Anmeldelse - Fint værk for trompet og orgel

Skrevet af Søren Johannsen.

Christian Præstholm: Sonatine for trompet og orgel (opus 37). Eget forlag ISMN 979-0-706800-37-0. Bestilles hos Århus Musik eller på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Pris kr. 139,-

Der findes næppe nogen bedre samspilspartner for en organist end en trompetist. Trompetens dynamiske spændvidde gør det muligt for organisten at akkompagnere fra svageste stemme til plenum.  Trompetens direkte lyd og muligheden for at spille med sordin distancerer strygere, sangere, træblæsere osv. med mange meter.

I praksis er trompeten vel også den mest benyttede følgesvend til orglet på kirkeårets festlige anledninger.

Koncerter med trompet/orgel har siden Arne Lamberth og Hovaldt'ernes storhedstid ofte været at finde i større og mindre kirker over det ganske land.

Der er tre hovedgrupper af repertoire for besætningen: Barokværker for naturtrompet, arrangerede værker og endelig - originalkompositioner.

Den sidste gruppe er desværre ikke særlig stor. Mest kendt er vel Petr Ebens Okna fra 1976.  Derfor er det altid interessant, når der dukker nyskrevet musik op.

Christian Præstholm har netop udgivet sin Sonatine for trompet og orgel. Værket er tilegnet Musikkens Hus i Aalborg og uropført i 2016. Satsfølgen er: Intrada - Sarabande - Scherzo - Finale, hver med en varighed på ca. 3 minutter. Præstholm har haft et øje på anvendeligheden, også i liturgisk sammenhæng.

Tilgængeligheden både for musikere og tilhørere er let. Tonesproget peger hen på trompetmusik af f.eks. Honegger og Lars Erik Larsson, og vil kunne realiseres af den øvede trompetist og kirkens organist. Teksturen lægger ikke op til komplicerede og hyppige registerskift og kan fint realiseres på 2-manuals orgler. Præstholm har en fin fornemmelse for trompetens udtryksmuligheder, og han går ikke til yderligheder i hvad der ligger bekvemt på en C-trompet.

Absolut et anbefalelsesværdigt værk, som fortjener at finde anvendelse.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.