Musik til gudstjenesten

Skrevet af Mikael Garnæs.

12. søndag efter trinitatis, 1. tekstrække

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 4, august 2019, s. 10

Christian Fogh Hauskov, organist og korleder ved Vor Frue Kirke Kalundborg, fortæller om sine musikvalg

Præludium: Jesper Madsen: ”O, havde jeg dog tusind tunger”
Motet: Bendt Fabricius: ”Herren har gjort alle ting vel”
Postludium: Gerald Near: Finale af ”Suite for Organ”

Dagens evangelietekst er Effata-teksten – ”luk dig op.” Der er barnedåb med ind- og udgangsprocession ved dagens højmesse, hvilket skal tages i betragtning ved musikvalget. Præludiet er Jesper Madsens orgelkoral over ”O, havde jeg dog tusind tunger”. Den knytter an til dagens tema, er lys og bevægelig, men også afdæmpet og indbyder til refleksion og åbenhed.

Vor Frue Kirke har et blandet ungdomskor, hvis niveau kan variere kraftigt i årets løb. Christian fortæller, at en stor del af forberedelsen af højmessen går ud på at finde eller skrive korsatser, som både er relevante for den pågældende søndag, som koret kan nå at lære indenfor den tid, som er til rådighed, og som klinger godt for deres stemmer. Den aktuelle motet, Bendt Fabricius’ ”Herren har gjort alle ting vel”, er en lovsang, der citerer fra evangelieteksten, og er skrevet for to (tre) lige stemmer med orgelakkompagnement. Her vil Christian lade pigerne klare det tostemmige, og lade drengene synge det énstemmige mellemstykke.

Koret synger som regel ikke under nadveren. I stedet improviserer Christian Fogh Hauskov på orglet. Denne dag vælger han DDS 330, ”Du, som ud af intet skabte” at improvisere over.

Postludiet, finalesatsen fra ”Suite for Organ” (1966) af den amerikanske komponist Gerald Near, er valgt for at passe til udgangsprocessionen. Den har igen en lys, og meget energisk, karakter, og et let modernistisk, men lettilgængeligt tonesprog, der passer fint sammen med Jesper Madsens ditto.
 

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.