På besøg i sangstationen

Skrevet af Mikael Garnæs.

Haderslev Drengekor i procession på vej ind i Domkirken Foto: Frederik Skovby

Klos op ad den imposante Haderslev Domkirke ligger en nedlagt brandstation. I porten, hvor udrykningskøretøjerne tidligere kørte ind og ud, er der nu panoramaruder, så forbipasserende kan følge med i hvad der sker indenfor. Og der er livlig aktivitet i lokalerne, for i dag har korsang erstattet udrykningssirenerne. Domkirken har overtaget bygningen og gjort den til centrum for sine mange kor og korskoler. Bygningen er omdøbt til ”Sangstationen”.


Domorganist Henrik Skærbæk Jespersen har fundet en time i sin tæt besatte kalender til at fortælle om domkirkens imponerende korarbejde. Vi begynder med en rundvisning i sangstationen, der har en øvesal med plads til 50-60 sangere (og den er allerede ved at være for lille, fortæller han), undervisningslokaler, køkken og kontorer til kirkens organister. Der er også sangaktiviteter i nabobygningen, som rummer domkirkens kontorer. Denne eftermiddag stikker vi hovedet ind i et lokale, hvor tre soprandrenge får sangundervisning.
Vi sætter os op i frokoststuen på 1. sal af sangstationen, hvor Henrik giver en lynoversigt over korene ved kirken: Domkoret (de 17 lønnede sangere, der synger til domkirkens gudstjenester og kirkelige handlinger), cantoriet (voksenkor), et drengekor, et pigekor og tre korskoler til hhv. drenge- og pigekoret. Alt i alt kommer der 220 korsangere igennem systemet på en uge. Til at undervise dem har man tre fastansatte organister, fire tilknyttede lærere i solosang, og desuden er Juliane Ilgner, organist i Sct. Nikolai Kirke i Aabenraa, fra efteråret 2016 tilknyttet som leder af domkirkens cantori.
Henrik Skærbæk Jespersen grundlagde drenge-mandskoret, da han blev ansat i Haderslev Domkirke som assistent i en halvtidsstilling i januar 2007. I dag, som domorganist, har han stadig ledelsen af drenge-mandskoret som en del af sit arbejdsområde, mens organist Kristian Lumholdt akkompagnerer og spiller orgelsoli ved drengekorets koncerter. Drengekoret synger til et antal gudstjenester, men er ellers et koncertkor. Kirkens tredje organist, Thomas Berg-Juul, blev ansat i 2011. Han er leder af domkirkens pigekor. De tre organister har forskellige specialer og supplerer hinanden godt, fortæller Henrik.
Rekrutteringen til korene foregår ved, at Henrik Skærbæk Jespersen og Thomas Berg-Juul en gang om året går ud til byens 3.-klasser og prøver alle piger og drenge. Sidste år blev 191 drenge hørt; heraf blev 45 inviteret til at komme i den etårige forskole, og 34 sagde ja til invitationen. Af dem skal 10-12 til sin tid have en plads i drengekoret. 
Drengekoret har to ugentlige prøver. Tirsdag er der halvanden times tuttiprøve, og derefter er der herrekorsprøve for alt, tenor og bas. Torsdag eftermiddag har sopranerne en times prøve for sig selv. Derudover får alle i koret 30 minutters individuel sangundervisning 20 uger om året.  Det er de selv med til at betale. Som sanglærer Ulla Munch formulerer det, ”Når de går til fodbold, skal de jo også betale deres støvler selv.” Korture finansieres af egenbetaling, fonde og korets koncerthonorarer.
Malte, en af de unge mænd fra koret, kommer forbi til sin ugentlige sangtime. Han har været med i drengekoret fra dets start. I dag synger han bas og søger ind på MGK med sang. Han fortæller, at det i høj grad er på grund af de mange ekstra aktiviteter, som drengekorets medlemmer opfordres til at deltage i, at han er blevet sporet ind på musikken som sin fremtidsbane. For eksempel er han med i en gruppe på sit gymnasium, der mødes på eget initiativ og blandt andet synger barbershop. Malte og en kammerat skiftes til at dirigere. De to har også fået lov at dirigere koret i et nummer hver under en koncertturné til Norge.

Henrik Skærbæk Jespersen underviser drengesopranerne i øvelokalet på »Sangstationen«

Korarbejdet gør drengene fortrolige med klangen af et orgel. Henrik Skærbæk Jespersen oplever, at drengene under koncertturneerne diskuterer de forskellige orglers kvaliteter og de forskellige musikstykker der bliver spillet. Som et nyt initiativ tilbydes klaverundervisning ved en musikstuderende, som også synger i koret – og der er i indeværende sæson plads til 12 soprandrenge. Der er rift om pladsen ved sangsalens flygel før og efter korprøver.
Nogle går videre med orgelspillet, blandt andet Frederik på 12 år, der deltog i den nyligt afholdte Wadden Sea orgelkonkurrence for unge i Esbjerg og bl.a. spillede Bachs Toccata og en salme i triospil efter 2 måneders orgelundervisning.
Kirkens to elitekor, pige- og drengekoret, understøttes organisatorisk af Haderslev Sangakademi, som er et af landets ti sangkraftcentre. Med Edna Rasmussen som administrativ leder yder sangakademiet økonomisk og praktisk hjælp til koncertkorene og rækker desuden ud til lokalområdet med events og tilbud til f. eks. skoler.
Det virker, som om Henrik kunne have fortalt længe endnu, men det er tid til torsdagens prøve med drengesoprangruppen, og jeg får lov til at overvære første del af den. Vi går ned i stueetagen, hvor sangerne ankommer til den lille entré med sofaer og borde. Der er gang i den med højrøstet snak og slåskampe, som rigtige drenge nu opfører sig. Men når de går ind ad døren til øvelokalet, er der ro og disciplin. Forskole-drengene sidder blandt drengekoret, så de kan støtte sig til de erfarne sangere.
Der startes med en rask opvarmningssang i fuldt tempo, og derefter synger sangpædagogen Ulla Munch op med drengene, der bruger hele kroppen under øvelserne. Så tager Henrik over med gennemgang af nogle steder i førstesatsen af Buxtehudes Alles was ihr tut. Derefter får sangerne lov til at smøre stemmen et lille stykke tid med de lange, sangbare linjer i Palestrinas Sicut cervus, som Henrik ledsager med diskrete ottendedelsfigurer på klaveret. Og efter denne pædagogisk afmålte dosering af gammel musik går man så videre til Gades Benedictus. Her listede undertegnede ud fra korprøven med et indtryk af et effektivt pædagogisk arbejde på højt niveau. Resultatet vil kunne høres ved DOKS’ stævnegudstjeneste den 1. maj.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.