Musik til gudstjenesten

Skrevet af Erik Poulsen Kure.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, december 2018, s. 22.

2. søndag efter Helligtrekonger, 1. tekstrække

Præludium: J. S. Bach: Kommst du nun, Jesu, vom Himmel herunter  BWV 650 (Lover den Herre)
Motet: Erik Kure: Lover den Herre, 1. og sidste vers
Altergang: Improvisationer over Lover den Herre i nordtysk barokstil
Postludium: Max Reger: Lobe den Herren op. 67 nr. 24

Lektien til 2. s.e. helligtrekonger handler om Moses, der beder om at få lov til at se Herrens herlighed. Evangeliet er brylluppet i Kana. Det er glade tekster, der kalder på lov og tak, og Erik Kure har derfor valgt Lover den Herre som gennemgående cantus firmus. Det begynder med en af Bachs Schübler-koraler, fortsætter med Erik Kures egen komposition for ligestemmigt pige- og ungdomskor som motet og improvisationer i barokstil under altergangen, og slutter med Reger som postludium. ”Hvis en salme hører til en søndag skal den også høres. Måske er det lidt ensidigt at bruge den 4 gange, men jeg vover det”, siger han.

Sankt Nicolai kirke er en del af et sognefællesskab på 3 kirker, hvortil der er knyttet et ligestemmigt børne- og ungdomskor på i øjeblikket 14-15 kormedlemmer i alderen mellem 13 og 24 år. De synger på skift ved to af søndagenes gudstjenester i sognets 3 kirker, som oftest i Sankt Nicolai. Der er flest piger, men enkelte drenge, og medlemstallet er på vej opad.

Erik Kure improviserer en del under gudstjenesten, ind imellem også præludium eller postludium. Han glæder sig til et aftalt improvisationskursus hos Sietze de Vries, Groningen, der er specialist i improvisation i nordtysk barokstil. Kirkens Frobenius-orgel fra 1968 har 30 stemmer og 3 manualer og er velegnet til sen barok og tidlig klassicisme som Mendelssohn, men kan godt følge med til et stykke som Regers Op. 67.

 

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.