DOKS'en ud af boksen

Skrevet af Mikael Garnæs.

Man får en alvor forærende

Birgitte Frandsen er organist på Rigshospitalet

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 1, februar 2019, s. 24

Rigshospitalet i København er et stort og uoverskueligt bygningskompleks, og man ser ikke straks, at det også rummer en kirke. Den ligger gemt bag ambulatoriet for blodprøvetagning. Men der holdes gudstjenester, koncerter, sangaftener og korprøver, og der er ansat en DOKS-organist: Birgitte Frandsen, som har virket der siden september 1995, kort tid efter sin eksamen.

”I begyndelsen syntes jeg, at det var et lidt tungt hus at være i med megen sygdom og ulykke”, fortæller hun. ”Men efterhånden opdagede jeg, at sådan et sted får man en alvor forærende, som er relevant for en kirke. Kirkens ord, bøn og takkesang kommer meget tæt på. Hospitalet er et følsomt sted, hvor det er vigtigt at man melder sig ind i tingene, også menneskeligt. Vi har tit meget interessante samtaler til kirkekaffen.”

”Kirken er det roligste rum på hospitalet, og bliver ofte brugt som stillerum. Der ligger en gæstebog, hvor man kan læse mange rørende ting.”

Der holdes højmesse hver søndag, morgensang to fredage om måneden og en andagt ”Lysglimt” hver onsdag. Rigshospitalet har ansat fire præster samt en imam, og den ledende hospitalspræst er Birgittes chef. Der er intet menighedsråd. Teamet omfatter desuden en akademisk medarbejder og tre kirkesangere.

Et af Birgittes kerneområder er Rigshospitalets kor, som hun oprettede kort efter sin ansættelse. Det er et blandet kor på omkring 40 medlemmer, overvejende personale fra RH, som synger ved koncerter både på Rigshospitalet og ude i byen. Udover klassiske koncerter har koret også optrådt ved arrangementer som 25 års-jubilæet for den første PET-scanner på Rigshospitalet og Sexologisk Kliniks 50 års jubilæum.

Birgitte har et tæt samarbejde med patientbiblioteket om koncerter, sangaftener og andre arrangementer. Disse to instanser er sammen med Rigshospitalets BørnUngeProgram gået sammen om at lave en fælles platform, der hedder ”Kultur på Riget” hvor alle kulturelle arrangementer annonceres.

”Jeg har ikke noget stort koncertbudget, men der er en høj grad af frivillighed. Oboisten Henrik Goldschmidt har f.eks. gennem 15 år spillet julekoncert med to medlemmer af sit Middle East Peace Orchestra, og Concerto Copenhagen har doneret, at tre musikere fra orkesteret ca. 8 dage om året går rundt på afdelingerne og spiller for patienterne. Musikerne oplever at komme til stuer, hvor fjernsynet kører og patienterne måske ikke er blevet informeret på forhånd. Det er at være musiker på andre præmisser, men de oplever det som en stor gave at kunne give patienter en oplevelse på sygelejet.”

En anden der yder en stor frivillig indsats er pianist og P2-vært Mathias Hammer. Sammen med Birgitte arrangerer han sangaftener, hvor der synges efter højskolesangbogen, og kendte personer udefra medvirker. Sangværterne stiller op uden honorar, hvilket også bidrager til den gode fællesskabsfølelse, der opstår, når patienter, folk udefra og personale synger sammen i Rigshospitalets Forhal.

Ud over sit organisthverv spiller Birgitte bratsch i forskellige orkester- og kammermusiksammenhænge, og hun synger i Sokkelund Sangkor, hvor hun henter stor inspiration fra dirigenten Morten Schuldt-Jensen til sit eget korarbejde. ”Morten er meget dygtig både som dirigent og sangpædagog, og jeg betragter det som en slags efteruddannelse at være med i hans kor.”

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.