Debat - Koralbogen – epilog

Skrevet af Jørgen Ellegaard Frederiksen.

Af Jørgen Ellegaard Frederiksen, organist ved Bagsværd Kirke

Efter anmeldelsen af Koralbogen i forrige nummer havde jeg håbet på at kunnet finde en vej ud af moradset for vores grundstødte Koralbog. Men jo mere jeg har gravet mig ned i sagen, des mere deprimerende er det blevet.

Efter mange timers studier og samtaler bliver min konklusion af det samlede koralbogsforløb derfor:

Alle implicerede parter bærer skylden for resultatet. Der findes ingen vindere - kun tabere.


Kirkeministeriet:
- fordi de ikke blot én gang, men hele to gange valgte et forlag der var uerfarent med nodeudgivelser.
- fordi de kunne have lyttet til problemerne og nedsat en helt ny koralbogsredaktion inden ”genudgivelsen”, som kunne have reddet den håbløse opsætning. (Men grundlæggende har de vel egentlig bare videreført det én gang vedtagne arbejde).
- fordi de for længst burde have foranstaltet en digital udgave.
- fordi Kirkeministeriet fremstår som hovedansvarlig.

Gyldendal:
- fordi de, som de forretningsfolk de er, har ønsket færrest mulige omkostninger og højest mulig pris.
- fordi de har sat en del faglig stolthed til på projektet.
- fordi de sandsynligvis kommer til at tabe penge på det.

Kroghs Forlag:
- fordi de undervurderede opgavens omfang og led store tab.

Edition Wilhelm Hansen:
- fordi de insisterede på en eksklusivaftale, og pga. EU-licitationsregler og deraf følgende tidspres trak sig fra opgaven.

Kroghs Forlag insisterede på et forkert format, men leverede ellers ret præcist den opsætning og spatiering som Det Kirkemusikalske Udvalg havde bestemt og bestilt. Det Kirkemusikalske Udvalg bærer således også sin del af ansvaret for layoutet helt fra begyndelsen.

De store tabere er selvfølgelig brugerne.

Om der nogensinde kommer en digitaliseret udgave af Koralbogen står hen i det uvisse. I hvert fald er det en opgave der er så tung, både økonomisk og ophavsretligt, at den ikke kan blot løftes af en kreds af private. Gyldendals kontrakt med Kirkeministeriet lyder på et bogværk, og det ser ikke umiddelbart ud som om de har nogen interesse i en digital udgave. Med mindre Kirkeministeriet beder dem om det.

 

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.