Organistbladet nr. 5, oktober 2019

 Deadline for næste nummer er 1. november. I den trykte udgave/pdf-filen står der, at deadline er 1. december - det er en fejl.

  • Du kan læse de sidste numre af Organistbladet ved at klikke på et af blad-forsiderne herunder.
  • Du kan se artiklerne i sidste nummer af Organistbladet ved at rulle længere ned på siden.
  • Du kan søge artikler bragt i Organistbladet fra 2000 frem til i dag, med søgefunktionen her til højre.
   
Nr. 5, oktober 2019 Nr. 4, august 2019 Nr. 3, juni 2019
 
Nr. 2, april 2019 Nr. 1, februar 2019  Nr. 6, december 2018

Om de nordiske kirkemusik symposier 1996 – 2016

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 5, oktober 2019, s. 4

I den anden af to artikler tager Hans Christian Magaard læserne med på rundrejse i nordiske kirkemusikeres 85-årige, fælles møde- og inspirationsplatform. Han giver en kortfattet oversigt over kirkemusikmødernes (fra 1996 omdøbt til kirkemusiksymposiernes) historie 1996 - 2016 og belyser deres emner og indhold. I de seneste 20 år har arrangementerne markant ændret profil i retning af et langt mere bredspektret indhold til gavn for alle, der søger faglige impulser til arbejdet i folkekirkens stadigt voksende musikarbejde.

Var det nu også J.A.P. Schulz, der skrev den melodi?

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 5, oktober 2019, s. 8

Perspektiver på melodien til Vi pløjed’ og vi så’de

Af Merete Wendler, gymnasielærer, organist og komponist
Melodien til høstsalmen Vi pløjed’ og vi så’de er ifølge noterne til koralbogen siden o. 1810 blevet tillagt J.A.P. Schulz. Men ingen steder er det fastslået med sikkerhed, at Schulz er komponisten. Med Schulz som komponist står i salmebogen også Sig månen langsomt hæver - på tysk Der Mond ist aufgegangen - som stammer fra tredje bind af Lieder im Volkston fra 1790. Her er der ingen tvivl om hvem der er ophavsmanden.

Klumme: Når drengene synger uden piger, er alting lettere…

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 5, oktober 2019, s. 11

Af Susanne Thesbjerg, organist i Sankt Hans Kirke, Odense

Det er august, sommerferien var som altid for kort, efteråret er lige om hjørnet, og årets store hjul skal trædes i gang. Jeg er tilbage på min cykel med en podcast i ørerne og destinationen: ”endnu en 3. klasse i Odense C”! Jeg har et eneste formål, at sælge, efter min mening, verdens bedste idé - nemlig at synge i drengekor! Jeg har slået følge med min fantastiske naboorganist og kollega, der sælger idéen om pigekor på lige fod, og sammen imødekommer vi den moderne efterspørgsel på den kvalitative inklusion i Folkeskolen.

Nye publikationer

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 5, oktober 2019, s. 17

En stor klassisk salmedigter, B.S. Ingemann
Niels Thomsen: Frelseren er mig en hyrde god. Forbrugervejledning til 30 Ingemannsalmer. 152 Sider. Pris kr. 100.
Efter ”forbrugervejledninger” om Grundtvig, Brorson og Kingo afslutter tidligere rektor på Præstehøjskolen Niels Thomsen sin serie med en bog om den fjerde af de store klassiske salmedigtere, B. S. Ingemann. Ingemann var digter, ikke teolog, og mange har i nyere tid været forbeholdne overfor hans salmer og nedsættende kaldt indholdet ”folkereligiøsitet”.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.