Stærk ny Luther-opera

Uropførelse af 1. akt af Bo Holten: ”Schlag sie tot”, Aarhus Musikhus d. 20. maj 2017

Bo Holtens ”Luther-opera” med titlen ”Schlag sie tot” har haft en skæbne, som i sig selv kunne lyde som udkastet til et ganske spændende drama. Først var der store planer om Det Kgl. Teater og en opførelse i Tyskland, men så sprang Det Kgl. Teater fra, og så sprang også de tyske støtter fra, og økonomien faldt sammen. Men ved hjælp af ihærdige ildsjæle og velvillige fonde kom operaens første akt alligevel til opførelse.

Talentudviklingsprojekt for orgelelever i Midt-, Vest- og Nordjylland

16. september mødes et nyt hold unge orgelelever for første gang på Vestervig Kirkemusikskole for at tage hul på et stort anlagt talentudviklingsprojekt, der skal styrke fødekæden i dansk kirkemusik. Vestervig Kirkemusikskole har fået 160.000 kr. af diverse fonde til at tilrettelægge et forløb for unge orgelstuderende, der skal løbe i skoleåret 2017-18. Forløbet ledes af organist Lars Rosenlund Nørremark.

Et kig ind i kirkemusikerens værksted

Hvad fortæller noderne om organisten Niels W. Gade?

Af Bjarke Moe, projektforsker, Dansk Center for Musikudgivelse, Det Kgl. Bibliotek

Når vi i år fejrer Niels W. Gades 200-års fødselsdag, bliver hans betydning som komponist fremhævet. Men Gade var også udøvende musiker, og spillede som bekendt orgel i en menneskealder. De noder, Gade anvendte i sit virke som organist, giver et interessant indblik i de overvejelser musikeren Gade havde, og de peger på, hvordan hans erfaringer som udøvende smittede af på hans kompositioner.

Vågn op, du som sover

Prædiken ved DOKS’ årsmødegudstjeneste i Haderslev Domkirke 1. maj 2017

Af Marianne Christiansen, biskop i Haderslev Stift

Prædikentekst: Ifør jer da, som Guds udvalgte, hellige og elskede, inderlig barmhjertighed, godhed, ydmyghed, mildhed, tålmodighed. Bær over med hinanden og tilgiv hinanden, hvis den ene har noget at bebrejde den anden. Som Herren tilgav jer, skal I også gøre. Men over alt dette skal I iføre jer kærligheden, som er fuldkommenhedens bånd.  Kristi fred skal råde i jeres hjerter; til den blev I jo kaldet som lemmer på ét legeme. Og vær taknemlige. Lad Kristi ord bo i rigt mål hos jer. Undervis og forman med al visdom hinanden med salmer, hymner og åndelige sange, syng med tak i jeres hjerte til Gud. Hvad I end gør i ord eller gerning, gør det alt sammen i Herren Jesu navn, og sig Gud Fader tak ved ham! (Kol. 3, 12-17)

Anmeldelse - Fint værk for trompet og orgel

Christian Præstholm: Sonatine for trompet og orgel (opus 37). Eget forlag ISMN 979-0-706800-37-0. Bestilles hos Århus Musik eller på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Pris kr. 139,-

Der findes næppe nogen bedre samspilspartner for en organist end en trompetist. Trompetens dynamiske spændvidde gør det muligt for organisten at akkompagnere fra svageste stemme til plenum.  Trompetens direkte lyd og muligheden for at spille med sordin distancerer strygere, sangere, træblæsere osv. med mange meter.

Anmeldelse - Inspirerende Luther-motetter

Lasse Toft Eriksen: 17 Luther-motetter for blandet kor a cappella. Forlaget Mixtur. Vejl. pris kr. 149,-

Når vejen en sommerdag går ud i det danske land, sker det ikke sjældent, at man passerer en gårdbutik, hvor man kan erhverve sig lækkerier, der blandt andet kan være baseret på egen avl af nyttehaven. Det kan være varer, som måske endda er unikke for netop denne producent, hvor den lokale køberskare kører derfra med et smil om munden, for hvor er det heldigt, at netop vores lokalområde har sådan et dejligt foretagende.

Anmeldelse - Kirkesangbogen – en fantastisk samling

Kirkesangbogen. Det Kgl. Vajsenhus forlag. Pris kr. 248,-.

Den Danske Salmebog har 791 salmer! Højskolesangbogen har 572 sange! Er det virkelig ikke nok? Er det virkelig nødvendigt med 229 mere? Altså sange og salmer? Kunne vi ikke slide noget mere på dem, vi har, og evt. få genoplært danskerne til at synge fra salmebogen?

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.