Introitus

Skrevet af Mikael Garnæs.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 5, oktober 2019, s. 2

Alle gode gaver

Alle gode gaver, de kommer ovenned – jo, måske nok, men gælder det også for melodier? Nogle komponister har ganske vist fortalt, at de har oplevet en inspiration fra oven, men i de fleste tilfælde har det møjsommelige arbejde, knofedtet, nok spillet en stor rolle.

Det var tilsyneladende også tilfældet med melodien til Vi pløjed’ og vi så’de. Merete Wendler - gymnasielærer, organist og komponist af bl. a. et par af de mest sungne salmer i DDS - har undersøgt, om det nu også var J.A.P. Schulz, der skrev den berømte salmemelodi. Noget hun har forsket i i anledning af en kommende biografi om Schulz, der kaldes den folkelige fællessangs far. Nogen endegyldig konklusion på, hvem ophavsmanden var, når hun ikke, men undervejs giver Merete Wendler mange informationer om tekstens og melodiens snørklede tilblivelseshistorie. Måske er den salme vi synger i dag stykket sammen af flere elementer, måske er det Schulz selv der har lavet den, måske har en anden skrevet den i hans stil.

I 1700-tallet, hvor ”parodier” af egne og andres musik var almindeligt brugt og accepteret, havde man ikke samme respekt for ophavsretten som senere. I nogle tidligere koralbøger var det ligefrem et princip, at der hverken stod forfatter- eller komponistangivelse ved salmerne. Salmerne var menighedens stemme, ikke enkeltpersoners. Så det gør ikke spor, hvis det viser sig, at flere gode kræfter har bidraget til den salme, som i dag synges ved høstgudstjenester over alt.

I 2020 får vi to fine muligheder for at træffe kolleger fra både Danmark og hele Norden: DOKS’ årskursus, som finder sted d. 27.-29. april i Esbjerg, og Nordisk Kirkemusiksymposium, der afholdes i Helsingfors mellem 10. og 13. september.

Som optakt til sidstnævnte bringer vi anden del del af Hans Christian Magaards gennemgang af de nordiske kirkemusikmøders historie, der fører os frem til nutiden.
Som Magaard skriver, er debatten om kirkemusikkens stilling i samfundet og dens fremtidsudsigter vigtig. Det store kollektive hukommelsestab, der opleves i forhold til kirken, er påfaldende, og udfordringen stor med hensyn til fastholdelse af den kirkemusikalske tradition og af orglet som kirkens hovedinstrument. Så sæt kryds i kalenderen, både for årskurset i Esbjerg og NKS i Helsingfors!

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.