Nye publikationer

Skrevet af Mikael Garnæs.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 2, april 2019, s. 18

J.S. Bach: Dritter Teil der Clavierübung

Søren Gleerup Hansen på orglet i Garnisons Kirke, København. 2 cd’er. Helikon. HCD 1091-92

Søren Gleerup Hansen, organist ved Sct. Mariæ Kirke i Helsingør, har indspillet Bachs monumentale cyklus Clavierübung III på det fine Carsten Lund-orgel i Garnisons Kirke, en rekonstruktion af Lambert Daniel Kastens originale barokorgel fra 1724. Det er smukt gennemartikuleret Bach-spil i flydende tempi og kammermusikalske registreringer. Es-Dur-præludiet og fugaen kommer, som sig hør og bør, i begyndelsen og slutningen af værket, men gentages til slut i sammenhæng, hvor samhørigheden understreges ved, at de spilles på samme registrering uden manualskift.

Svend Hvidtfelt Nielsen: Toccata for orgel og symfoniorkester. Ophelia Dances - Koncert for akkordeon og sinfonietta. Symfoni nr. 3.

Svend Hvidtfelt Nielsen, orgel, Bjarke Mogensen, akkordeon, Aarhus Symfoniorkester, Aarhus Sinfonietta, Henrik Vagn Christensen og Ari Rasilainen, dirigenter. DACAPO 8.226581.
På denne cd med orkestermusik af Svend Hvidtfelt Nielsen kan man høre komponisten som solist i sin egen orgelkoncert Toccata fra 2013-14, spillet på orglet i Symfonisk Sal, Aarhus, med Aarhus Symfoniorkester og dirigenten Ari Rasilainen. Et spændende og stort anlagt værk, der står på skuldrene af både Buxtehude, Carl Nielsens Commotio og Svend Hvidtfelts lærere Hans Abrahamsen og Per Nørgård. Orglet åbner koncerten på dramatisk vis og fører derefter an i et vidt forgrenet forløb med både med- og modspil fra orkestret, en pianissimo-koralagtig sekvens i midten og en slutning der forsvinder opad.
På cd’en kan man desuden fordybe sig i Svend Hvidtfelts accordeon-koncert Ophelia Dances samt Symfoni nr. 3.

Asger Troelsen: 100 salmeforspil. Pris kr. 50,-
Denne forspilssamling er blevet til som en frugt af Asger Troelsens 40 års virke ved Ravnsbjergkirken i Viby J. I forordet fortæller komponisten, at ”det er min kongstanke, at et forspil skal være kort og præcist, således at der ikke hersker tvivl om melodi, tempo, takt- og toneart. Forspillene skal ikke være vanskeligere, end at de giver sig selv og er hurtigt lært – og samtidig stemningsdannende for den efterfølgende salme.” Det er dyder som forspillene i høj grad lever op til – trods det knappe format er de afvekslende og karakterfulde, og slutter tit med et opfordrende citat af salmemelodiens første toner.

Lasse Toft Eriksen: Fire danse for orgel. Forlaget Mixtur. Vejl. pris kr. 99,-
Komponisten, organisten og forlagsindehaveren Lasse Toft Eriksen opvarter med denne suite af fire danse for orgel, komponeret 2016 til organisten Janne Roager og let revideret i 2018. De fire danse er hvad form og rytmisk struktur angår inspirerede af renæssanceformerne ”Pavane”, ”Gaillarde”, ”Canary” og ”Branle gay”. Tonesproget er nutidigt, nok hen ad ny nordisk enkelhed, og med sit engagerende rytmiske liv og moderate krav til både orgel og spilleteknik må suiten være velkommen mange steder som koncertmateriale.

Bjarne Hersbo: Syv motetter for blandet kor a cappella. Forlaget Mixtur. Vejl. pris kr. 89,-
De syv motetter er blevet til i løbet af Bjarne Hersbos mangeårige virke ved Sct. Johannes Kirke i Herning. Teksterne er fra Bibelen eller salmer. Tre af motetterne benytter salmemelodier, heriblandt Bjarne Hersbos egen melodi til ”Vær stærk, min sjæl, i denne tid”, som findes i to versioner, én for 4-stemmigt a cappella kor, og en anden for solosopran og kor. Resten af satserne er ”frie”, ubundne af koralstof.
Stilistisk er det en mangfoldig blanding af noget velkendt kirkeligt og det lidt anderledes – en modernistisk indledning til ”Lovsynger Herren, I hans fromme”, som nok kræver en smule tid til indstuderingen, hist og her et romantisk anstrøg og i den afsluttende ”Jeg er verdens lys” en række parallelførte akkorder. Her deles stemmerne op, så et noget større kor er påkrævet. Vanskelighedsgraden er fra det lette til det middelsvære, og satserne er udpræget anvendelige som introitus eller motetter.
 

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.