dalila” indeholder cd’en to Carl Nielsen-hits i arrangementer af Anne Kirstine Mathiesen. Der er også et stykke originalmusik for orgelduo, hollandske Ad Wammes (f. 1953) 4-satsede, drømmende ”Wave”.