Musik til gudstjenesten - 18. søndag efter trinitatis, 1. tekstrække

Skrevet af Mikael Garnæs.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 5, oktober 2019, s. 10

Birgitte Ebert, domorganist i Ribe, fortæller om sine musikvalg

Præludium: Gottfred Matthison-Hansen: ”Lovet være du, Jesus Krist”
Motet: G. Erythræus: ”Nu bede vi den Helligånd” fra Korkoraler til kirkeåret
Postludium: Buxtehude: Ciacona fra Præludium, fuga og ciacona i C-dur


Birgitte Ebert vælger som regel motet ud fra søndagens tekst, men ofte præ- og postludium efter salmerne, allerhelst en koral over første salme eller en af salmerne, der er placeret rundt om prædikenen. Hun vælger sjældent en orgelkoral som postludium; efter nadveren skal der ikke indføres væsentligt nyt materiale til gudstjenesten, kun afrundes. Hun spiller kort, højst ca. 2 minutter, og har flere gange bedt menigheden om at gå ud under postludiet, hvis de har lyst, men de gør det desværre ikke! Hun tilstræber at ramme toneart, stilperiode eller karakter fra første og sidste salme i præ- og postludium.

Domkirkens kor består af 10 sangere, trænede sangere fra Ribe Kammerkor i alt, tenor og bas og yngre pigekorssangere på sopranen. Det giver både stabilitet og friskhed i klangen. De synger selv et kort Halleluja, som intoneres af en bassanger med stemmegaffel, og her skifter man mellem 10-15 forskellige korvers. Der er 25 minutters forprøve til salmeøvning og korsatser, så man når kun korte 3- til 5-stemmige satser. Der synges dog altid flerstemmigt, om der så kun står tre sangere i ferietiden.

Teksterne til 18. søndag efter trinitatis centrerer sig om 1. og 2. trosartikel, Fader og Søn. Teksterne handler om, hvem Gud er, og hvem Kristus er, og hvordan mennesket står i forhold til dem. Som præludium spiller Birgitte Ebert Gottfred Matthison-Hansens orgelkoral over ”Lovet være du, Jesus Krist”. Som motet vælges vers to af G. Erythræus’ ”Nu bede vi den Helligånd”, der frembærer melodien smukt og roligt, og hvor kristologien er tydeligere end den fremstår i salmebogens nr. 289.

 

 

 

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.