DOKS'en ud af boksen

Skrevet af Mikael Garnæs.

Se artiklen, som den blev trykt i Organistbladet nr. 6, decber 2018

Et aktivt pensionistliv

Gunnar Brønholt er igangsætter for musiklivet i ”Vandkantsdanmark”

Da Gunnar Brønholt efter mange års virke som organist ved Kildevældskirken i København lod sig pensionere, vendte han tilbage til sin barndomsegn Lolland-Falster og slog sig sammen med fhv. operasanger Birgitte Getting ned i en skovriderbolig på godset Orenæs på Falster med store plæner og udsigt over Storstrømmen.

”Jeg var spændt på, om jeg igen kunne falde til i landlige omgivelser i ”Udkantsdanmark”, fortæller han. ”Jeg husker mine ungdomsår som livlige og aktive i en landsdel med ”gang i den”. Det var derfor lidt trist at gense købstæderne, hvoraf flere virker, som de er gået i stå. Butikslivet er stort set forsvundet, og man ser næppe et menneske på gaden efter kl. 18. Men bag de triste kulisser er der megen aktivitet. Forenings- og sportslivet blomstrer, der er folkelige sangkor i massevis, og der er et righoldigt udbud af klassisk musik. Integrationen var fuldstændig problemløs, og vi nyder naturen, roen og at vi kan komme frem på vejene.”

Hurtigt fandt Gunnar og Birgitte ud af at udnytte skovriderboligens herligheder til ”Orenæs Saloner” med stuekoncerter, foredrag, friluftsteater mv. Stuen kan rumme op til 35 tilhørere, plænen ned mod vandet flere hundrede. Et flygel blev anskaffet, og et program med kammermusik, liedsang mv. blev annonceret. Publikum indfandt sig fra første færd og var begejstrede for stedet, beliggenheden, konceptet og stemningen. Hver koncert indledes med fællessang, sangglæden stortrives i landsdelen. Koncertprogrammerne har nydt godt af de mange musikerbekendte, som gerne tager turen dertil og nyder at musicere i nærkontakt med tilhørerne. Blandt stjernestunderne fremhæver Gunnar alle Beethovens strygekvartetter med Ariel Kvartetten over 6 koncerter og Beethovens klavertrioer med Katrine Gislinge, Lars Bjørnkjær og Toke Møldrup. De 35 pladser i dagligstuen slog ikke til, så Birgitte købte et nedlagt missionshus i Nr. Alslev og har indrettet det til ”Nordfalsters Koncerthus”. Her kan være op mod 100 tilhørere, hvilket bedre svarer til efterspørgslen.

”Vi er ingenlunde de eneste hernede, der tilbyder huskoncerter”, fortæller Gunnar, ”og der foregår masser af kunstudstillinger, oplæsningsaftener, amatørskuespil osv., og interessen er stor. Talrige tilflyttere præger miljøet på en god måde. Det er ikke de kedeligste mennesker, der har taget sig sammen til at forlade storbyen for en tilværelse med luft, natur og en husleje, der levner ressourcer til tilværelsens lysere sider. Det har fra første færd været en stor fornøjelse at være kulturentreprenør på Lolland-Falster. Jeg oplever frodige folkelige bevægelser i det vi hernede kalder ”Vandkantsdanmark”.

En af de ting det inkarnerede kormenneske Gunnar Brønholt savner i de nye omgivelser, er øvede korsangere, da der ikke er mange uddannelsesmuligheder i lokalområdet. Han understreger dog, at der gøres et rigtig godt stykke arbejde af de dygtige lokale organister. Gunnar fortsætter med at spille orgel som vikar, og glæder sig over at møde musikinteresserede og -kyndige præster samt mange gode kirkemiljøer. Øvemuligheder findes især om vinteren næsten ikke, så spilleaktiviteten indskrænkes til gudstjenestespil, hvor der også er et stort behov for hjælp rundt om.

 

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.