DOKS’en ud af boksen - Jonas Hunt

Skrevet af Mikael Garnæs.

Jeg har altid gjort det jeg syntes var sjovt

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 4, august 2019, s. 24

Jonas Hunt om at have mange musikalske jern i ilden

Organist, cembalist, komponist, arrangør og kapelmester er nogle af de jobtitler Jonas Hunt Nørgård kan skrive på sit visitkort. Han har siden 2012 været ansat i Islev Kirke i Rødovre, men har sideløbende en lang række musikalske aktiviteter kørende. I Islev har han f. eks. opdyrket et korsamarbejde med Rødovre Musikskole. Han har altid lavet mange forskellige ting, fortæller han.

”Som ung begyndte jeg med at spille jazzguitar, men fik så et betalt job som tenor i et kirkekor, og derigennem kom jeg ind på orgelspillet. Efter diplomeksamen fra DKDM i 2006 fortsatte jeg med at tage en bachelor i cembalo og blev cand. musicae i tidlig musik.”

Cembalospillet fyldte meget i Jonas’ liv i årene efter eksamen. Det bragte ham til operaopførelserne på Valdemars Slot på Tåsinge, hvor han blev musikalsk leder. Men det førte også til et skift i hans interesse over i retning af orkesterdirektionen.

”I begyndelsen medvirkede jeg som cembalist, men opdagede, at jeg viftede mere og mere med hænderne, og efterhånden blev min rolle mere ”medspillende kapelmester”. Jeg begyndte at studere orkesterdirektion på konservatoriet i Oslo og skiftede spor til fordel for orkesterdirektionen. Nu er jeg kapelmester i operetteforeningen Polyhymnia, der spiller forestillinger på Hofteatret hvert år. Vi har bl. a. lavet ”Mikadoen” og ”En nat i Venedig”. De medvirkende er typisk sidste-års sang- og musikstuderende på konservatoriet.”

Jonas’ komponistvirksomhed begyndte omkring 2011. ”I begyndelsen skrev jeg musik til gudstjenesterne, fordi det var lettere end at finde udgivet materiale. Det var ”organist-brugsmusik”, men efterhånden blev det mere ambitiøst. Niels la Cours undervisning i teori har været en god baggrund. Hovedvægten i min produktion ligger på kor, kammer- og vokalmusik. Jeg har komponeret/arrangeret næsten hele den nuværende årgang af ”Før søndagen” på DR-TV til musikere fra DRsymfoniorkstetret i alle mulige besætninger. Desuden har jeg bl. a. skrevet en Missa Brevis til Chr. 4’s Vokalensemble, adventsmotteter til Det Unge Vokalensemble, og lige nu er jeg i gang med at arrangere ”Abbey Road” for Rødovre Concert Band, der skal uropføre det i Viften til oktober.”

”Mit menighedsråd er glad for at have en organist, der laver så meget uden for kirken, for det vender ofte tilbage til kirken, f. eks. i form af øget tilslutning, forældreengagement, unikke koncert- og gudstjenestemuligheder eller endda sognebåndsløsning. Jeg sørger løbende for at forventningsafstemme menighedsrådet med, at nye initiativer tager tid, og det vil skulle afbalanceres med noget andet. Det gælder også korarbejdet her i Rødovre, som jeg planlægger at udvide med et blandet kor. Jeg har super gode kolleger i kirken, og de viser forståelse for, at når organisten laver operette i 14 dage er han ikke i kirken mere end påkrævet i den periode, men til gengæld er han 110% på bagefter.”

”Jeg har altid gjort det jeg syntes var sjovt, og er gået helhjertet ind i det. Bagefter er jeg også gået helhjertet ud af det igen. Jeg har f. eks. solgt mit cembalo, for jeg synes det er synd at der ikke bliver spillet på det. Til gengæld laver jeg nu en masse andre ting.”

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.