Kirkemusikkens Dag

Det er blevet en god tradition, at Sjællands Kirkemusikskole hvert år i juni afholder inspirationsdagen Kirkemusikkens Dag på Emmaus galleri og kursuscenter i det sydsjællandske Haslev. I år skete det i samarbejde med DOKS, Organistforeningen, Dansk Kirkemusikerforening og Haslev Kirke, og blandet som programmet var, lå årets reformationsjubilæum i baghovedet under de fleste punkter. Formiddagen havde fokus på den liturgiske udvikling i Danmark. Biskop Elof Westergaard, Ribe, fortalte om overvejelserne i det udvalg om udvikling af højmessens liturgi, som biskopperne har nedsat, og som skal fremkomme med et votum i løbet af 2018. To andre udvalg skal afgive betænkning om hhv. dåb og nadver og autorisation.

Redaktørens klumme

”Semper reformanda”

I dette nummer kan man læse om Kirkemusikkens Dag i Haslev, der blev afholdt i juni, og hvor Sjællands Kirkemusikskoles rektor Ole Brinth bød velkommen til en inspirationsdag med reformationsjubilæet som gennemgående tema. Der blev blandt andet fortalt om arbejdet i det udvalg om udvikling af højmessens liturgi, som biskopperne har nedsat, og som skal fremkomme med et votum i løbet af 2018. Vi hørte også en smuk koncert med musik fra reformationstiden ved vokalensemblet Musica Ficta.

Skiftedag på konservatorierne

Såvel Det Kongelige Danske Musikkonservatorium som Syddansk Musikkonservatorium har taget afsked med lederne af deres respektive orgelafdelinger. I København var det professor Bine Bryndorf, der i juni fratrådte sit professorat for at tiltræde stillingen som slotsorganist ved Frederiksborg Slotskirke. Hun fortæller, at hun efter 26 år på DKDM har lyst til at prøve nye udfordringer, og da den fantastiske stilling ved Frederiksborg Slotskirke med tre orgler fra forskellige tidsaldre, heraf det legendariske Compenius-orgel, blev ledig, besluttede hun sig til at søge den. Hun fortsætter dog foreløbig som timelærer ved DKDM, i første omgang for at føre sine to solistklassestuderende frem til eksamen.

Nekrolog - Gunnar Frello 13. maj 1928 - 24. maj 2017

En gammel lærer, en gammel inspirator og, ikke mindst, en gammel ven, er ikke mere iblandt os.

Gunnar Frello, tidligere organist ved Sct. Bendts Kirke i Ringsted, gik d. 24. maj bort i en alder af 89 år.

Gunnar var ud af kirkemusikerslægt, og begyndte allerede som 14-årig at spille i Henne Kirke i Vestjylland. Efter endt uddannelse var Gunnar omkring Svendborg og Ringkøbing, inden han i 1961 blev ansat i Sct. Bendts Kirke i Ringsted.

Omkring den nordtyske koralfantasi. En række aspekter I

Af Kai Ole Bøggild, organist i Kristkirken, København

Specialiteten ”den nordtyske koralfantasis” udviklingsforløb fandt sted i første halvdel af 1600-årene. Hovedkilderne, Celle-, Lüneburg-, Lübbenau-, Zellerfeld-tabulaturerne bærer vidnesbyrd herom. – Til de vigtigste forudsætninger for koralfantasiens tilblivelse hører:

1.  Koralmotetten: den orgelidiomatiske udarbejdelse af latinskolekorets gudstjenestemotet.

2.  Instrumentalpolyfoniens linjeopdelte koralricercare.

N.O. Raasteds brevsamling til Bachhaus Eisenach

Som byen, hvor både Luther og Bach gik i skole, er Eisenach i dette reformationsår kommet på landkortet, men Danmark er nu også kommet i fokus, for sidste efterår overdrog N. O. Raasteds efterkommere hele hans tyske brevarkiv til ’Bachhaus Eisenach’. Raasted - komponist og domorganist i København (1924-1958) - havde i begyndelsen af forrige århundrede studeret hos Max Reger og Karl Straube i Leipzig og var senere blandt grundlæggerne af det ’Danske Bachselskab’. Af de ca. 400 breve stammer ca. 100 fra thomaskantor Karl Straube og atter ca. 100 fra dennes efterfølger i embedet, Günther Ramin.   

Modtagne publikationer

Bøger
Via Dolorosa. Smertens vej. Kunstkoncert med malerier, tekster og musik. Komponist og tekstforfatter Tore Bjørn Larsen. 80 sider + cd med Jesper Buhl, bas, og Tore Bjørn Larsen, klaver.  Forlaget Rasmus, tlf. 65 91 88 33 eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Pris kr. 150,-

Karl Aage Rasmussen: En sørgmodig drøm om idyl – Uudgrundelige Johannes Brahms. 241 sider. Gyldendal. Pris kr. 249,95 (vejl.)

Selskabet for Tidebøn og Gregoriansk Sang. Klassisk Tidebøn – Den danske tidegærd. Dansk Tidebog II. Kirkeårets Tidebønner. Julens cyklus og særlige dage i året. www.gregoriansktidebøn.dk

Ny cd fejrer reformationsjubilæet

Organisterne fra kirkerne i Aarhus Domprovsti er gået sammen om en cd-fejring af årets reformationsjubilæum. Hver kirke har fået frie hænder til at vælge, hvilke værker de ville præsentere på udgivelsen. I nogle tilfælde er der valgt værker med tekster fra Luthers egen hånd, i andre melodier, som med reformationen er blevet til fælles gods i folkekirken.

Redaktørens klumme

Randfænomen eller i tilværelsens centrum?

”Organister er lidt nogle randeksistenser”, hørte jeg en kollega sige. Det blev sagt med et drillende glimt i øjet, men at kirkemusikeren fører en slags nichetilværelse kan jo have sin rigtighed, når vi taler om kirkemusikkens og kirkemusikernes sparsomme tilstedeværelse i medierne og det offentlige rum.

Kirke og korsang i den nye folkeskole

Den nye skolereform lægger vægt på, at skolen skal række ud til lokale samarbejdspartnere. Det kunne f. eks. være kirken! Fredag d. 2. februar 2018 inviterer Folkekirkens Ungdomskor til kursus om korarbejdet i den nye skolevirkelighed i Enghave Kirke, Sønder Boulevard 120, 1720 København V.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.