Nye udgivelser

Skrevet af Mikael Garnæs.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2018, s. 14.

Bendt Fabricius: Salmeforspil og koralbearbejdelser.

Edition WH. Pris kr. 149,-

I forordet fortæller komponisten, at denne samling på 20 salmeforspil (heraf ganske mange julesalmer) og 9 koralbearbejdelser er et udpluk af satser, opstået gennem godt 30 års virke i folkekirken. Samlingen dækker et bredt spektrum, fra enkle satser der kan realiseres på ét manual til ambitiøse og virtuose stykker som koralfantasierne over ”Du satte dig selv i de nederstes sted” og ”Nu takker alle Gud”. Satstyperne er mange og varierede, for det meste barokke, og harmonikken har et nutidigt præg. Mange af stykkerne har registreringsangivelser, der dog ifølge komponisten blot er vejledende.

Karsten Houmark: 16 orgelkoraler.

Forlaget Mixtur. Pris kr. 155,-
Denne udgivelse fra februar 2018 indeholder orgelkoraler til en broget blanding af kirkens højtider og kirkeårets gang samt kirkelige handlinger. Alle melodierne hører til de kendteste og mest brugte, og bringes som uudsmykket cantus firmus i forskellige stemmer. Satserne er klassiske og harmonikken ligeså, men typisk med en interessant lille drejning hen imod slutningen. Til de fleste satser findes en solostemme i C eller Bb, så en soloblæser kan forstærke cantus firmus.

Erling Elmark Rasmussen: 2.000 salmeforspil.

Leveres som PDF’er på CD-rom. Pris kr. 800,- + kr. 25 for forsendelse. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Erling Elmark Rasmussen har skrevet forspil til samtlige salmer i Den Danske Salmebog i denne elektronske samling, til mange salmer flere forskellige. De kan printes ud i forskellige tonearter. Andre praktiske hjælpemidler er angivelse af alternative tekster, antal af vers og begyndelsen af sidste strofe. Selve forspillene er klassiske i form og tonesprog, hurtigt lærte og anvendelige. Komponisten skriver, at de ”for størstepartens vedkommende er uden overflødig udsmykning, og stilen er neutral kirkelig uden personlig prægnans. De er skrevet som brugsmusik – slet og ret – og skal derfor ikke vurderes ud fra kunstneriske kriterier”.

Frederik Magle: Den yndigste rose. Fanfare for to trompeter og orgel.

Edition WH. Pris kr. 299,-
Komponisten og koncertorganisten Frederik Magle, siden foråret 2018 ansat i Sankt Pauls Kirke, København, har skrevet denne fanfare for to trompeter og orgel over julesalmen ”Den yndigste rose er funden”. De to trompeter er placeret antifonalt over for hinanden med publikum imellem sig, og den ene trompetist stående ved siden af organisten. På YouTube kan man se en opførelse med komponisten ved orglet.
https://www.youtube.com/watch?v=3ivNO_lDxd8

Niels Thomsen: Som den gyldne sol frembryder. Forbrugervejledning til 21 Kingosalmer.

Forlaget Bod. Vejl. pris kr. 99,-
Dette er en efterfølger til Niels Thomsens ”Jeg kender et land” fra 2015 med tolkninger af 28 Grundtvig-salmer og ”Her vil ties” fra 2016 med tolkninger af 17 Brorsonsalmer. (Se anmeldelserne i decembernummeret 2015 og martsnummeret 2017). Tidligere forstander for Præstehøjskolen Niels Thomsen vil i sine tolkninger af Kingos baroksalmer vise, hvordan hans fornemme kunst befordrer enkel evangelisk klarhed. Man kan blive klogere på tekster som ”Rind nu op i Jesu navn”, ”Sorrig og glæde” og ”Nu kom der bud fra englekor”.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.