Nye publikationer

Skrevet af Mikael Garnæs.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 3, juni 2019, s. 16

Eventyrmusik for orgel

Gåsemor. Eventyrmusik for orgel. Debussy: Suite Bergamasque, Ravel: Ma Mère L’Oye, Marcel Dupré: Deuxième Symphonie Op. 26. Anne Agerskov på Åkerman & Lund-orglet i Sankt Johannes Kirke, Malmø, Sverige. CDKlassisk CDK1194

Anne Agerskov, solistuddannet fra konservatoriet i Aarhus og organist i Sct. Marie Kirke i Sønderborg, har indspillet et fabulerende fransk program på Åkerman & Lund-orglet i Sankt Johannes Kirke, Malmø. ”Eventyrmusik for orgel” kalder hun sit program, der omfatter orgelbearbejdelser af to klaverværker, Debussys ”Suite Bergamasque”, inklusive den kendte ”Clair de Lune”, og Ravels ”Ma Mère L’Oye” (Gåsemor), oprindeligt for 4-hændigt klaver, senere instrumenteret af Ravel selv. Der lægges op til, at der skal fortælles eventyr, og lytterens fantasi sættes i gang. Tekstheftet refererer på dansk og engelsk, hvad der foregår i de enkelte eventyr som udgør Ravels ”Gåsemor”, og den farverige registrering og det fintmærkende spil hjælper godt på vej. Til gengæld vil musik- og orgelnørder nok savne f. eks. orgeldisposition, værknoter og angivelse af hvem der har stået for orgelbearbejdelserne af de to klaverværker. Det virker klart som et valg fra solistens side. Cd’en slutter med original orgelmusik, Duprés stort anlagte tresatsede 2. symfoni, imponerende virtuost og musikalsk spillet.

Fremragende samling korsatser til kirkeåret

Christian Præstholm: Dagen gror af morgengryet – 75 korsatser til kirkeåret for blandet kor a cappella. 88 sider (2x44), pris 299,-. Rabat på 15% ved køb af korsæt. Købes hos Aarhus Musik eller på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Gennem en del år er der kommet en lind strøm af hæfter med orgelkoraler fra Christian Præstholm, som er godt i gang med sit mammutprojekt at skrive orgelkoraler over samtlige salmer i Den danske Salmebog. Med disse to hæfter korsatser til kirkeåret dækker han nu også på fornem vis behovet for kormusik til samtlige dage i kirkeåret. Satserne er komponerede gennem de seneste 11 år til brug ved gudstjenester og koncerter i Sct. Mortens Kirke i Randers, og lægger sig et fint sted mellem tradition og fornyelse.  Teksterne er for en dels vedkommende hentet fra salmebogen, men størstedelen er skrevet af nyere eller nulevende digtere. Hovedparten af melodierne er komponeret af Præstholm selv, kun et antal af de klassiske kernesalmer har bevaret både tekst og melodi, hvor satserne til gengæld er meget afvekslende og velklingende (En rose så jeg skyde og Vor Gud han er så fast en borg er to gode og meget forskellige eksempler). Som komponisten skriver, placerer satserne sig stilistisk i et moderat modernistisk tonesprog et sted mellem det nordiske og det franske. Præstholm kan lave fine melodier og spændende og afvekslende satser, fra det lækre til det karske, og sværhedsgraden overskrider ikke grænsen for hvad et godt amatørkor kan klare.

Komponisten fremhæver, at teksterne er valgt med hensyntagen til en vis rummelighed, så de kan bruges ved mere end én specifik søndag. Der er også mange valgmuligheder hvad angår alternative tekster og antallet af vers, og korlederen opfordres til på forskellig vis at variere versene med solistisk besætning, énstemmig melodi alene, ooh eller aah på understemmerne etc. I et register, udarbejdet af Holger Lissner, er der forslag til satsernes fordeling på kirkeårets søn- og helligdage, hvilket yderligere øger anvendeligheden.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.