Smørum Kirkes Ungdomskor i Prag 2017

Skrevet af Heidi Buch.

Der er ikke overvældende mange mennesker i lufthavnen en meget tidlig lørdag morgen i efterårsferien. Men vi skal alligevel lige strække lidt hals for at finde hinanden alle sammen. 18 piger i alderen 11-19 år, 2 korrådsforældre, en korleder, en organist og en præst samles og tjekker ind – turen går til det smukke Prag. Stemningen er høj og forventningsfuld – et hurtigt farvel til alle forældrene, og vi forsvinder op ad trappen til security-tjekket. Flyvetiden er kun en god times tid, så vi har hele lørdagen for os i Prag. Vi har booket plads på et hostel i centrum af den gamle bydel, så vi befinder os midt i det pulserende turistliv og i gåafstand fra de største attraktioner. Tynkirken bliver besøgt og vi får ”hilst” på Tycho Brahe, hvorefter vi sætter næsen mod Karlsbroen. På broen ”popper vi op” med 2 danske sange inden vi tager den legendariske tur frem og tilbage over broen. Det er høj solskin og 22 grader – vi kan lige klare det.

Søndag morgen spadserer vi hen til St. Martin in der Mauer, hvor vores medbragte præst har sørget for, at vi kunne synge med til højmessen. Vi øver liturgi og korsvar med den stedlige organist og får prøvet rummet af med vores ”egne” korsatser. Det bliver en fin højmesse, hvor også vores egen præst medvirker i ornat.
 
Så er det blevet tid til at besøge kongeslottet og Skt. Vitus Katedralen – et imponerende syn med fantastiske glasmosaikker – en synd og skam, at man skal være stille i kirken og ikke lige må synge en enkelt korsang derinde. Det gør vi så udenfor – der er lige en trappe, der passer perfekt til en koropstilling, så de andre turister får glæde af endnu et par danske sange.

Mandag er koncertdag. Der er meget stille i det store smukke palæagtige hus. Vi er ankommet til Palata, der er et bo- og værested for synshandicappede. Vi er ekstra spændte på modtagelsen af denne koncert, da synshandicappede har en skærpet høresans, men vi har intet at frygte – det går forrygende.

Hvordan er det så lige, man finder ud af, om et ungdomskor arbejder professionelt eller ej? Jo, man lader dem synge en middagskoncert først, tager derpå en lang og varm bustur i myldretiden (de fleste stående i bussen), træder ind i en meget kold kirke til forprøve og nøjes med at invitere 10 tilhørere til koncerten. Hvis der så kommer en kanon flot koncert ud af det, SÅ arbejder de professionelt. Man har vel lov til at være en lille smule stolt af dem.

Tirsdag tager vi til Petrinhøjen – til Prags ”Eiffeltårn”. Bjergbanen derop er under reparation, så vi må spadsere, men det er fortsat helt fantastisk vejr og undervejs kommer vi også ind og ser et smukt klostermuseum. Turen lakker mod enden – onsdag morgen er vi i Vaclav Havel lufthavnen allerede kl. 7.00, og hjemme i Kastrup står alle forældrene klar til at modtage deres trætte, men oplevelsesmættede og glade piger.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.