Klumme - En ”nåså’ers” bekendelser

Skrevet af Tine Fenger Thomsen,.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2018, s. 5.

Af Tine Fenger Thomsen, rektor for Vestervig Kirkemusikskole

Kalendertiden er over os, og tv-kanalerne opfinder såkaldte familiejulekalendere, som markedsføres med betegnelser som ”eventyrlig” og ”samler familien”. Nu skal man nok være lidt varsom med at bruge udtrykket ”samler familien”, eftersom kun 55 % af Danmarks børnefamilier lever som traditionel kernefamilie med mor, far og fælles børn. Ifølge Danmarks Statistik er der hele 37 forskellige måder at være børnefamilie på i Danmark, så 45% lever altså i andre kombinationer (halvsøskende, papforældres børn, fastboende og samværsbørn), heraf en meget stor gruppe (14 %) med kun én forældre.

Alligevel genopliver tv-kanalerne år efter år drømmen om den brunkagebagende mor og den juletræsfældende far, evt. en kærlig bedstemor. (Tilgiv mig, hvis det bliver anderledes i år, denne klumme er skrevet i efterårsferien). Da jeg selv har været enlig forælder, ved jeg, hvor ondt det gør at blive mindet om, at ens børn har lidt et tab, og at den jul man prøver at skabe, altid kun bliver en ”semi-jul”. Heldigvis oplever jeg heller ikke dette billede som værende virkeligheden for os, måske fordi jeg gennem kirkens budskab kan distancere mig fra medier og reklamers glansbillede-jul. Men det er det ikke alle, som kan. Det gjorde et stærkt indtryk på mig en juleaftensdag at høre en radioudsendelse om en forening til støtte for børn af alkoholiserede forældre. Foreningen stillede sig i til rådighed med tilbud om akut juleaften for de børn, der indtil det sidste håber på at kunne holde jul med deres forældre, men i løbet af juleaftensdag alligevel må ringe til ”nødhjælpen”, fordi det atter en gang bliver klart, at forældrene er faldet i druk i løbet af dagen. Foreningen står så klar med en julefest med mad og sponsorerede gaver. Drømmen lever i børnene til det sidste.

Lad os ikke holde kunstigt liv i urealistiske drømme og fortidens livsmønstre, men forholde os til virkeligheden for 45 % af Danmarks børnefamilier. Det er på tide, at der vises en ”skæv” familie som rollemodel for en jul. Her har kirken et stærkt budskab med løftet om en frelser, der netop åbenbarer sig i det levede hverdagsliv og ”åbner udsigten fra det lave”.

Men det åndelige budskab i de omtalte tv-julekalendere er ofte en uskøn blanding af tro og overtro, nordisk mytologi og en Harry Potter-agtig eventyr-sfære, måske lige tilsat et Lucia-optog eller et besøg i kirken. Det er nemlig i juletiden åbenbart acceptabelt - eller ligefrem påkrævet - at bevæge sig ud over den naturvidenskabelige tilgang til tilværelsen, hvorimod man bliver betragtet som ånds-amøbe, hvis man på andre tider af året tror på opstandelsen!

Jeg husker, hvordan en af traditionerne i mine børns børnehave og skoleklasse var at have en såkaldt ”drille-nisse” med hjem på skift. Næste dag skulle man så fortælle, hvad nissen havde bedrevet. Det var op til forældrene at finde på løjer som f.eks. ”nissen havde spist alle pebernødderne” eller ”nissen havde lagt mine ting på de helt forkerte steder” osv. Jeg ved ikke, om det er mig, der er fantasiforladt, men jeg formåede ikke at drive overbevisende gæk, og mine børn oplevede drillerierne som direkte uinteressante. Vi tror nemlig ikke på nisser. Faktisk har jeg stor sympati for De Nattergales ”nåså’er”!

Nu kan det lyde som om, jeg hader julen, men det er slet ikke tilfældet. Tværtimod. Jeg har bare lært, at også de dejlige og virksomme decemberdage, hvor kalenderlyset slet ikke blev tændt pga. travlhed, rummer advent. En jul helt uden børn er også en familiejul. At netop de tunge minder ”trøstes mildeligt af julebudet mellem grave”, og at et blik, en tåre, en taknemmelig gestus fra en helt fremmed, som jeg møder juleaften i kraft af mit virke som kirkemusiker, kan være det øjeblik, der bringer mig julens glæde.

Jeg ønsker jer, alle I kirkemusikere, en skøn og travl advents- og juletid med blik for det store i det små.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.